În încercarea de a aduce mai aproape o generație care își găsește tot mai greu locul, dar de care e mare nevoie pe piața muncii, Parlamentul European a votat introducerea de noi reguli care să împiedice exploatarea stagiarilor în Uniunea Europeană. E vorba aici inclusiv de internship-uri neplătite și fără durată clară. Raportul, votat pe 14 iunie, cere Comisiei Europene să vină cu o directivă pentru așa-zisele „stagii de calitate” în toate țările UE.
Viitorul muncii este în continuă schimbare și, contrar credinței, piața muncii nu este făcută doar de angajat și angajator, ci și de politicile sociale care îi țin în echilibru. În special acelea dedicate generațiilor tinere, cărora trebuie să le acordăm o mai mare atenție.
De ce? Pe lângă avantajele de care beneficiază generația lor (instrumente digitale, inteligență artificială, o paletă largă de oportunități de învățare și programe europene etc.), tinerii au trecut prin multe schimbări la nivel de societate, de la pandemie, criză economică, schimbare bruscă a învățării din offline în online și apoi invers. Nu, nu sunt generația „lockdown”, nici generația pentru care cariera înseamnă totul. Sunt generația care impune limite și luptă pentru ele, care cunoaște valoarea timpului liber și importanța unui echilibru între muncă și viață personală.
Abonează-te la newsletter, ca să nu uiți de noi!
Omul cât trăiește învață
Învățarea pe tot parcursul vieții este încă un concept nou, mai ales pentru societatea românească, în care nu suntem obișnuiți să schimbăm specializări sau să ne adaptăm atât de rapid la noile tendințe. Însă chiar și acest lucru se modifică odată cu adâncirea pandemiei: față de 2020, în 2021 am văzut o creștere de cinci ori a ratei de participare la educație și formare a românilor de peste 24 de ani.
Am putea spune că experiența profesională și procesul de angajare, de muncă și formare în sine reprezintă mai mult pentru tineri. Și tocmai de aceea, cum păstrăm tinerii mai angrenați în realitate și în piața muncii?
Raportul votat de Parlamentul European dorește să răspundă la aceste întrebări și propune:
● accesul la o compensație adecvată în funcție de costul vieții;
● accesul stagiarilor la protecție socială în conformitate cu sistemele naționale;
● locuri de muncă accesibile;
● respectarea criteriilor de calitate pentru orice perioadă desfășurată de la distanță în cadrul unui stagiu;
● obiective de învățare clare și acces la mentorat adecvat și la îndrumare din partea unor mentori instruiți pentru a asigura transferul de competențe între generații;
● încurajarea stagiilor transfrontaliere și mobilității;
● o colectare mai bună a datelor privind stagiile la nivel național și la nivelul Uniunii.
Pot părea lucruri generale, la care ne-am fi așteptat să existe deja în legislație sau în memoria colectivă între angajat și angajator. Din păcate, date fiind crizele cu care se confruntă societatea și nevoia permanentă de extindere a angajatorilor, luând în considerare și faptul că tinerii sunt predispuși la discriminare la nivel de grup social, a fost nevoie de reglementarea unui sistem pe piața muncii mai echitabil.