Panorama: De ce este atât de importantă listarea Hidroelectrica?
Bogdan Mugescu: Hidroelectrica este cea mai mare companie din portofoliul statului, iar odată cu această listare, va fi probabil cea mai valoroasă companie listată la Bursa de Valori București, mult mai mare decât celelalte companii gigant care sunt listate, precum OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz sau Banca Transilvania. Și va fi și una dintre cele mai valoroase companii domeniul energetic, din Europa Centrală și de Est.
Se vorbește de multă vreme de această listare și atunci, la mărimea aceasta de evaluare pe care piața o așteaptă, va fi cea mai mare companie de pe piața locală.
Panorama: De ce am așteptat atât de mult listarea Hidroelectrica? Este o discuție veche de zece ani, despre venirea ei la Bursă.
Bogdan Mugescu: Pentru că, în primul rând, s-au schimbat scenariile de vânzare. Acum zece ani, se discuta că vinde doar statul un pachet minoritar și nu vinde Fondul Proprietatea (FP). Structura Hidroelectrica este următoarea: 80% acționar statul român și 20% Fondul Proprietatea. Ulterior, de un an și jumătate încoace, cei de la FP au decis să facă exit-ul din Hidroelectrica și este cel mai bun moment pentru ei, având în vedere ultimii doi ani în care prețurile la energie au fost foarte sus și compania a înregistrat profituri istorice. De altfel, an de an, Hidroelectrica a făcut marje bune de profit, are undeva la 30% marja de profit net, ceea ce este spectaculos pentru orice companie, dar mai ales pentru una din energie.
Dar, în ultimii doi ani, și mai ales pe parcursul anului 2022, cu prețurile mari la energie, profiturile companiei se ridică la valori istorice – anul trecut profitul s-a ridicat la aproape un miliard de euro, rezultate cu adevărat fabuloase. De asta se face listarea, pentru că s-a decis FP să vândă.
Panorama: Sunt mai multe scenarii, am văzut deja că statul român nu poate să vândă timp de 12 luni, iar FP, dacă vinde mai puțin de 20%, nu are voie să iasă complet timp de șase luni. Care sunt așteptările?
Bogdan Mugescu: Piața se așteaptă ca FP să vândă toate acțiunile, deci întreg pachetul, fiindcă altfel, dacă mai rămân acțiuni, în funcție de cum evoluează prețul, să zicem că vinde 15% și mai rămâne cu 5%, să vândă cele cinci procente printr-o altă ofertă care, în viitor, ar putea să ducă în jos prețul. Asta s-a întâmplat de mai multe ori, chiar și la OMV Petrom, s-a făcut la un moment dat o astfel de ofertă în care FP a mai vândut din acțiunile pe care le deținea și atunci s-a vândut cu vreo 25% sub prețul pieței.
Dacă forma de prospect nu e cu vânzare integrală, cred că unii acționari nu vor intra acum, cu gândul că, la un moment dat, în viitor, în baza acestei oferte pe care FP o va face, vor putea să prindă un preț mai bun.
Iarăși, să nu uităm că Hidroelectrica vine la bursă pe maxime, adică anul 2022 a fost un an spectaculos din perspectiva profitului, așa cum am spus mai devreme, și e posibil ca anii următori să nu mai fie la fel de profitabili pentru Hidroelectrica, din punct de vedere al valorilor nete, ai termenilor absoluți, nu ca procent.
Panorama: De ce?
Bogdan Mugescu: Pentru că prețurile la energie merg în jos. Deja am văzut ce au raportat companiile din energie pe primul trimestru, au raportat cifre mai mici decât anul trecut și atunci de asta sunt așteptările ca, odată ce prețul energiei continuă să meargă în jos, și valorile nete sa fie mai mici.
Panorama: Ce impact va avea pentru BVB listarea Hidroelectrica? Vor fi mai mulți investitori privați pe Bursă, mai mulți investitori instituționali? Va fi cea mai mare listare a unei companii din Europa în 2023?
Bogdan Mugescu: Această listare a Hidroelectrica pentru BVB va fi cel mai important eveniment din ultimii 15, dacă nu 20 de ani, iar avantajele pentru piața locală sunt multiple: mai mulți investitori individuali, persoane fizice, care intră cu economiile lor într-o astfel de companie. Să ne aducem aminte că Romgaz, atunci când s-a listat, a atras vreo 10.000 de investitori noi, care și-au deschis un cont special pentru listarea Romgaz și, la momentul respectiv, suprasubscrierea a fost de 11 ori pe tranșa de retail. Dacă facem un calcul, la momentul acela, aproape toată oferta Romgaz putea fi cumparată doar de retail. A fost un apetit foarte mare, deci mai mulți investitori noi dintre cei mici.
Apoi, cu siguranță, o ofertă între 1,5-2 miliarde de lei ca valoare va atrage și foarte multe nume noi din rândul investitorilor instituționali străini. Fonduri de pensii, de asset management vor intra în România, special pentru Hidroelectrica.
Apoi, va crește lichiditatea zilnică a BVB, vor fi mai multe tranzacții, ceea ce înseamnă că BVB va îndeplini și ultimul criteriu, acela de lichiditate, care e ultima piedică în trecerea la statutul de piață dezvoltată. Acum, BVB este piață emergentă, acum câțiva ani a trecut de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă. Dacă se listează cu succes Hidroelectrica, probabil în următorii doi ani BVB va face acest pas și piața de capital românească va trece la statutul de piață dezvoltată și atunci vor fi și mai mulți investitori străini care vor veni să facă plasamente în România.
Citește și:
Panorama: Ce înseamnă pentru cetățenii români această listare? Pentru cine ar trebui să fie de interes?