INFOGRAFICE

Încoronarea lui Charles al III-lea. Cum se face un rege

CRISTINA DOBREANU

06 mai 2023

Ceremonia de încoronare a regelui Charles, de pe 6 mai, deschide o nouă eră nu doar în Regatul Unit, ci și în restul lumii, indiferent dacă vorbim de republicani sau monarhiști. După mai bine de șapte decenii în care a fost pregătit să fie rege, Charles al III-lea (74 de ani) urcă acum pe tron drept cel mai în vârstă monarh britanic, pe ai cărui umeri apasă moștenirea mamei sale. Chiar și după o domnie atât de lungă, Elisabeta a II-a a fost, până la sfârșitul vieții, cel mai iubit membru al familiei regale și un element al identității britanice.

Încoronarea lui Charles e un moment special și pentru români. Pe cel mai celebru tron al lumii urcă acum un rege care cunoaște România foarte bine, care i-a căutat și descoperit frumusețile și le-a spus povestea în întreaga lume. Deseori, Charles, pe atunci prinț, a fost un ambasador mai eficient al României decât oricare dintre noi.

Cu toate că, oficial, el este noul suveran încă de la moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în mod tradițional, încoronarea noului rege are loc la câteva luni de la decesul fostului monarh. Explicația este simplă: această ceremonie este considerată un prilej de bucurie nepotrivit pentru a fi organizat în preajma unui eveniment atât de trist.

Regele a ales să aibă o ceremonie mai restrânsă, mai scurtă și mai diversă față de cea pe care a avut-o mama lui în 1953. Astfel, doar 2.000 de persoane au primit invitația la ceremonia de la Londra, de patru ori mai puțini decât în urmă cu șapte decenii. Dar mai sunt multe detalii neconvenționale pentru această ceremonie.

Ce e ceremonia și ce urmează să se întâmple

Regele Charles urmează să fie al 40-lea monarh încoronat de la 1066 încoace, iar ceremonia va avea loc la Westminster Abbey. Alături de el, va fi încoronată regină și soția sa, Camilla. Operațiunea poartă numele de „Globul de aur”.

Ceremonialul, care a rămas neschimbat de aproape o mie de ani, este condus de Arhiepiscopul de Canterbury și implică folosirea Regalia de încoronare. Potrivit site-ului Familiei Regale, Marea Britanie este singura țară europeană care încă mai folosește Regalia – simbolurile regalității, cum ar fi coroana, globul și sceptrele – la încoronări.

Practic, evenimentul consfințește rolul monarhului ca șef al Bisericii Anglicane și marchează transferul titlurilor și puterilor.

Regele și Regina vor folosi două calești pentru a se deplasa de la Palatul Buckingham către Westminster Abbey și înapoi: vor merge spre Westminster cu Diamond Jubilee State Coach – mai modernă, folosită pentru prima dată în 2014 – , dar se vor întoarce la Buckingham cu Gold State Coach, folosită pentru toate încoronările din 1830 încoace.

Respectând tradiția, spre finalul ceremoniei, Regele și Regina, alături de membri ai familiei vor saluta mulțimile de la balcon, în timp ce pe deasupra Palatului Buckingham vor survola avioane ale aviației britanice.

Cine vine și cine absentează

După Charles și Camilla, toți ochii vor fi ațintiți pe familia apropiatăm mai ales în lumina scandalurilor din ultimii ani din interiorul familiei regale.

William și Kate, Prințul și Prințesa de Wales, Prințesa Anne și Prințul Edward, ducele de Edinburgh, doi dintre cei trei frați ai regelui, și cel mai probabil Harry, dar fără să fie însoțit de Meghan, vor lua parte la ceremonie. Prințul Andrew, celălalt frate al regelui, va veni la eveniment, dar fără fosta lui soție, Sarah Ferguson. Vor veni totuși cele două fiice ale cuplului. Sora Camillei va fi și ea prezentă, la fel ca toți nepoții regelui și reginei.

Dincolo de familia regală britanică, au mai confirmat prezența politicieni, șefi de stat și, pentru prima dată și în ciuda tradiției, membri străini ai familiilor regale. Astfel, din Monaco vor veni Prințul Albert și Prințesa Charlene, din Spania, Regele Felipe și Regina Letizia, din Japonia, Prințul moștenitor Akishino și Principesa moștenitoare Kiko, iar din Suedia va veni Regele Carl XVI Gustaf, împreună cu fiica sa Principesa moștenitoare Victoria. Din Belgia, Regele Philip și Regina Matilda vor veni și ei la Londra, iar din Iordania, Regele Abdullah și Regina Rania.

Unii politicieni sunt așteptați de asemenea să vină, însă din cauza numărului redus de persoane invitate, și numărul lor a fost restrâns. Premierul britanic, Rishi Sunak, şi soţia sa, Akshata Murty, alături de principalii membri ai Guvernului și Parlamentului sunt și ei invitați. De asemenea, a confirmat prezenta președintele francez, Emmanuel Macron, iar președintele american, Joe Biden, va fi reprezentat de soția sa, dr. Jill Biden.

Din România, președintele Klaus Iohannis și Familia Regală a României vor lua parte la ceremonialul de la Londra.

Pentru că Regele Charles și-a dorit ca participanții să fie cât mai diverși, printre invitați vor fi și reprezentanți ai numeroaselor sale organizații de caritate, precum și voluntari.


 
Citește și:
Averea Casei Regale britanice și moștenirea lăsată de Regina Elisabeta Regelui Charles

 

Cât costă încoronarea lui Charles

Ceremonia ar costa în jur de 100 de milioane de lire sterline, în ciuda faptului că va fi un eveniment restrâns, comparativ cu precedentele încoronări, potrivit cotidianului britanic The Sun. Nota de plată va fi achitată de Guvern. Cifrele exacte vor fi făcute publice, cel mai probabil, după evenimentul din 6 mai.

La încoronarea Reginei Elisabeta, în 1953, Marea Britanie trecea printr-o perioadă dificilă, încercând să își revină după cel de-al Doilea Război Mondial. Vremurile erau atât de dificile, încât populația se confrunta și cu raționalizarea alimentelor. Totuși, guvernul lui Winston Churchill a plătit 1,5 milioane de lire sterline la vremea respectivă, adică circa 50 de milioane de lire sterline în banii de azi pentru încoronarea reginei

Diferența mai mare de costuri între cele două încoronări, deși în prezent numărul participanților este mai mic, este pusă pe seama chestiunilor legate de securitate, care nu reprezentau o problemă atât de serioasă în urmă cu 70 de ani.

Pe de altă parte, mai menționează The Sun, vânzarea drepturilor de televizare a evenimentului și afluxul de turiști vor aduce suficient de mulți bani în vistieria statului.

Cât de mare mai e susținerea pentru monarhie?

În plină criză inflaționistă, organizarea unui astfel de ceremonial costisitor îi nemulțumește însă pe unii britanici. De altfel, monarhia se află într-o perioadă de tranziție, iar din acest punct de vedere domnia lui Charles nu va fi una ușoară.

Înainte de încoronare un studiu YouGov, realizat la comanda programului BBC Panorama, arăta că doar 58% dintre britanici mai susțin monarhia, în timp ce 26% ar vrea un șef de stat ales.

Apele se despart în momentul în care ne uităm vârsta persoanelor care susțin monarhia: cei mai mari susținători sunt în categoria peste 65 de ani, în timp ce categoria 18-24 avea gradul cel mai mic de susținere pentru monarhie. Mai mult, tinerii par mai degrabă indiferenți la problemele monarhiei, majoritatea spunând că nu sunt interesați de Familia Regală. Studiul realizat de YouGov arăta că principala nemulțumire este legată de bogăția Familiei Regale, în contextul în care majoritatea britanicilor trec prin momente dificile.

Averea personală a Regelui Charles, care include mașini, bijuterii, investiții sau moștenirea primită de la Regina Elisabeta, este estimată de publicația britanică The Guardian la 1,8 miliarde de lire sterline. Jurnaliștii precizează că în mare parte averea monarhului nu este făcută publică astfel încât nu se poate cunoaște valoarea exactă, iar Casa Regală Britanică a refuzat să le confirme cifrele obținute de ei.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x