Mai mult, 1 din 3 tineri nu verifică informația pe care și-o iau de pe TikTok, conform unui studiu realizat de Zing Coach, o aplicație de fitness. Studiul s-a bazat pe răspunsurile a 1.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 27 de ani, de diverse etnii și proveniențe sociale.
De ce fac zoomerii asta? În primul rând, pentru că e gratis (40%), conform aceluiași studiu, iar apoi pentru că este rapid (22%).
5% dintre respondenți aleg TikTok ca să se orienteze în chestiuni de sănătate, pentru că sunt convinși că cei de pe platformă nu încearcă să le vândă nimic.
Totuși, în spatele alegerii poate fi și temelia TikTok: imaginea adesea considerată perfectă, a influencerului.
„Gen Z se recunosc în influencerii de pe TikTok și în faptul că toți cei care se promovează pe astfel de platforme li se adresează pe înțelesul lor, adică folosesc cuvinte simple, propoziții scurte și par foarte siguri pe ei. Nu știu dacă există statistici care să arate ce procent dintre Gen Z chiar folosesc toate remediile care apar pe astfel de rețele, însă este clar că sunt atrași de demonstrațiile care însoțesc imaginile (cum se prepară tot soiul de creme, preparate etc.). Din nou, pare că persoanele care le prezintă acele remedii le și folosesc, și uite ce bine arată”, a explicat, pentru Panorama, psihologul Mihaela Dinu.
De ce TikTok recomandă usturoi în nas și în gură
Totuși, leacurile propuse de tiktok-eri diferă într-un aspect, de cele ale bunicilor noștri: unele sunt mult mai extreme. Un exemplu îl reprezintă inserarea de căței de usturoi în nări, pentru decongestia nazală la răceală. Apropo de demonstrațiile însoțite de imagini menționate de Dinu, și aici tinerii se filmează cum, după scoaterea usturoiului, secrețiile curg cu un debit ca al râurilor în primăvară.
„Din punctul meu de vedere, nu are niciun efect usturoiul, nici în cazul congestiei nazale și nici în al răcelii. Dimpotrivă, usturoiul poate să irite mucoasa nazală, așa că poate că au impresia că apare decongestionarea, când, dimpotrivă, este de fapt o complicație locală, și nu un ajutor”, a explicat Diana Pieloiu, medic rezident medicină de familie, într-o discuție cu Panorama.
Medicul adaugă că trebuie luată în calcul și „partea mecanică”, pentru că, astupând nările cu usturoi în timpul răcelii, când avem mai mult mucus, atunci el poate rămâne și blocat.
„Astfel, pot apărea complicații din sfera ORL, mult mai serioase decât o răceală”, adaugă Pieloiu.
Usturoiul pare că este preferatul tinerilor pe TikTok, fiind recomandat pe platformă și pentru a fi consumat zilnic de către cei care vor să scape de acnee. Deși are un complex de vitamine și minerale, având proprietăți antiinflamatoare, dar și antifungice, usturoiul are aceste componente într-o cantitate destul de redusă.
Fiindcă acneea este o afecțiune dermatologică, ar trebui, în mod evident, să căutăm un medic dermatolog în acest sens.
Mai mult, usturoiul consumat atât de des poate să ne facă mai mult rău decât bine, ne mai atenționează medicul.
„Poate crea probleme la nivelul florei gastrice, este contraindicată persoanelor cu arsuri, cu aciditate gastrică crescută sau cu reflux gastro-esofagian, altfel putând duce la complicații. De asemenea, conform unui studiu din 2004, usturoiul ar duce și la scăderea tensiunii”.
Un alt leac popular pe TikTok este ceaiul de mentă, care este recomandat de diverși în special tinerelor care suferă de sindromul ovarelor polichistice și care dezvoltă, pe acest fond, o acnee puternică.
Circulă sute de clipuri în care se spune că o cană de ceai de mentă pe seară duce la retragerea inflamației și a coșurilor, pentru că „ne reechilibrează hormonal”. Deși conține o varietate de nutrienți, precum vitaminele A și C, dar și fier, magneziu sau potasiu, menta „nu poate să rezolve anumite afecțiuni ginecologice sau dermatologice”, după cum explică medicul Pieloiu.
Femeile, în special, se orientează după influenceri
Parte din motivul pentru care Gen Z încearcă astfel de tratamente este și că noua generație vede sănătatea într-o manieră mult mai holistă decât generațiile anterioare. E un mix între medicina modernă (își doresc să vadă și un medic, dar sunt extrem de ezitanți – în special femeile – când vine vorba să îl aleagă), înclinația de a încerca remedii naturiste și diverse aplicații online de wellness.
De altfel, în procesul de alegere a medicului pe care ar trebui să-l vadă, 72% din femeile Gen Z spun că folosesc recomandări de la prieteni și familie, dar și de la influenceri, conform unui alt studiu despre tendințele Gen Z.