Progresele tehnologice din sistemele de inteligență artificială au dus la o creștere semnificativă a adoptării AI în mediul de afaceri, în administrație și organizații. Această integrare tot mai rapidă a AI în economie stârnește atât entuziasm, cât și îngrijorări, dar cu siguranță este un nou palier de competiție la nivel regional.
Potrivit datelor disponibile în AI index report, realizat de Stanford University, în anul 2022, la nivel global, au fost înregistrate investiții private în inteligența artificială în valoare de peste 85 de miliarde de dolari.
Primele trei domenii cu cea mai mare valoare a investiției sunt medicina, managementul de date și sectorul financiar. În multe domenii, SUA sunt lider din puncte de vedere al valorii investiției.
Raportul arată că, spre exemplu, în anul 2022, investiția privată în AI în sectorul tehnologiei dronelor din Statele Unite (1,6 miliarde $) a fost de 53 de ori mai mare decât cea din China (0,03 miliarde $) și de 40 de ori mai mare decât cea din Uniunea Europeană și Marea Britanie (0,04 miliarde $).
La rândul lor, investițiile private din China în AI, în domeniul semiconductorilor (1,02 miliarde $) au fost de 1,75 ori mai mari decât cele din Statele Unite (0,58 miliarde $) și de 102 ori mai mari decât cele din Uniunea Europeană și Marea Britanie ($0,01 miliarde).
Infograficul de mai jos subliniază domeniile cheie în care s-a investit în sisteme de inteligență artificială și regiunile în care s-a investit cel mai mult.
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.