Povestea în două minute

De ce preferă tinerii Gen Z să-și caute leacuri băbești la problemele de sănătate, pe TikTok

Computer Hope Guy
Mulți Gen Z se orientează, când vine vorba de sănătate, după influencerii de pe TikTok/ Colaj: Dana Mischie/Panorama

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Șosete cu oțet, basma cu cartofi în jurul gâtului, ceai de frunze de rug – sunt doar câteva dintre leacurile la care părinții și bunicii noștri apelau când eram mici și ne îmbolnăveam. Mersul la medic era opțiunea finală, când zilele treceau și temperatura din termometru nu scădea sau fața nu dădea semne că s-ar îmbujora la loc.

Într-un fel, era de înțeles. Tehnologia medicală nu era prea avansată, nu prea aveam posibilitatea să ne alegem medicul și nu aveam nici internet, ca să ne documentăm asupra celui care ne trata. Între timp, însă, lumea s-a schimbat. Avem tratamente mai multe și mai bune, cel puțin în marile orașe, chiar dacă sistemul de sănătate rămâne departe de a fi unul ideal. Mai mult, avem acces mai ușor la informație și la medici.

Paradoxal, tinerii din Generația Z (1997-2010) se întorc la vechile obiceiuri ale bunicilor noștri, când vine vorba de sănătate. Deși este cea mai deschisă generație către tehnologie, sub pavăza TikTok-ului, caută pe platformă răspunsuri la problemele de sănătate, având o apetență în special pentru leacurile băbești.

„Tinerii spun: am văzut asta pe TikTok și e o modalitate care mă ajută cu anxietatea și stresul. Tinerii au acces la atât de multe lucruri, dar nu e mereu în beneficiul lor”, spunea psihoterapeutul Karen Heartly, pentru The Guardian.

dintre tinerii Gen Z își iau sfaturile medicale, de wellness și dietă de pe TikTok.
0 %

Mai mult, 1 din 3 tineri nu verifică informația pe care și-o iau de pe TikTok, conform unui studiu realizat de Zing Coach, o aplicație de fitness. Studiul s-a bazat pe răspunsurile a 1.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, de diverse etnii și proveniențe sociale.

De ce fac zoomerii asta? În primul rând, pentru că e gratis (40%), conform aceluiași studiu, iar apoi pentru că este rapid (22%).

5% dintre respondenți aleg TikTok ca să se orienteze în chestiuni de sănătate, pentru că sunt convinși că cei de pe platformă nu încearcă să le vândă nimic.

Totuși, în spatele alegerii poate fi și temelia TikTok: imaginea adesea considerată perfectă, a influencerului.

„Gen Z se recunosc în influencerii de pe TikTok și în faptul că toți cei care se promovează pe astfel de platforme li se adresează pe înțelesul lor, adică folosesc cuvinte simple, propoziții scurte și par foarte siguri pe ei. Nu știu dacă există statistici care să arate ce procent dintre Gen Z chiar folosesc toate remediile care apar pe astfel de rețele, însă este clar că sunt atrași de demonstrațiile care însoțesc imaginile (cum se prepară tot soiul de creme, preparate etc.). Din nou, pare că persoanele care le prezintă acele remedii le și folosesc, și uite ce bine arată”, a explicat, pentru Panorama, psihologul Mihaela Dinu.

De ce TikTok recomandă usturoi în nas și în gură

Totuși, leacurile propuse de tiktok-eri diferă într-un aspect, de cele ale bunicilor noștri: unele sunt mult mai extreme. Un exemplu îl reprezintă inserarea de căței de usturoi în nări, pentru decongestia nazală la răceală.  Apropo de demonstrațiile însoțite de imagini menționate de Dinu, și aici tinerii se filmează cum, după scoaterea usturoiului, secrețiile curg cu un debit ca al râurilor în primăvară.

„Din punctul meu de vedere, nu are niciun efect usturoiul, nici în cazul congestiei nazale și nici în al răcelii. Dimpotrivă, usturoiul poate să irite mucoasa nazală, așa că poate că au impresia că apare decongestionarea, când, dimpotrivă, este de fapt o complicație locală, și nu un ajutor”, a explicat Diana Pieloiu, medic rezident medicină de familie, într-o discuție cu Panorama.

Medicul adaugă că trebuie luată în calcul și „partea mecanică”, pentru că, astupând nările cu usturoi în timpul răcelii, când avem mai mult mucus, atunci el poate rămâne și blocat.

„Astfel, pot apărea complicații din sfera ORL, mult mai serioase decât o răceală”, adaugă Pieloiu.

Usturoiul pare că este preferatul tinerilor pe TikTok, fiind recomandat pe platformă și pentru a fi consumat zilnic de către cei care vor să scape de acnee. Deși are un complex de vitamine și minerale, având proprietăți antiinflamatoare, dar și antifungice, usturoiul are aceste componente într-o cantitate destul de redusă.  

Fiindcă acneea este o afecțiune dermatologică, ar trebui, în mod evident, să căutăm un medic dermatolog în acest sens.

Mai mult, usturoiul consumat atât de des poate să ne facă mai mult rău decât bine, ne mai atenționează medicul.

„Poate crea probleme la nivelul florei gastrice, este contraindicată persoanelor cu arsuri, cu aciditate gastrică crescută sau cu reflux gastro-esofagian, altfel putând duce la complicații. De asemenea, conform unui studiu din 2004, usturoiul ar duce și la scăderea tensiunii”.

Un alt leac popular pe TikTok este ceaiul de mentă, care este recomandat de diverși în special tinerelor care suferă de sindromul ovarelor polichistice și care dezvoltă, pe acest fond, o acnee puternică.

Circulă sute de clipuri în care se spune că o cană de ceai de mentă pe seară duce la retragerea inflamației și a coșurilor, pentru că „ne reechilibrează hormonal”. Deși conține o varietate de nutrienți, precum vitaminele A și C, dar și fier, magneziu sau potasiu, menta „nu poate să rezolve anumite afecțiuni ginecologice sau dermatologice”, după cum explică medicul Pieloiu.

Femeile, în special, se orientează după influenceri 

Parte din motivul pentru care Gen Z încearcă astfel de tratamente este și că noua generație vede sănătatea într-o manieră mult mai holistă decât generațiile anterioare. E un mix între medicina modernă (își doresc să vadă și un medic, dar sunt extrem de ezitanți – în special femeile – când vine vorba să îl aleagă), înclinația de a încerca remedii naturiste și diverse aplicații online de wellness.

De altfel, în procesul de alegere a medicului pe care ar trebui să-l vadă, 72% din femeile Gen Z spun că folosesc recomandări de la prieteni și familie, dar și de la influenceri, conform unui alt studiu despre tendințele Gen Z.

dintre tinerii americani preferă să meargă direct la medic
0 %
și-ar dori să meargă direct la medic, dar nu-și permit
0 %
Cred că mare parte din aceste remedii pot avea beneficii, nu efecte negative majore. Medical vorbind însă, nu sunt integrate în schemele noastre de tratament, pentru că vorbim de boli complexe, din specialități total diferite, cu patologii multiple și complexe, dezechilibre hormonale și mulți alți factori. Adică, nu e vorba, pur și simplu, de niște deficiențe nutriționale”, mai explică Diana Pieloiu.

Zoomerii ajung să ia tratamente după ureche și pentru că, în perioada de adolescență și primă tinerețe, nu prea țin cont nici de părinți, dar „nici de alți adulți care se presupune că ar fi de încredere”, după cum punctează psihologul Mihaela Dinu.

„Este și vârsta ambivalențelor, astfel că bunicii sunt depășiți, în vârstă, dar pe de altă parte, sunt și cei iubiți și despre care își amintesc cu plăcere. Poate că se recunosc și în atitudinea bunicilor de «ei știu mai bine…»  și de a nu acorda credit surselor științifice. Cred că este vorba de legătura emoțională pe care o au cu aceștia, dar, în același timp, e o vârstă de afirmare a autonomiei și independenței, de apartenență puternică la grup, în detrimentul legăturii cu familia”, explică Dinu.

Asta pentru că bunicii își cresc nepoții mult mai permisiv decât părinții, care sunt mai critici și, în unele cazuri, mai lipsiți de răbdare.

Concluzia este, însă, una certă. Tinerii Gen Z riscă mult, orientându-se după TikTok, când vine vorba de problemele de sănătate.

De exemplu, aproximativ 44% din clipurile video de pe platformă, legate de sinuzită, prezentau informații non-factuale, conform unui studiu publicat în martie, într-un jurnal științific despre chirurgia capului și gâtului.

Cercetătorii îndeamnă la verificări și precauție, când vine vorba de creatorii de conținut pe care să-i ascultăm în privința sănătății. În urma analizei lor, doar 15% din videourile postate de profesioniști din domeniul medical conțineau informații care nu erau factuale, în vreme ce conținutul influencerilor care nu vin din zona medicală avea 60% informații eronate.

S-ar putea, de altfel, să asistăm în viitorul apropiat la o schimbare a felului în care se poziționează experții, care încep să fie combătuți adesea în comentarii de cei care consideră că leacurile naturiste pot ține loc de tratamente și analize medicale.

Asta a descoperit, de altfel, și un medic ginecolog din Craiova, care a postat pe TikTok un video în care dezaproba tipul de pacientă care „spune că folosește tratamente naturiste cu extract de coacăz și merișor, pentru fibrom uterin”.

În comentarii, mai multe femei au ținut să-l pună la punct: vorbeau despre cum tratamentul naturist trebuie încercat cel mai mult, mai târziu cel medical, în timp ce unele dădeau exemple cum s-au vindecat cu diverse decocturi din plante.

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Dana Mischie

Și-a început drumul în presă în facultate, scriind recenzii de filme și cărți pentru un blog cultural. Apoi, la master, s-a angajat la ziarul Adevărul, unde a fost pe rând redactor, reporter și apoi editor. Aici, a realizat interviuri, analize și reportaje despre personalități culturale, fenomene sociale, subiecte medicale și despre digitalizare.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    6
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x