CE SĂ FACI ȘI MAI ALES CE SĂ NU FACI

Investițiile care te pot pune la adăpost de inflație în 2022

Computer Hope Guy
România este în plutonul fruntaș al statelor cu cea mai mare inflație din UE, o situație cu care va trebui să trăim destulă vreme de acum înainte. Sursa foto: Profimedia Images

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Prețurile în creștere pentru bunuri și servicii încep să „muște” din banii pe care îi are fiecare dintre noi. Cum nu există o modalitate de a evita inflația, Panorama a întrebat analiști financiari care sunt metodele prin care îți poți proteja investițiile în 2022.

Marea Britanie a anunțat recent că se confruntă cu cea mai mare rată a inflației din ultimii 30 de ani – 5,4%. În Statele Unite, prețul bunurilor și serviciilor a continuat să crească cu un ritm nemaiîntâlnit în ultimele decenii, ajungând la 7% în luna decembrie. 

În Uniunea Europeană, sunt state care au înregistrat în 2021 o inflație ce depășește pragul psihologic de 10%: Estonia (12%) și Lituania (10,7%). Cu o rată a inflației sub 10%, România este și ea în plutonul statelor cu inflație în creștere, pe locul al șaselea.


Panorama a explicat cum am ajuns să înregistrăm, la nivel global, rate record ale inflației, dar și de ce banii pe care îi avem se duc preponderent către consum.
De ce crește inflația în toată lumea. Cât de expusă este România
De ce consumăm mai mult ca oricând

În România, inflația va fi în continuare „mai mare decât în ultimii 5-8 ani. Vom vedea o rată a inflației care va merge spre 10%. Dacă va depăși acest prag psihologic cu două cifre vom vedea, dar cu siguranță vremurile în care aveam o rată a inflației de 1-2% au apus”, explică pentru Panorama Alexandra Smedoiu, președinta CFA România, asociația analiștilor financiari certificați internațional. 

Generația Millennials și câțiva dintre primii reprezentanți ai generației Z se confruntă pentru prima dată cu inflația în creștere. Perioadele inflaționiste nu sunt însă neobișnuite.

Totuși, atrag atenția și analiștii financiari Dragoș Cabat și Adrian Bența, chiar dacă va înregistra o inflație mare, România nu va ajunge la nivelul din perioada anilor ’90, cea mai neagră perioadă inflaționistă din istoria post-decembristă a României.

Cum ritmul în care cresc prețurile pentru bunuri și servicii îl depășește pe cel în care cresc salariile, mulți se întreabă cum și-ar putea proteja mai bine banii și economiile. Specialiștii consultați de Panorama argumentează că, în primul rând, pe parcursul perioadelor inflaționiste, banii nu ar trebui să fie ținuți cash, ci mai degrabă în bancă sau în câteva forme de investiții. 

Nu pune banii în depozite bancare sau în titluri de stat

Românii au continuat să economisească și în 2021, arată cele mai recente date ale Băncii Naționale a României (BNR), preferând depozitele în lei (64,4%) și într-o mai mică măsură pe cele în valută (35,4%).

Dar depozitul bancar, deși este o alternativă mai bună decât păstrarea banilor în contul curent – care nu aduce niciun fel de dobândă – nu mai reprezintă o formă de protecție în fața inflației, dobânzile fiind mult sub rata inflației. 

Practic, după cum explică și Alexandra Smedoiu, fiindcă randamentele sunt negative la depozite, cu banii din depozitele bancare, vom putea cumpăra, în viitor, mai puține bunuri sau servicii decât am putea să o facem acum.

Nici depozitele în valută nu par să fie o opțiune mai bună, atrage atenția Dragoș Cabat: „La valută dobânzile sunt 0% sau 0,25%. Toate băncile oferă dobânzi real negative la toate depozitele atât în lei, cât și în valută”.

Nici măcar titlurile de stat, spune el, o opțiune considerată sigură de către investitori, nu au randamente care să acopere rata inflației.

Investește „curajos”: pe Bursa 

O protecție în fața inflației poate veni și din zona companiilor listate la Bursă, mai ales pentru cei care au venituri mai mari și care pot face o alocare mai agresivă a banilor, după cum au subliniat analiștii consultați de Panorama.

Principiul după care ar trebui urmărită investiția rămâne însă același: nu toate companiile pot aduce randamentele cele mai bune, astfel încât să acopere inflația. „Aici spațiul se îngustează”, atrage atenția Alexandra Smedoiu, președinta CFA. Practic, ar trebui căutați câștigătorii de pe urma creșterii inflației.

Companiile care ar trebui să fie pe radarul celor interesați de investiții la Bursă ar trebui să fie cele care au domenii de monopol „pentru că acelea sunt companii care pot mări prețurile pentru servicii și își pot păstra marja de profit”.

La fel este și cazul companiilor care activează în domenii indispensabile, cum ar fi cele din zona de utilități, pentru că, „orice s-ar întâmpla cu prețul, vom avea nevoie de utilități și nu vom putea să nu consumăm aceste produse”, punctează Alexandra Smedoiu. 

De asemenea, poți căuta să investești direct în materii prime pe bursă, și nu în acțiuni. De pildă, poți cumpăra materii prime agricole, țiței sau gaze naturale. Mai precis, prețul petrolului se mișcă odată cu inflația. Acest lucru influențează prețul carburanților și prin urmare al tuturor bunurilor și serviciilor care necesită transport și de aceea, ar putea reprezenta o direcție bună pentru investiții.   

Mizează pe investițiile pe termen lung

Ca regulă generală, schemele de investiție pe termen lung sunt cele mai sigure în fața inflației – din nou, cu condiția să nu fie din start pe randament real negativ.

Pentru persoanele cu venituri mai mari, precum și pentru cei care nu au nevoie să aibă tot timpul bani la îndemână și pot investi pe termen mai lung, „dacă sunt mai curajoși, să se ducă în indici ETF (exchange-traded funds – similare cu fondurile mutuale – n.r.), sau în fonduri de investiții. Dar să nu țină banii în depozite, pentru ca dobânzile la depozite sunt mai mici decat inflația și în niciun caz în contul curent unde dobânzile sunt 0%”, explică Dragoș Cabat.

Mergi pe soluția sigură: imobiliarele și aurul

Jacob Manoukian, US Head of Investment Strategy în cadrul companiei americane de servicii financiare JP Morgan, punctează într-un articol că una dintre cele mai sigure investiții în perioadele cu inflație mare este cea în imobiliare. „Investitorii imobiliari beneficiază, de obicei, de o acoperire naturală împotriva inflației, deoarece contractele de închiriere se resetează periodic la un nivel mai ridicat”, scrie el.

În România, piața imobiliară este în plină efervescență, iar dezvoltatorii imobiliari se așteaptă la un an 2022 foarte bun, chiar dacă creditele ar putea fi mai puține și mai scumpe. 


Panorama a discutat cu dezvoltatorii imobiliari despre perspectivele lui 2022:
2022: credite mai puține și mai scumpe

„Chiar dacă randamentele sunt poate scăzute [pentru sectorul imobiliar – n.r.], o astfel de investiție îți dă un sentiment de securitate socială”, punctează și Adrian Bența, care dă și un exemplu extrem: „Te apropii de pensie și Guvernul îți dă un punct de pensie – e bine să ai un apartament pe care îl dai cu chirie, care să facă cât pensia”.

Pe de altă parte, Dragoș Cabat subliniază că, pentru generația tânără, situația la acest capitol este puțin diferită. „Casele, terenurile nu sunt active lichide și nu sunt suficient de bune [ca investiție – n.r.] decât pentru cei care au foarte mulți bani. Millennials nu ar putea să fie în acea categorie decât dacă lucrează în IT sau au business-uri de succes”.

Mai mult, argumentează analistul financiar, în acest moment, prețul pentru imobiliare este mare și din cauza inflației și a posibilității de creditare cu dobânzi foarte mici.

„Prețul este dat de cerere și ofertă: atât timp cât în piață există cerere și cumpărători care își permit aceste prețuri, ele nu vor scădea. Dimpotrivă, vor crește”, este de părere Alexandra Smedoiu. 

Totuși, ea amintește că dincolo de valoarea unui imobil în momentul tranzacției, bunurile materiale sau tangibile au și o valoare intrinsecă. Astfel, pe termen lung, este puțin probabil să se piardă integral sau parțial din valoare chiar dacă, spune ea, într-un scenariu ipotetic, nu s-ar mai da credite ieftine, nu ar mai fi bani, nu s-ar mai vinde apartamente, iar pe termen scurt ar fi afectat raportul dintre cerere și ofertă. Același principiu este valabil și pentru lingourile de aur. Aurul a reprezentat de multă vreme un refugiu pentru investitori în perioade inflaționiste. Poate fi achiziționat direct sau se poate investi la bursă în companii care au afaceri în acest domeniu.

Pariază pe ceva inedit: operele de artă

De asemenea, pe termen lung, operele de artă semnate de artiști recunoscuți sau obiectele de colecție din sport – în general, bunurile realizate în ediție limitată, care nu pot fi replicate sau multiplicate de către emitent, a căror valoare este mai puțin volatilă și care au potențialul de a-și majora valoarea în timp, ar putea reprezenta o umbrelă de protecție în fața inflației. 

Criptomonedele sau de ce ar trebui să investești exact cât ești dispus să pierzi

Cu toate că mulți sunt tentați să investească în criptomonede și alții chiar o fac, acestea sunt sunt extrem de volatile și au o structură foarte greu de înțeles pentru majoritatea oamenilor, spun analiștii financiari consultați de Panorama.

„Sunt o investiție doar pentru cei foarte experimentați. Sfatul meu pentru investitorii în criptomonede este să nu investească o sumă pe care nu-și permit să o piardă. În mod paradoxal, pe zona de cripto este posibil să avem chiar creșteri temporare, dar după părerea mea vor fi generate strict de un flux de bani care vor pleca din alte active și care nu protejează împotriva inflației. Eu aș vedea-o ca o creștere temporară”, explică Alexandra Smedoiu.

La rândul său, Dragoș Cabat crede că „tinerii pot investi și în asta, dar în aur și criptomonede investești după ce ai investit 60%-70% din banii pe care îi ai în plus în acțiuni sau în titluri cât de cât mai stabile”.

„Investește” în tine

O altfel de investiție care ar trebui făcută, nu doar în perioadele inflaționiste, este investiția în propria educație. „A investi în tine, în educație, este o investiție extraordinară în orice fel de vremuri economice”, punctează Alexandra Smedoiu. Cu toate că efectele acestui tip de „investiție” nu se văd imediat, ea amintește că, de pildă, statele care au investit în educație pe termen mediu și lung au avut cele mai bune rezultate economice.


Tu știi ce salariu va avea copilul tău? Prețul plătit de generația școlii online


Cum ți-ai putea regândi cheltuielile astfel încât să diminuezi impactul inflației în creștere

Dacă unele lucruri par poate complicate, există însă și câteva metode prin care poți încerca să îți protejezi veniturile de prețurile în creștere. Adrian Bența crede că față de inflația cu care România s-a confruntat în anii ’90, situația actuală „presupune o adaptare a cetățeanului pentru a obține cât mai multe venituri”.

Totuși, trebuie menționat că nu prea există modalități de protejare a salariului sau a veniturilor recurente de inflație altfel decât prin aplicarea sfaturilor obișnuite de a economisi. Iată câteva:

  1. O analiză mai atentă a cheltuielilor lunare: vezi dacă-ți poți renegocia abonamentul la telefon sau de Internet, dacă ai nevoie și de Netflix și de HBO Go, dacă mai ții abonamentul la sală sau faci sport acasă sau în parc, dacă dai serviciul de ride-sharing pe transportul în comun sau dacă ești dispus să reduci ieșirile la restaurant în favoarea gătitului mai mult acasă. 
  2. Dar ține cont că nu toată lumea este afectată la fel de inflație. În România (și nu numai) cele mai mari scumpiri sunt la energie, inclusiv la carburanți. Dacă nu folosești zilnic mașina personală, din start ești mai puțin afectat de creșterea inflației. 
  3. Tot la capitolul energie, poți încerca să te aperi de facturile uriașe la energia pe care o consumi acasă (gaze, energie electrică), trimițând lunar index-ul către furnizorul de utilități. O mare parte dintre facturile-șoc mediatizate sunt bazate pe un consum uriaș estimat de furnizori după ce clienții nu trimit constant index-ul de consum. În contextul actual al creșterii prețurilor la energie, factura tot va fi mai mare față de cele cu care erai obișnuit, dar prin transmiterea indexului, eviți și regularizările periodice care pot genera facturi mai mari. Trebuie precizat însă că, în lipsa unor măsuri specifice care să vină în sprijinul consumatorilor casnici, după 31 martie, când actualele măsuri vor expira,  prețurile sunt așteptate să crească în continuare. „La gaze naturale estimez că va fi 120%, la energie electrică 70-80% față de cât era anul trecut în aceeași perioadă”, a explicat, pentru HotNews, Dumitru Chisăliță.
  4. Serviciile medicale se vor scumpi – e o idee bună să-ți faci acum analizele pe care le amâni sau să-ți cumperi un abonament privat, dacă aveai în plan să faci asta. Ambele variante vor fi mult mai scumpe la sfârșitul anului 2022. 
  5. Poți face acum o achiziție majoră pe care o plănuiai – computer, mașină, renovări – și ele se vor scumpi peste șase luni. Nu este neapărat un sfat de investiții, dacă știi sigur că îți trebuie o mașină nouă în 2022, cumpără-o mai degrabă acum, și nu la sfârșitul anului. 
  6. Dacă ai un credit în lei cu dobândă variabilă care dintr-o dată a început să crească, e o idee bună să te uiți la variante de refinanțare. Caută de această dată un produs bancar cu dobândă fixă. Cel mai probabil îți va crește perioada de rambursare și soldul, dar la final s-ar putea să ieși mai ieftin: eviți volatilitatea indicilor și cel puțin câțiva ani de dobânzi variabile ridicate. 

 


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x