Orice pas greșit va avea efecte grave
Dincolo de analogii, România este, fără echivoc, într-o cursă contra cronometru.
Cheltuielile cu pensiile și salariile bugetarilor și cheltuielile nejustificate din lunga perioadă electorală au agravat situația deficitului bugetar, care, după pandemie, nu a mai revenit în maximul de 3% cerut de Bruxelles.
Ajustările sunt, prin urmare, necesare și vor afecta populația și companiile deopotrivă. Însă situația bugetară este atât de fragilizată încât orice pas greșit poate costa foarte mult.
Un pachet de măsuri bugetare urmează să fie adoptat până la 30 iunie, iar o serie de măsuri punctuale pentru reducerea cheltuielilor urmează să fie anunțate mai curând. În acest timp, este vehiculată printre posibilele soluții renunțarea la cota unică, introdusă în urmă cu 20 de ani, a cărei valoare a scăzut, în 2018, de la 16% la 10%, cât este și astăzi.
O idee care a mai fost abandonată o dată
Nu mai departe de acum doi ani, ideea impozitului progresiv revenea în forță și murea la fel de glorios. Se vorbea atunci de o taxare a veniturilor bugetarilor, iar pragul vehiculat de la care s-ar fi aplicat un impozit de 16% ar fi fost salariul brut al președintelui. Un număr prea mic de bugetari depășeau, la vremea respectivă, acest prag pentru ca măsura să aibă un impact semnificativ la buget.
Citește și
În teorie, impozitarea progresivă înseamnă că, la venituri mai mari, și impozitul ar crește în consecință, ceea ce ar asigura o mai bună funcționare a statului pentru că ar duce la servicii publice mai bune și ar reduce decalajele între persoanele cu venituri mari și cele cu venituri mici.
Riscul unui efect devastator asupra populației
Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au recomandat introducerea unui impozit progresiv. Astfel, FMI propune, printre alte măsuri, trecerea de la cota unică de impozitare de 10% asupra veniturilor din muncă la un sistem cu două cote de impozitare, de 15% și 25%, cea din urmă fiind aplicabilă celor mai ridicate venituri. Pentru a reduce efectele negative asupra populației, FMI menționează că această măsură ar putea fi însoțită de alocații mai generoase, de o serie beneficii pentru cei care lucrează, precum și de o reducere sau chiar eliminare a contribuției sociale pentru asigurările de sănătate.
Însă taxarea salariilor este destul de ridicată în România, „mai ales în ceea ce privește veniturile mici”, spune Ștefan Posea, macroeconomist ING Bank România.
În opinia lui, o soluție ca impozitul progresiv să aibă un impact pozitiv pentru economie ar fi ca taxarea să fie mai scăzută pentru cei cu venituri reduse.
Alexandra Smedoiu, vicepreședinta CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional, argumentează că, pe cifre, impozitul pe venit echivalează cu circa 2% din PIB și reprezintă unul dintre cele mai scăzute niveluri din UE.
„Mi-e greu să cred că se poate veni cu ceva care să aibă un impact semnificativ, fără un efect absolut devastator pentru populație”, spune ea. Și subliniază că, de regulă, statisticile se uită la media salarială, iar un impozit aplicat de-a valma îi poate afecta major pe cei cu salarii mici și foarte mici. Potrivit Alexandrei Smedoiu, după un astfel de pas ar trebui să fie implementat și un sistem complex de deduceri.
Costul neluat în calcul al creșterii taxării muncii
Chiar și dacă s-ar impune impozitul progresiv prin creșterea taxării pentru veniturile mari, pericolul este să scadă competitivitatea, spune Ștefan Posea, macroeconomistul ING BanK România. Căci efectele nu se limitează niciodată numai la scăderea venitului disponibil al populației.