Panorama: Care ar fi atunci un mod de lucru mai bun?
James Hanson: Orice companie își dorește lichiditate, un cashflow pozitiv. Măcar să nu fie negativ prea mult timp. Gândiți-vă la câte s-au întâmplat în ultimii trei ani. Puteam anticipa toate evenimentele acum trei ani, când participam la licitație? Nu. Au fost tot felul de schimbări, schimbări de costuri, de taxe. Acum trei ani, construcțiile erau un sector strategic, cu taxe salariale mai mici. Nu mai e la fel.
Un alt lucru care a avut un impact puternic l-au avut problemele de cerere și ofertă. Mai ales în domenii ca forajele geotehnice, pentru că sunt atât de multe proiecte la ora actuală, iar prețurile sunt cu trei ani în urmă, a fost foarte dificil să atragi companiile geotehnice să facă proiectul în timp util. E unul din motivele pentru care a fost adoptată OUG64 (ordonanță de urgență din 2022, privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile, n.r.). Exista o problemă macroeconomică în piață.
Așadar, ai studiul de fezabilitate. Odată ce ai încheiat studiul de fezabilitate și suntem în acest punct cu majoritatea proiectelor rutiere la care lucrăm, ai faza finală de proiectare și pui proiectul la dispoziția constructorilor. Faci dosarul.
Citește și:
Ce face Egis în construcțiile din România
Panorama: Ca să fie mai ușor să înțelegem aceste activități, dați-ne niște nume de proiecte.
James Hanson: La studii de fezabilitate pentru drumuri, adică ce facem înainte de a începe construcția efectivă, ar fi următoarele exemple: facem proiectul pentru Pașcani-Suceava, Suceava-Siret, Craiova-Târgu Jiu, Timișoara-Moravița, Bacău-Piatra Neamț. Toate sunt proiecte în curs. În cele mai multe dintre ele, avem un partener, pentru a distribui presiunea de lichiditate, deși nu înseamnă că nu e o problemă.
Apoi, la studii de fezabilitate pentru proiecte feroviare, avem Predeal-Brașov și Apahida-Ilva Mică.
Ar mai fi încă două categorii. Una e proiectul detaliat (detailed design), parte din contractul de proiectare și execuție (design and build). Aici, lucrăm direct pentru constructor. Acesta a fost unul din motivele pentru care am cumpărat o companie românească anul acesta, Italrom (companie de inginerie, n.r.). Această companie e mai bine orientată pentru a lucra direct pentru constructor.
E diferit să lucrezi pentru constructor față de atunci când faci studii de fezabilitate pentru stat. Încercăm, deci, să ne distanțăm de studiile de fezabilitate și să ne concentrăm mai mult pe contracte de proiectare și construcție. Nu aș zice că așa ar trebui să stea lucrurile: cred că pentru contribuabil e mult mai avantajos să fie același proiectant de la cap la coadă. Din păcate, așa cum e formulată legislația din România, tu, companie, cam trebuie să alegi.
Dincolo de proiectare, mai e și partea de supervizare. Odată ce e atribuit contractul unui constructor, cineva trebuie să reprezinte clientul, pentru a se asigura că constructorul face își face treaba bine. E un fel de consultanță. Ai echipă pe șantier care monitorizează calitatea cimentului, de exemplu, procesele și procedurile. Trebuie să fii destul de puternic pentru asta și neinfluențat de nimic. Poți avea constructori mari, cu, să zicem, termene importante de facturare și tu, în calitate de supervizor, stai între el, banii pe care trebuie să-i primească și decizia clientului de a plăti sau nu.
Pe partea de supervizare, la ora actuală, ne ocupăm de două proiecte feroviare.
La drumuri, supervizăm un segment al Centurii Bucureștiului, mai avem și în Transilvania, proiecte de-ale UMB (compania lui Dorinel Umbrărescu, n.r.), Craiova-Pitești, Sibiu-Pitești. Mai multe proiecte de autostradă, deci. Avem echipe pe șantierele din Zalău, Oradea, Pitești.