Mens sana in corpore sano

Mic ghid de descifrat eticheta produselor alimentare. Cinci lucruri pe care să le verifici când cumperi mâncare

Computer Hope Guy
Etichetele produselor alimentare sunt greu de descifrat. Foto: Lev Dolgachov/ Alamy/ Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Consumatorii europeni se confruntă cu problema unor etichete care pot fi confuze sau înșelătoare sau pe care nu le înțeleg întotdeauna”, concluzionează un audit al Curții de Conturi Europene, publicat în noiembrie 2024. Curtea își propusese să stabilească în ce măsură informațiile de pe ambalajele produselor alimentare „îi ajută pe consumatori să ia decizii în cunoștință de cauză”, când fac cumpărături.

Raportul de 60 de pagini explică de ce etichetele au devenit un adevărat labirint tot mai greu de explorat de consumatori, în condițiile în care interesul europenilor pentru o dietă mai sănătoasă și pentru produse rezultate din activități prietenoase cu mediul este din ce în ce mai mare.

  1. De ce este important: Eticheta alimentelor conține informații esențiale despre compoziția unui produs, valoarea sa nutrițională și cerințele de depozitare. Cunoașterea și filtrarea lor ajută să ne clădim o dietă sănătoasă.
  2. Cinci criterii de luat în considerare la cumpărături: Eticheta în limba română, ingredientele enumerate în ordinea descrescătoare a cantității, termenul de valabilitate, modul de depozitare, bonul fiscal.
  3. De reținut: Produsele alimentare ambalate conțin și aditivi care ajută la păstrarea sau îmbogățirea unor caracteristici ale produsului în lanțul global de distribuție. Trebuie să alegem produsele care conțin cât mai puțini aditivi.
  4. Ce spun statisticile: 11 milioane de decese sunt cauzate anual de dezechilibrele din regimul alimentar. Mâncăm prea sărat, prea dulce și ne lipsesc cerealele integrale și nucile
  5. Ce spun autoritățile: Curtea de Conturi Europeană a verificat regimul de etichetare a produselor comercializate în UE și a tras concluzia că informațiile sunt uneori confuze sau înșelătoare.

Prin urmare, Panorama a întrebat mai mulți experți la ce să ne uităm când cumpărăm un produs alimentar ambalat, ca să ne asigurăm că se potrivește cu așteptările noastre. 

Știi și câștigi o viață sănătoasă

Mulți dintre noi petrec minute în șir deslușind lista de ingrediente și declarația nutrițională de pe spatele unui produs. Ne-au mai ușurat viața cumpărăturile online, deoarece, cel puțin pe unul dintre supermarketurile digitale, produsele sunt însoțite de fotografii și informații prezentate lizibil și accesibil.

Uniunea Europeană impune o listă amplă de cerințe producătorilor, când vine vorba despre etichetarea produselor alimentare. Pe câțiva centimetri pătrați trebuie înghesuite informații despre ce conține alimentul pe care urmează să-l consumăm. Doar că multitudinea detaliilor e aproape copleșitoare.

Iată ce informații trebuie menționate în mod obligatoriu:

  • denumirea alimentului
  • lista ingredientelor (inclusiv orice aditivi) în ordinea descrescătoare a cantității
  • informații despre alergeni
  • cantitatea anumitor ingrediente marcată prin procente, în cazul celor care apar în denumirea produsului („plăcintă cu mere”)
  • marcarea datei de valabilitate
  • țara de origine, dacă este necesară pentru claritate (de exemplu: produsele care afișează pe ambalaj drapelul țării sau repere geografice celebre)
  • numele și adresa operatorului din sectorul alimentar stabilit în UE sau a importatorului
  • cantitatea netă
  • condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare
  • instrucțiunile de utilizare, dacă este necesar
  • nivelul alcoolului pentru băuturi (dacă este mai mare de 1,2%)
  • declarația nutrițională

Într-un interviu pentru Panorama, Sorin Mierlea, președintele InfoCons, asociație înființată în 2003 cu scopul de a ajuta consumatorii români să înțeleagă mai bine ce cumpără și ce drepturi au, a enumerat cinci aspecte importante de care să ținem cont când alegem un produs alimentar:

1. Eticheta să fie neapărat în limba română. „E primul mesaj că producătorul, importatorul, distribuitorul are bun simț față de consumator.” 

2. Ingredientele sunt evidențiate în ordine descrescătoare. „Ceea ce înseamnă că primul ingredient este în cantitatea cea mai mare, iar ultimul în cantitatea cea mai mică”.

3. și 4. Termenul de valabilitate coroborat cu modul de depozitare. „Degeaba cumpărăm un produs în termen de valabilitate, dacă nu-l depozităm și păstrăm în conformitate cu informațiile puse la dispoziție de producători”.

5. Păstrarea bonului fiscal. „Pentru a avea dovada a ceea ce am cumpărat, de unde și când. Doar așa putem face o sesizare pentru recuperarea daunei materiale și morale, în cazul în care produsul este neconform sau nu este ceea ce ne-am dorit”.

Afară-i vopsit gardul, înăuntru leopardul

Pe lângă aceste noțiuni obligatorii, etichetele sunt asaltate uneori de informații voluntare, care enumeră tot felul de caracteristici ale produsului, de multe ori necuantificabile, menite să atragă clienți. 

eticheta informatii obligatorii ingrediente declaratie nutritionala produse
Exemplu de etichetare a unui produs alimentar ambalat. Foto Curtea de Conturi Europeană

Un exemplu menționat în raportul Curții de Conturi este cuvântul „natural”, folosit „ca instrument de marketing, deoarece evidențiază un aspect pozitiv”, scriu experții care au realizat auditul. Dar, oficial, nu există o definiție pentru această mențiune. Un produs poate conține arome naturale sau o anumită substanță nutritivă în mod natural; reglementările Comisiei Europene se opresc aici.

Același lucru se aplică și etichetelor prezentate drept „curate”, sugerând că produsul nu ar conține aditivi, conservanți sau antibiotice. Și în acest caz, Curtea de Conturi Europeană atrage atenția că nu există norme care să reglementeze condițiile în care pot fi făcute aceste afirmații. 

Câteodată sunt folosite imagini înșelătoare, care dau de înțeles că produsul ar conține un anumit ingredient sau că provine din agricultură ecologică sau că e potrivit pentru o anume categorie de consumatori. Sugestiile nu sunt însă susținute de informațiile obligatorii de pe ambalaj. 

Repetiția, mama învățăturii

Pentru că suntem în plină eră a tehnologiei, au apărut aplicații care ne fac deciziile la raft mai ușoare. O poză a listei de ingrediente sau scanarea codului de bare ne aduce instant informații despre conținutul produsului. Inclusiv dacă are în compoziție aditivi, denumirea și descrierea lor. Food Scanner și InfoCons sunt doar două dintre ele. Dar, în funcție de sistemul de operare al telefonului, există o mulțime de variante prin care să filtrăm ce vrem să cumpărăm. 

Pe site-ul InfoCons, există un dicționar al termenilor folosiți în industria agroalimentară (și nu numai), unde putem verifica ingredientele care nu ne sunt familiare. Pe multe etichete nu vom mai găsi clasicul indicativ „E”, urmat de un număr, ci denumirea comercială a unui aditiv. Sunt suficiente resurse online pentru a le decripta. 

Desigur, verificarea fiecărui produs, când ai de făcut cumpărături pentru o săptămână, pare o muncă sisifică. Dar, cum repetiția e mama învățăturii, multe ingrediente vor fi mai ușor de recunoscut după ce vom fi trecut prin micul proces de cercetare de câteva ori. 

În plus, lăsând la o parte tehnologia, sunt câteva lucruri de bun simț alimentar, care ne vor ajuta să distingem între produsele care contribuie la o dietă echilibrată și cele care pot duce la o deteriorare a sănătății. 

Ne putem orienta foarte simplu, eficient și rapid, spune președintele InfoCons, Sorin Mierlea, după numărul de aditivi din lista de ingrediente, la care adăugăm cantitatea de zahăr și cea de sare din declarația nutrițională. Pentru produsele bio/eco, limita este de trei aditivi, spune expertul.

Aditivii, bau-bau-ul din alimente

Pentru că piața globală de mărfuri a ajuns să unească, spre exemplu, produse din Asia și clienți din Europa, e important ca aceste alimente să ajungă în farfurie în stare perfectă, pentru a fi servite. Ca să-și păstreze culoarea, consistența, prospețimea și toate celelalte calități nutriționale și senzoriale, le-sunt adăugate aditivi alimentari. Adică substanțe, unele naturale, altele sintetice, care permit ca toate caracteristicile enumerate mai sus să reziste prin lanțul global de aprovizionare.

Aditivii sunt întotdeauna menționați pe etichetă împreună cu rolul pe care îl au în aliment. Veți întâlni frecvent conservanți, pentru că împiedică alterarea produselor.

Coloranții, fie ei de origine naturală sau sintetici, sunt adăugați pentru a spori intensitatea culorii unui aliment. Fie pentru că cea din ingrediente se estompează în timpul producției, fie pentru a face produsul mai atractiv.

Antioxidanții încetinesc oxidarea ingredientelor precum grăsimile sau uleiurile, păstrând astfel prospețimea. 

Mai sunt folosiți emulgatori, pentru omogenizare, potențiatori de aromă, îndulcitori etc. În total, Uniunea Europeană recunoaște 26 de categorii.

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) verifică periodic și actualizează lista aditivilor alimentari folosibili în produsele fabricate și/sau comercializate în statele membre. În prezent, sunt aprobate pentru consum peste 300 de astfel de substanțe. Regulamentul european 1333/2008 conține în Anexa II lista completă, produsele în care sunt permiși și dozele zilnice acceptabile, adică limita în care pot fi consumați fără să dăuneze.

Într-un răspuns pentru Panorama, Larisa Anchidin, nutriționist dietetician acreditat de Colegiul Dieteticienilor din România, explică în ce condiții devin aditivii o problemă:

  • sunt consumați în cantități mari sau în combinație, de exemplu mulți conservanți, coloranți și potențiatori de gust într-un singur produs;
  • sunt depășite dozele zilnice acceptabile (DZA) în mod repetat, mai ales la copii, care au o greutate mai mică și metabolizează mai greu substanțele chimice;
  • sunt utilizați aditivi cu potențial alergenic, mai ales combinați.

EFSA monitorizează periodic și relația europenilor cu mâncarea. Cel mai recent Eurobarometru pune siguranța alimentară (dacă, spre exemplu, un aliment prezintă riscuri pentru sănătate), în topul criteriilor pe care românii le au în vedere când cumpără un anumit produs. Abia apoi iau în considerare prețul, gustul și valoarea nutrițională, arată datele colectate în martie-aprilie 2022.

În ceea ce privește siguranța alimentară, românii au răspuns că îi îngrijorează intoxicația cauzată de alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, viruși și paraziți, aditivii alimentari și reziduurile de antibiotice, hormonii sau steroizii în carne.

Când caută informații despre riscurile alimentare, românii au cea mai mare încredere în medici, în timp ce autoritățile naționale sunt pe ultimul loc.

De ce este important să mâncăm sănătos (cât de cât)

Un studiu publicat în reputatul jurnal medical The Lancet, acum cinci ani, avertiza că dezechilibrele din regimul alimentar provoacă anual 11 milioane de decese. Mâncăm prea sărat și prea dulce și nu consumăm suficiente cereale integrale, fructe, legume și nuci. Această situație duce la apariția unor boli grave și, într-un final, la o moarte timpurie. 

Ca să ne ajute să navigăm într-un univers alimentar tot mai complex, Organizația Mondială a Sănătății a ajustat recomandările dietetice în direcția unui aport caloric proporțional cu energia pe care o consumăm în ziua de azi, în condițiile unor probleme precum sedentarismul. 

Așadar, la o medie de 2.000 de calorii consumate pe zi, grăsimile nu ar trebui să reprezinte mai mult de 30%, echivalentul a 66 de grame, zahărul să fie limitat la 50 de grame, ba chiar la 25 pentru beneficii și mai mari, iar sarea să nu depășească 5 grame.

Toate aceste calcule meticuloase vor facilita luarea unor decizii alimentare sănătoase, odată intrate în rutină. În plus, există numeroase aplicații care simplifică matematica alimentară.

Pe lângă aceste recomandări, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a creat în 2015 un model de profil nutrițional pentru Europa, actualizat în 2023. Acesta clasifică și ordonează alimentele în funcție de compoziția lor nutrițională, cu scopul de a preveni bolile, a promova o dietă sănătoasă și a restricționa produsele ultraprocesate în alimentația copiilor, scriu experții OMS în raport.

Sunt stabilite limite pentru fiecare dintre elementele pe care le regăsim, în mod obligatoriu, în declarația nutrițională de pe eticheta alimentelor ambalate: grăsimi, zaharuri, sare. Doar că, dacă analizăm produsele disponibile în supermarketuri cu tabelul în mână, vom constata că a hrăni un copil după standardele OMS este o aventură. 

Nutriționistul Larisa Anchidin explică la ce să fim atenți când alegem alimente ambalate pentru copii:

  • Lista ingredientelor să fie scurtă, de preferat fără aditivi, denumiri complicate, greu de pronunțat sau cu termene lungi de valabilitate. Ingredientele sunt enumerate în ordinea cantității, astfel că primele trebuie să fie naturale (ex. carne, legume, cereale). Evitați alimentele în care zahărul (glucoză, sirop de glucoză, amidon etc.) apare ca prim ingredient.
  • Aditivii alimentari precum nitriți (E250), glutamat monosodic (E621) sau coloranți sintetici (E102, E110) trebuie limitați sau chiar evitați.
  • Zahărul și sarea să fie consumate cu măsură: maximum 5g de zahăr și 0,3-1g de sare la fiecare 100g.
  •  Grăsimile trans sau hidrogenate nu sunt recomandate, conform ghidului OMS.

Mezelurile nu sunt o variantă ideală pentru copiii mici”, adaugă Larisa Anchidin, dar dacă sunteți în situația de a le oferi aceste alimente, alegeți produse cu peste 90% carne, fără nitriți sau nitrați adăugați, și optați pentru variante procesate minim, cum ar fi pieptul de pui fiert”.

Economia la raft vs costul sănătății 

La prima vedere, mâncatul sănătos pare costisitor. De multe ori, prețul produsului este invers proporțional cu numărul de aditivi: cu cât este mai puțin procesat, cu atât este mai scump.

Ce nu vedem, însă, la raft sunt costurile ascunse ale produselor ultraprocesate. Un raport al Organizației pentru Alimentație și Agricultură (FAO) din cadrul ONU arată că povara economică a unei diete nesănătoase se ridică la nivel global la 8.100 de miliarde de dolari. Printre țările incluse în evaluarea FAO se numără și România.

costurile ascunse ale dezechilibrelor din alimentație în România. Sursa: FAO
0 mld. $

Acestea sunt cheltuieli suplimentare, pe care le facem, spre exemplu, cu tratamente și concediu medical, în contextul unor afecțiuni cauzate de mâncatul nesănătos. 

În traducere, chiar dacă plătim mai puțin pentru alimente procesate, calitatea lor nutritivă slabă se va resimți în timp asupra sănătății, iar economiile făcute la cumpărături se vor duce la medic.

Tot FAO a împărțit obiceiurile alimentare nesănătoase în funcție de costurile ascunse pe care le generează.

Cele mai mari probleme ale românilor sunt consumul de sare și lipsa din alimentație a cerealelor integrale și a fructelor.

Ochii văd, stomacul cere

Ghidul OMS pentru o dietă sănătoasă menționează frecvent: fructe și legume proaspete, variate și de sezon. Sunt remediul pentru multe dezechilibre alimentare. Aveți poftă de ceva dulce? Mâncați un măr. Ați exagerat cu sarea? Compensați cu niște varză de Bruxelles bogată în potasiu. 

Ne putem satisface uneori și plăcerile alimentare „vinovate”, dacă suntem mai stricți cu restul regimului. Ceea ce poate fi complicat, mai ales dacă în meniu intră și un prânz comandat la birou sau o cină la restaurant. Sorin Mierlea atrage atenția că trebuie să fim cât se poate de riguroși și când mâncăm în oraș. 

„Legislația României obligă platformele și restaurantele să pună în meniuri toate informațiile, la fel ca pe-un produs agroalimentar din magazin. Adică, toate ingredientele, inclusiv cele compuse. Dacă o pizza are ketchup, trebuie să spună din ce este făcut. Și să ofere totalul numericului de aditivi, cantitatea de sare și de zahăr”, detaliază președintele InfoCons. 

Comisia Europeană oferă un spațiu online dedicat orientărilor dietetice din fiecare stat parte din spațiul economic european. Există o diagramă specifică fiecărei țări și un ghid de recomandări asociat.

În concluzie, etichetele alimentelor pot fi înșelătoare și greu de descifrat, chiar și în UE. Totuși, dacă învățăm să le citim și investim în mâncare sănătoasă, economisim banii pe care i-am da pe medicamente, mai târziu.

Articol editat de Ioana Moldoveanu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Alexandra Albu

S-a alăturat echipei Panorama în iulie 2024, după 13 ani în televiziuni de știri, mai întâi la Realitatea TV, apoi la Digi24. Specializată în actualitate externă, a scris și relatat de la asasinatul lui Benazir Bhutto, până la asaltul asupra Capitoliului, după înfrângerea lui Donald Trump în alegerile din 2020.

A fost redactor, apoi corespondentă și, pentru scurt timp, realizatoare de emisiuni informative, înainte de a face o pauză lungă pentru a da prioritate vieții de familie. Panorama este primul proiect digital în care se implică. Urmărește cu precădere politica din Marea Britanie, Statele Unite și Franța.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
1 Comentariu
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x