ARTICOL REALIZAT CU SUSȚINEREA MEDLIFE

Dovada că în România se poate. O poveste despre cum medicii buni și tehnologia de vârf fac viața să meargă înainte

Susținut de

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Anul trecut, o pacientă oncologică cu metastaze în coloana vertebrală ajungea cu ultima speranță la MedLife Medical Park din București. Operația de înlăturare a tumorii era una extrem de dificilă și nu permitea nici cea mai mică eroare: trebuia făcută excizia vertebrei, coloana vertebrală stabilizată, iar riscul iminent de paralizie, redus la zero.

„A fost o operație combinată de neurochirurgie și chirurgie toracică, cu o anestezie complexă, în care cele două echipe s-au coordonat pentru a înlătura una dintre vertebre. Riscul de paralizie a fost evitat, iar pacienta a reușit să își păstreze mobilitatea, poate merge și urmează tratament oncologic”, spune medicul chirurg Mircea Lică, directorul medical al MedLife Medical Park. Cazul pe care îl descrie arată cum medicii buni, ajutați de tehnologie de ultimă generație, reușesc să realizeze intervenții salvatoare, până nu demult imposibile. 

Dr. Mircea Lică a ajuns în 2014 în spitalul în care lucrează și astăzi. Dotările și echipa pe care le-a găsit la acea vreme în spitalul privat l-au convins să renunțe la planul de a lucra în străinătate și să lase pe fundul unui sertar actele de angajare în Marea Britanie. Felul în care au evoluat lucrurile în anii ce au urmat, oportunitățile de dezvoltare profesională și tehnologiile din ce în ce mai avansate la care a avut acces i-au demonstrat că a luat decizia corectă.

Transformarea unui spital

„Sunt în acest spital de 11 ani și am fost martor la transformarea sa spectaculoasă. Vă dau doar câteva cifre: acum 10 ani, erau aici cinci săli de operație, acum sunt 10, capacitatea de cazare a crescut cu 40 de paturi, s-a construit o aripă nouă. Odată cu această dezvoltare, a crescut și numărul de pacienți și, dacă în 2014 se efectuau aici în jur de 3.000 de operații, anul trecut, numărul acestora a fost de aproape 6.000”, explică medicul.

Potrivit doctorului Lică, dezvoltarea capacității unității sanitare a avut la bază atât investiția în tehnologii medicale de ultimă generație, cât și atragerea de medici buni, care se perfecționează constant.

De la an la an a crescut nu doar numărul, ci și complexitatea intervențiilor realizate. 

„În domeniul neurochirurgiei, de pildă, se fac intervenții extrem de complexe, inclusiv de tumori cerebrale. Se face ceea ce se cheamă anestezie cu pacient treaz – „awake anesthesia” –, se fac operații combinate de neurochirurgie și chirurgie toracică, precum cea descrisă mai devreme”, arată medicul, care precizează că la MedLife Medical Park se efectuează de la intervenții chirurgicale de rutină, la operații oncologice cu riscuri ridicate.

Sisteme imagistice performante

Adăugată competenței medicilor buni, tehnologia crește acuratețea diagnosticului, precizia intervențiilor și eficacitatea tratamentelor. 

Grupul MedLife dispune, la ora actuală, de cele mai avansate dispozitive imagistice – RMN, PET-CT, CT

„Medicina este într-o continuă evoluţie, iar la MedLife continuăm procesul de inovare a serviciilor oferite. Avem cel mai tehnologizat sistem medical din România şi deţinem cele mai multe echipamente de imagistică de ultimă generaţie (RMN-uri, CT-uri şi ecografe), inclusiv sisteme robotice Da Vinci, pentru mai multe specialităţi chirurgicale. În plus, recent am investit într-un nou proiect de anvergură, mai exact un sistem de transport cu dronele pentru probele biologice de laborator“, declara recent Mihai Marcu, președinte și CEO MedLife, pentru Business Magazin. 

Potrivit doctorului Mircea Lică, la MedLife Medical Park există un ecograf la aproape fiecare cabinet, iar radiologia este de ultimă generație

Datele furnizate de MedLife arată că printre cele mai utilizate tehnologii în cadrul întregului grup se numără șase sisteme robotice da Vinci, care permit intervenții chirurgicale înalt specializate, un robot BrainLab – o platformă de top pentru neurochirurgie ghidată digital – și patru sisteme de neuronavigație, care asistă medicii în intervenții delicate, oferind acuratețe milimetrică. Pe partea de ortopedie, sistemul robotic avansat Rosa revoluționează modul în care sunt realizate intervențiile asupra articulațiilor și oaselor.

Recuperarea accelerată vine ca o continuare firească a acestor intervenții moderne: internări mai scurte, reluarea activităților curente în timp record și, nu în ultimul rând, o experiență medicală mai umană și mai puțin traumatizantă. Este o schimbare de paradigmă – de la <<vindecare prin suferință>> la vindecare prin tehnologie și empatie. Iar la MedLife, această abordare este standard, nu excepție”, spune doctorul Larisa Chiriac directorul medical al grupului MedLife, cea mai mare rețea de sănătate privata din România

Cum s-a dezvoltat sistemul privat de sănătate

Investițiile realizate de MedLife ilustrează ritmul susținut în care a evoluat sistemul medical privat din România mai ales în ultimii 10-15 ani. 

Doar în perioada 2011-2021, investițiile din segmentul privat de sănătate s-au dublat ca valoare, de la 223 la 460 de milioane de euro. În 2022, au ajuns la 576 de milioane de euro, potrivit datelor oferite de patronatul furnizorilor de servicii medicale private Palmed și Ernst&Young.

Relația dintre sistemul public și cel privat ar trebui văzută ca una complementară, nu concurențială. Fiecare are un rol esențial în ecosistemul sanitar românesc, iar potențialul lor combinat poate duce la creșterea calității actului medical în ansamblu. Sistemul privat poate contribui prin investiții constante în infrastructură modernă, tehnologii avansate și formare profesională, dar și prin eficiența organizatorică și orientarea către pacient. În același timp, sistemul public asigură accesul la servicii pentru întreaga populație, indiferent de venit sau localizare”, spune dr Larisa Chiriac, director medical al Grupului MedLife.

Potrivit unui raport realizat de Institutul Național de Statistică, mare parte a aparaturii imagistice avansate din România se afla în anul 2023 în spitalele și clinicile private – 190 din cele 313 aparate RMN din țară, 223 din cele 526 de aparate CT și nouă din cele 16 aparate PET-CT. Datele din 2023 relevă o creștere a numărului de dispozitive medicale față de 2020, când existau în sistemul privat de sănătate 134 de aparate RMN, 156 de aparate CT și opt aparate PET-CT, câte erau în anul 2020. 

Totodată, dacă în anul 2000 spitalele private din România puteau fi numărate pe degetele de la o mână,  situația arată astăzi cu totul altfel. 

din cele 717 spitale și unități asimilate spitalelor (n.r. instituții care oferă doar internare de zi) erau private în 2023.
0

Sursa: INS

Sistem de camere curate și săli hibride de operație

Cu 17 spitale în portofoliu, grupul MedLife este fruntaș în ceea ce privește numărul unităților spitalicești deținute de un operator privat

Cel mai recent inaugurat dintre acestea este Spitalul MedLife Medici’s din Timișoara, o investiție de peste 25 de milioane de euro. Situată în zona centrală a orașului, unitatea multidisciplinară ocupă o suprafață de 6.200 mp, are 10 săli de operație și este dotată cu 120 de paturi, dintre care 15 sunt dedicate Terapiei Intensive. 

Un element esențial al infrastructurii este, potrivit grupului, sistemul complet de camere curate chirurgicale – o premieră pentru vestul României. MedLife a investit un milion de euro în această tehnologie avansată, esențială în blocurile operatorii de ultimă generație, care folosește un flux de aer laminar constant și complet filtrat, eliminând particulele contaminante din aer. Rolul ei este de a contribui la siguranța pacienților, reducând riscul de infecții postoperatorii. 

Încă de la inaugurare, spitalul a beneficiat de sistemul CollaboratOR® 65 LITE, un hub interactiv care integrează comunicarea și vizualizarea în timp real. Această soluție revoluționară permite echipei medicale să acceseze imagini, informații despre pacienți și alte date critice în timpul intervențiilor, sporind astfel precizia deciziilor. Mai mult, sistemul facilitează colaborarea cu experți din întreaga lume, creând oportunități pentru schimbul de cunoștințe și expertiză în timp real. 

Un alt echipament de vârf care se regăsește în dotările spitalului de la Timișoara este sistemul de vizualizare Kinevo 900, dezvoltat de Carl Zeiss și utilizat în neurochirurgie, care îmbină vizualizarea optică tradițională cu imagistica digitală 3D în rezoluție 4K. Chirurgii beneficiază de claritate în abordările microscopice și exoscopice, ceea ce permite realizarea intervențiilor complexe cu un grad superior de precizie. 

Sălile hibride de operație reprezintă o altă investiție importantă a MedLife în calitatea actului medical. Considerate printre cele mai avansate echipamente şi tehnologii disponibile la ora actuală, sălile hibride de operație permit efectuarea simultană, la același pacient, a unor intervenții chirurgicale deschise și minim-invazive de chirurgie vasculară și cardiologie sub control radiologic. 

O sală hibridă a fost dată în folosință încă din 2023 la spitalul MedLife din Brașov. Și încă una este construită la MedLife Medical Park, aceasta fiind mai recentă investiție a grupului în centrul de la București.

În luna martie a acestui an, la MedLife Medical Park a fost inaugurată o cameră de gardă, cu linii de gardă de Urgență, Chirurgie, Obstetrică, Neonatologie, ATI și Laborator. Aceasta are șapte paturi pentru supraveghere și tratament și echipamente medicale pentru intervenții rapide: monitoare pentru funcții vitale, aparatură de terapie intensivă, sisteme pentru administrarea oxigenului și tratamentelor intravenoase, echipamente pentru ventilație mecanică și dispozitive de resuscitare cardio-pulmonară. Este o nouă etapă în evoluția spitalului.

Competența oamenilor și precizia roboților

Directorul medical al unității, Mircea Lică, povestește că în 2014, chirurgii operau aici cu ajutorul a două turnuri de laparoscopie. Acestea au fost între timp scoase la pensie și înlocuite cu șapte turnuri de laparoscopie de ultimă generație 4K IGG, care le permit medicilor să observe în detaliu vascularizarea țesuturilor și să efectueze intervenții de finețe. 

În ultimii trei ani, aici au fost realizate aproape 500 de intervenții cu ajutorul unui robot chirurgical DaVinci Xi. Însă chiar și așa, rolul esențial în fiecare intervenție îl are competența chirurgului. 

„Ca să creăm o imagine corectă, nu operează robotul, operează omul. Robotul este un instrument mai performant, care îți permite să faci gesturi mult mai fine și  să realizezi intervenții mult mai precise în spații cu acces limitat. Principala lui utilitate este în chirurgia pelvină, cu două mari ramuri: chirurgia urologică – și aici vorbim de chirurgia cancerului de prostată – și chirurgia ginecologică, chirurgia endometriozei sau pentru alte afecțiuni din sfera genitală”, spune directorul medical. 

„Bineînțeles, cu robotul se pot face practic orice operații și a prins amploare utilizarea lui în chirurgia peretelui abdominal. Nu neapărat pentru herniile inghinale, ci mai ales pentru operațiile complexe de reconstrucție a peretelui abdominal. Dacă ai o eventrație foarte mare, multiple intervenții, poate și cu plase de restante prin peretele abdominal, posibilitatea de a diseca, de a extrage vechile materiale și mai ales de a coase straturile peretelui abdominal pe cale minim invazivă este extraordinară”, completează Mircea Lică.

Un motiv pentru medici să rămână în țară

85% dintre chirurgii de la MedLife Medical Park lucrează exclusiv în sistem privat. Pe unii dintre ei condițiile de muncă de aici i-au convins să renunțe la planurile de a-și face meseria în afara țării. 

„Eu însumi aveam actele pregătite ca să plec în Marea Britanie și am renunțat. Am colegi care au lucrat în Franța și Marea Britanie și s-au întors în România. Pentru că la MedLife ai posibilitatea de a te dezvolta, poți face operații inovatoare, folosești tehnologii de ultimă generație, te instruiești permanent. Și apoi primești recunoaștere, pacienții te vor căuta, managementul te va promova”, spune dr. Mircea Lică.

„Avem o rată de complicații de sub 1%”

Supraspecializarea medicilor a permis creșterea gradului de complexitate a operațiilor. 

Au început să apară chirurgi supraspecializați. care știu cam tot ce se poate la ora actuală despre o anumită patologie. Și astfel s-au cristalizat centrele de excelență”, explică el. 

Printre acestea se numără Centrul de Bariatrie, Centrul de Endometrioză, Institutul Sânului, Centrul de Excelență în chirurgia peretelui abdominal, din care face parte și dr. Lică. „Aceste centre își canalizează interesul chirurgical și supraspecializările pe aceste zone, oferind pacienților tot ce este mai actual și mai avansat”, explică medicul.

Acesta descrie cum la MedLife Medical Park se fac operații de tiroidă, prin metode minim invazive. Una dintre cele mai spectaculoase dintre acestea o reprezintă tiroidectomia făcută prin utilizarea tehnicii TOETVA, o abordare transorală ce presupune îndepărtarea unui lob al tiroidei fără a lăsa cicatrici vizibile pe gât. „Se fac o serie de operații complexe de tiroidă, nu doar această operație spectaculoasă, cu abordare transorală, dar și operații complexe de cancer de tiroidă”, explică dr. Mircea Lică. 

El povestește că, după fiecare operație, există un sistem de urmărire a pacienților.

„Există un departament, independent de echipa chirurgicală, care le adresează pacienților externați un chestionar medical și un chestionar de satisfacție, la 7-10 zile după operație, apoi la o lună și, în anumite patologii, chiar la șase luni și un an, după care se întocmește un raport. Avem o rată de complicații de sub 1%”, precizează medicul.

Pacienți din ce în ce mai informați

În ultimii ani, odată cu evoluția sistemului medical și a creșterii economice, a crescut și exigența pacientului român. 

Pacientul român s-a schimbat semnificativ în ultimii ani. Este din ce în ce mai informat, mai educat medical, mai exigent și, de multe ori, are resursele financiare necesare pentru a alege furnizorii de servicii medicale în mod conștient, nu doar din necesitate. Alegerea MedLife vine, în primul rând, din încredere. Pacienții știu că aici găsesc o combinație solidă între expertiza echipelor medicale, dotări de ultimă generație și un cadru organizatoric care pune accent pe siguranță și respect. Este un sistem în care investiția constantă în calitate și inovație s-a tradus în experiențe medicale pozitive pentru pacienți”, spune directorul medical al grupului, dr. Larisa Chiriac, adăugând că „oamenii nu se întorc niciodată acolo unde le-a fost rău”.

Medicul rămâne în centrul actului terapeutic

Modelul de business presupune un mix între investițiile în infrastructură ultramodernă, circuite medicale optimizate, digitalizare completă și integrarea tehnologiei avansate, inclusiv a inteligenței artificiale, în experiența pacientului și formarea continuă a echipelor medicale. 

„Însă medicul rămâne în centrul actului medical. Este cel care interpretează, decide, comunică și empatizează. Echipamentele pot sprijini, dar nu pot înlocui judecată clinică, experiența și intuiția unui profesionist bun”, spune Dr Larisa Chiriac, directorul medical al grupului MedLife.

În următorii ani, grupul își propune să replice la nivel național modelul de excelență deja implementat în cele mai noi spitale ale rețelei, cum este cazul Spitalului Medici’s din Timișoara, și să investească în derularea unor proiecte de cercetare. 

O direcție prioritară este integrarea inteligenței artificiale în cât mai multe dintre serviciile noastre – nu doar în aplicația mobilă. Se lucrează, în prezent, la un proiect demo de cercetare, în care inteligența artificială va fi integrată într-unul dintre serviciile noastre – un pas important spre medicina viitorului. În paralel, participăm activ la dezvoltarea unor noi standarde de îngrijire, prin pilotarea de soluții inovative în spitalele noastre și validarea lor în context clinic real. Pentru noi, cercetarea nu este doar o activitate paralelă, ci o parte esențială a misiunii noastre: să construim medicina viitorului, începând de azi”, declară directorul medical al grupului MedLife, dr. Larisa Chiriac.

Creșterea semnificativă a numărului spitalelor private din România reflectă o schimbare profundă în așteptările și comportamentele pacienților, dar și o transformare structurală a sistemului medical, în care tehnologia, investițiile susținute și orientarea către pacient joacă un rol esențial. În timp ce sistemul public rămâne indispensabil pentru accesul universal la servicii medicale, sectorul privat demonstrează că inovația, digitalizarea și standardele ridicate de calitate pot redefini experiența medicală în România.

Articolul a fost realizat cu susținerea MedLife.MedLife


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x