OPEN MINDS

„Boom”-ul Hidroelectrica. Tot ce trebuie să știi despre cel mai așteptat eveniment bursier de la București

Computer Hope Guy
Listarea Hidroelectrica la Bursa de la București are șansa să fie cea mai mare nu doar din România, ci și din Europa, în 2023. Foto: Alex Micsik/Agerpres.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Hidroelectrica, „perla” energiei românești, urmează să fie listată la Bursa de la București (BVB) în luna iulie, o mișcare pe care piața de capital autohtonă o așteaptă de mulți ani.

Pentru a înțelege mai bine care e importanța acestui moment și de ce ar trebui să ne intereseze, chiar dacă nu suntem investitori la Bursă, Panorama a stat de vorbă cu Bogdan Mugescu, fondator al Atheneum Advisors, companie românească de consultanță, care are statut de consultant autorizat pentru SMT AeRO, sistemul alternativ de tranzacționare pentru acțiuni și obligațiuni al BVB.

Venirea la Bursă a celei mai mari companii din energie ar putea fi, de fapt, și cea mai mare listare din Europa în 2023, în contextul în care turcii de la producătorul de sodă calcinată WE Soda, companie care aștepta să fie evaluată la 7,5 miliarde de dolari și să atragă de pe bursă 800 de milioane de dolari, au anulat oferta publică inițială la Bursa din Londra, la doar două săptămâni de la anunț. 

În schimb, Hidroelectrica, care operează peste 180 de centrale electrice și este deținută în proporție de 80% de statul român, prin Ministerul Energiei, și 20% de Fondul Proprietatea speră, potrivit Reuters, să atragă prin IPO un miliard de euro.

Statul român își păstrează participația, nu va vinde acțiuni în ofertă și nu va avea voie să vândă acțiuni, după încheierea acesteia, timp de 12 luni. 

În schimb, Fondul Proprietatea, administrat de managerul american de active Franklin Templeton, este acționarul minoritar care urmează să își listeze deținerea, estimată la 2,2 miliarde de euro, ceea ce înseamnă o evaluare a Hidroelectrica la 10 miliarde de euro.

Practic, vorbim de o listare care ar urma să adune între un miliard și 2,2 miliarde de euro. Este o gură de aer proaspăt pentru BVB și ar putea propulsa piața de capital românească în rândul piețelor dezvoltate.

Deocamdată, nu este clar ce procent din pachetul de acțiuni pe care îl deține la Hidroelectrica va lista Fondul Proprietatea. Dacă va pune pe piață doar o parte din pachetul de 20%, și nu integral, va avea și o interdicție de a mai vinde alte acțiuni Hidroelectrica timp de șase luni.

Presiunile pentru această listare sunt mari. De la Bruxelles, Comisia Europeană a declarat că România ar putea să rateze finanțări din PNRR, dacă cel puțin 15% din Hidroelectrica nu va fi listată în această lună, scrie Reuters

Guvernul s-a opus planurilor care prevedeau o dublă listare – la București și la Londra, în timp ce Fondul Proprietatea a spus că există riscul să nu poată să își vândă întreaga participație pe piața locală.

Bogdan Mugescu:

  1. Hidroelectrica este cea mai mare companie din portofoliul statului, iar odată cu această listare, va fi probabil cea mai valoroasă companie listată la Bursa de Valori București. (…) Hidroelectrica vine la bursă pe maxime, adică anul 2022 a fost un an spectaculos din perspectiva profitului.
  2. Cel mai bine e să deschizi acum un cont la Bursă, să virezi acolo banii de investit din contul personal și să subscrii la IPO. 
  3. Dacă se listează cu succes Hidroelectrica, probabil în următorii doi ani, BVB va face acest pas și piața de capital românească va trece la statutul de piață dezvoltată și atunci vor fi și mai mulți investitori străini care vor veni să facă plasamente în România.
  4. Statul nu câștigă nimic de pe urma acestei listări. Va câștiga ulterior, prin taxele pe care investitorii le vor plăti când vor rula pe aceste acțiuni.
  5. Economia trebuie lăsată cât mai mult liberă, statul să intervină cât mai puțin, statul ar trebui să își diminueze succesiv participațiile și să vină și cu alte companii pe Bursă : Salrom, aeroporturile, Portul Constanța și așa mai departe.

Panorama: De ce este atât de importantă listarea Hidroelectrica?

Bogdan Mugescu: Hidroelectrica este cea mai mare companie din portofoliul statului, iar odată cu această listare, va fi probabil cea mai valoroasă companie listată la Bursa de Valori București, mult mai mare decât celelalte companii gigant care sunt listate, precum OMV Petrom, Nuclearelectrica, Romgaz sau Banca Transilvania. Și va fi și una dintre cele mai valoroase companii domeniul energetic, din Europa Centrală și de Est.

Se vorbește de multă vreme de această listare și atunci, la mărimea aceasta de evaluare pe care piața o așteaptă, va fi cea mai mare companie de pe piața locală.

Panorama: De ce am așteptat atât de mult listarea Hidroelectrica? Este o discuție veche de zece ani, despre venirea ei la Bursă.

Bogdan Mugescu: Pentru că, în primul rând, s-au schimbat scenariile de vânzare. Acum zece ani, se discuta că vinde doar statul un pachet minoritar și nu vinde Fondul Proprietatea (FP). Structura Hidroelectrica este următoarea: 80% acționar statul român și 20% Fondul Proprietatea. Ulterior, de un an și jumătate încoace, cei de la FP au decis să facă exit-ul din Hidroelectrica și este cel mai bun moment pentru ei, având în vedere ultimii doi ani în care prețurile la energie au fost foarte sus și compania a înregistrat profituri istorice. De altfel, an de an, Hidroelectrica a făcut marje bune de profit, are undeva la 30% marja de profit net, ceea ce este spectaculos pentru orice companie, dar mai ales pentru una din energie. 

Dar, în ultimii doi ani, și mai ales pe parcursul anului 2022, cu prețurile mari la energie, profiturile companiei se ridică la valori istorice – anul trecut profitul s-a ridicat la aproape un miliard de euro, rezultate cu adevărat fabuloase. De asta se face listarea, pentru că s-a decis FP să vândă.

Panorama: Sunt mai multe scenarii, am văzut deja că statul român nu poate să vândă timp de 12 luni, iar FP, dacă vinde mai puțin de 20%, nu are voie să iasă complet timp de șase luni. Care sunt așteptările?

Bogdan Mugescu: Piața se așteaptă ca FP să vândă toate acțiunile, deci întreg pachetul, fiindcă altfel, dacă mai rămân acțiuni, în funcție de cum evoluează prețul, să zicem că vinde 15% și mai rămâne cu 5%, să vândă cele cinci procente printr-o altă ofertă care, în viitor, ar putea să ducă în jos prețul. Asta s-a întâmplat de mai multe ori, chiar și la OMV Petrom, s-a făcut la un moment dat o astfel de ofertă în care FP a mai vândut din acțiunile pe care le deținea și atunci s-a vândut cu vreo 25% sub prețul pieței.

Dacă forma de prospect nu e cu vânzare integrală, cred că unii acționari nu vor intra acum, cu gândul că, la un moment dat, în viitor, în baza acestei oferte pe care FP o va face, vor putea să prindă un preț mai bun.

Iarăși, să nu uităm că Hidroelectrica vine la bursă pe maxime, adică anul 2022 a fost un an spectaculos din perspectiva profitului, așa cum am spus mai devreme, și e posibil ca anii următori să nu mai fie la fel de profitabili pentru Hidroelectrica, din punct de vedere al valorilor nete, ai termenilor absoluți, nu ca procent.

Panorama: De ce?

Bogdan Mugescu: Pentru că prețurile la energie merg în jos. Deja am văzut ce au raportat companiile din energie pe primul trimestru, au raportat cifre mai mici decât anul trecut și atunci de asta sunt așteptările ca, odată ce prețul energiei continuă să meargă în jos, și valorile nete sa fie mai mici.

Panorama: Ce impact va avea pentru BVB listarea Hidroelectrica? Vor fi mai mulți investitori privați pe Bursă, mai mulți investitori instituționali? Va fi cea mai mare listare a unei companii din Europa în 2023? 

Bogdan Mugescu: Această listare a Hidroelectrica pentru BVB va fi cel mai important eveniment din ultimii 15, dacă nu 20 de ani, iar avantajele pentru piața locală sunt multiple: mai mulți investitori individuali, persoane fizice, care intră cu economiile lor într-o astfel de companie. Să ne aducem aminte că Romgaz, atunci când s-a listat, a atras vreo 10.000 de investitori noi, care și-au deschis un cont special pentru listarea Romgaz și, la momentul respectiv, suprasubscrierea a fost de 11 ori pe tranșa de retail. Dacă facem un calcul, la momentul acela, aproape toată oferta Romgaz putea fi cumparată doar de retail. A fost un apetit foarte mare, deci mai mulți investitori noi dintre cei mici.

Apoi, cu siguranță, o ofertă între 1,5-2 miliarde de lei ca valoare va atrage și foarte multe nume noi din rândul investitorilor instituționali străini. Fonduri de pensii, de asset management vor intra în România, special pentru Hidroelectrica.

Apoi, va crește lichiditatea zilnică a BVB, vor fi mai multe tranzacții, ceea ce înseamnă că BVB va îndeplini și ultimul criteriu, acela de lichiditate, care e ultima piedică în trecerea la statutul de piață dezvoltată. Acum, BVB este piață emergentă, acum câțiva ani a trecut de la statutul de piață de frontieră, la cel de piață emergentă. Dacă se listează cu succes Hidroelectrica, probabil în următorii doi ani BVB va face acest pas și piața de capital românească va trece la statutul de piață dezvoltată și atunci vor fi și mai mulți investitori străini care vor veni să facă plasamente în România.


Citește și:
Educație de inflație | Cum ne băgăm banii pe bursă și în ce să investim?

Panorama: Ce înseamnă pentru cetățenii români această listare? Pentru cine ar trebui să fie de interes?

„Această listare ar trebui să fie de interes pentru orice cetățean adult din România, care are 1.000-2.000-3.000 sau 10.000 de lei puși deoparte, într-un plic sau într-un cont de economisire la bancă. Este cea mai valoroasă companie de la BVB, este compania care are marje de profit constante și le va mai avea cel puțin zece ani de acum încolo, până când va mai avea nevoie de investiții în retehnologizare”.
Bogdan Mugescu
specialist piețe de capital

Bogdan Mugescu: Dacă vreți, este momentul în care fiecare român ar trebui să fie la curent cu știrile, să citească despre Hidroelectrica, să vorbească cu prietenii, cu colegii de la muncă și să vină să subscrie la această ofertă.

Eu mă aștept să fie câteva zeci de mii de investitori noi care să vină să își deschidă special un cont la BVB pentru această listare, dacă nu au deja. E o ocazie cu care te întâlnești o data la 10-15 ani ca investitor mic și ar trebui ca toată lumea să profite de ea. Evident, nu pot să fac nimănui nicio recomandare de investiție și nu știe nimeni încotro se va duce prețul, dar cum orice investiție se face pe termen lung, sunt convins că un plasament în Hidroelectrica va fi câștigător pe termen lung.

Panorama: Care sunt pașii de făcut în continuare? Când e bine să subscrii: acum sau să aștepți listarea efectivă?

Bogdan Mugescu: Cel mai bine e să deschizi acum un cont la Bursă, să virezi acolo banii de investit din contul personal și apoi să subscrii la IPO. Subscrierea la IPO nu e purtătoare de comisioane, deci subscrii fără un comision al brokerului și câte acțiuni cumperi atâtea primești, în funcție de suprasubscriere.

Dacă e suprasubscriere, vei primi acțiuni pro-rata, adică dacă tranșa de retail va fi de 15%, asta înseamnă că vor fi în jur de 300 de milioane de euro, dacă se subscriu 600 de milioane de euro, tu vei primi jumătate din numărul de acțiuni la care ai suprasubscris. Dacă va fi de cinci ori suprasubscrierea, vei primi doar de 20% din sumă.

De altfel, îmi aduc aminte că atunci când a fost listarea Romgaz, mulți oameni au făcut credite speciale ca să poată subscrie mai multe acțiuni pe termen scurt și dacă nu au prins să subscrie imediat, au returnat banii. Deci au fost multe artificii făcute pentru a beneficia de această listare. Evident, când se va deschide oferta, încă din primele ore ale ofertei să sune la broker și să subscrie la această ofertă.

Nu este de așteptat, iar dacă ulterior prețul mai scade, în următoarele câteva luni, să intre și să mai cumpere pentru a-și mai consolida poziția, pentru că Hidroelectrica este genul de companie unde acumulezi constant zece ani acțiuni și apoi te poți bucura de dividende frumoase.

Panorama: Statul român ce câștigă de pe urma acestei listări?

Bogdan Mugescu: Nimic. Va câștiga ulterior prin taxele pe care investitorii le vor plăti, când vor rula pe aceste acțiuni. Dimpotrivă, statul are o bilă neagră în toată această telenovelă a listării Hidroelectrica, pentru că a dat semne de-a lungul anilor că ar vrea să facă acest pas. Din punctul meu de vedere, statul ar avea de câștigat, dacă după cele 12 luni în care expiră perioada în care nu are voie să vândă acțiuni la Hidroelectrica, să înceapă să pună pe piață acțiuni și să își dilueze expunerea, evident, păstrându-și majoritatea, dar să vândă 15-20%. De altfel, ar trebui să facă la fel și cu celelalte companii de stat în care e acționar, ar trebui să mai vândă din Transgaz, Romgaz și altele.

Cu cât e mai mare lichiditatea, cu atât mai mulți români au șansa să investească în aceste companii și să fie o mai bună tranzacționare a acțiunilor pe piața liberă. 

Statul e doar un investitor captiv, nu face decât să atragă an de an dividendele, știm bine că au fost ani la rând când statul a cerut si dividende mai mari decât a decis la nivel individual AGA. Statul a venit, de-a lungul timpului, cu diverse propuneri legislative care impactau, în special, companiile de stat. Ne amintim de OUG 114, care lovea masiv companiile energetice, practic își dădea cu stângu-n dreptul.

Din punctul meu de vedere, economia trebuie lăsată cât mai mult liberă, statul să intervină cât mai puțin, statul ar trebui să își diminueze succesiv participațiile și să vină și cu alte companii pe Bursă: Salrom, aeroporturile, Portul Constanța și așa mai departe.

De cumpărat, nu se pune problema, nu au cu ce. Statul rulează pe deficit, nu are bani să cumpere acțiuni la Hidroelectrica.

Panorama: Ce se întâmplă cu banii pe care îi va obține Fondul Proprietatea în urma listării? Unde ajung acești bani?

Bogdan Mugescu: FP va distribui banii către acționarii FP, care sunt investitori instituționali, fonduri de pensii și de asset management locale și străine, dar și investitori români care au cumpărat pe Bursă. Și cei care le dețin istoric, primind de la statul român acțiuni la Fondul Proprietatea, drept despăgubire pentru naționalizările din perioada comunistă.

FP are această pornire de a vinde treptat activele deținute, pentru a restitui banii acționarilor. Era clar că acest fond, încă de la creare, va avea un sfârșit și vor fi lichidate toate activele. Dar, după listarea Hidroelectrica, Fondul va mai fi niște ani buni aici, nu se va închide atât de repede.

Bogdan Mugescu este fondator și manager al Atheneum Advisors, companie românească de consultanță, care a obținut statutul de consultant autorizat pentru SMT AeRO, sistemul alternativ de tranzacționare pentru acțiuni și obligațiuni al Bursei de Valori București. Anterior, a lucrat ca Specialist Business Development la Bursa de Valori București (2014-2017), director de dezvoltare al Good People SA – deținătorul mărcii FRUFRU (2017-2020) și director de dezvoltare al Impetum Group – companie care reunește ROCA, ROCA X și CITR (2020-2021).

Articol editat de Andrei Luca Popescu


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x