Recomandările Panorama

„Nerezonabil”. Nouă oameni care au clădit ceva remarcabil în România, despre lecțiile succeselor și eșecurilor lor

Computer Hope Guy
Andreea Roșca, autoarea cărții „Nerezonabil”, în conversație cu Cristina Bâtlan, fondatoare Musette, în ianuarie 2023 / Sursa foto: Doria Drăgușin

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Cum creezi ceva din nimic? Cum recunoști o ocazie, când îți iese în cale și cum știi ce să faci cu ea? În ce se măsoară succesul, de fapt? 

Când ne ies în cale oameni remarcabili – sunt mai mulți decât am crede -, ne uităm la ei deopotrivă fascinați și sceptici. Vrem să înțelegem cum au reușit, ce concurs de împrejurări i-a adus în punctul în care sunt și din care îi admirăm sau chiar invidiem. În același timp, măcar o fărâmă din noi caută acel ceva pe care ei, oamenii remarcabili, nu ni-l spun. „Rețeta”. 

Andreea Roșca, jurnalistă, cofondatoarea Fundației Romanian Business Leaders și, pentru transparență deplină, unul dintre cei cu care s-a construit proiectul pe care se bazează Panorama de azi, are deseori în fața sa oameni remarcabili și nerezonabili. Sunt invitații „The Vast & The Curious”, proiect de interviuri cu antreprenori, pionieri și inovatori. 

Că stă cu ei pe o scenă, la Teatrul Apollo111, că sunt într-un studio de podcast, în fața unui microfon, interlocutorii Andreei Roșca sunt oameni care au creat, distrus și creat din nou. Vorbesc despre eșecuri și șanse pierdute cu aceeași candoare cu care își povestesc drumul spre succes. Mai presus de orice, sunt oameni care au ceva interesant de zis. 

Câteva dintre aceste conversații, care s-au purtat cu public, în 2022 și 2023, sunt reunite acum într-un volum. „Nerezonabil. Principiile și lecțiile de viață a nouă oameni remarcabili”, noua carte a Andreei Roșca, pornește de la următoarea întrebare a autoarei: „cum poate cineva să creeze o carieră, un proiect, o idee pe măsura aspirațiilor și potențialului său?”

Din cele nouă povești se țese o colecție de principii care sunt transferabile. Iar unul dintre ele se leagă chiar de titlul cărții („nerezonabil” nu există în DEX): „pentru a face lucruri remarcabile, e necesar să fim adesea mai mult sau mai puțin nerezonabili (…), să avem încredere să facem diferit de ce fac ceilalți, chiar cu riscul de a fi criticați și neînțeleși”.

Cine sunt cei nouă „nerezonabili” din carte:

 1. Andrei Pitiș – antreprenor, angel investor
 2. Mircea Miclea – profesor, psiholog
 3. Jean Valvis – Aqua Carpatica
 4. Cristina Bâtlan – fondatoare Musette
 5. Sergiu Neguț – FintechOS
 6. Alexandru Stermin – biolog, explorator
 7. Laurențiu Bănescu, Alexandru Geamănu – antreprenori, berea Zăganu
 8. Radu Atanasiu – profesor, antreprenor

Fiecare dintre ei e personajul principal al unui capitol din carte, care nu e nicidecum un transcript al interviurilor, ci o reconstituire a poveștilor acestor oameni, pusă în contextul unor lecții sau discuții mai mari despre viață și business.

Cum gândește un om „nerezonabil”

Am selectat câteva citate, pe post de „aperitiv nerezonabil”:

„De multe ori, a învăța nu înseamnă doar a adăuga, ci și a uita, a lăsa în urmă, a ieși dintr-o paradigmă. Când înveți foarte bine ceva, ajungi să crezi că le știi pe toate în acel univers. Deci trebuie să închizi acel ciclu și să te apuci de altceva și abia atunci ai șansa să înveți din nou” – Andrei Pitiș, cofondator al Innovation Labs și al TechAngels, investitor în vreo 30 de companii, și omul care a lansat, în 2015, cam în același timp cu Apple Watch, un ceas inteligent cu cea mai lungă autonomie a bateriei, numit Vector Watch, vândut ulterior companiei Fitbit. 

Și tot Andrei Pitiș:

„Când te uiți în jur, vezi o mulțime de lucruri pozitive sau negative. Cu cele pozitive te obișnuiești și nu le mai vezi. După care sunt lucrurile negative. Pe unele poți să le schimbi, pe altele, nu. Foarte multă lume se plânge de lucrurile negative pe care nu le poți schimba și pierde foarte mult timp cu asta. Dar sunt lucruri care nu merg foarte bine și pe care le poți schimba și astfel poți crea valoare economică și prosperitate pentru tine. Inovând într-o zonă care nu merge cum trebuie și aducând valoare altora, creezi prosperitate pentru tine”.

La interviul cu „făuritorul de branduri” Jean Valvis, fondatorul Dorna și Aqua Carpatica, am fost în public, la Teatrul Apollo111. Valvis și-a povestit toată viața antreprenorială cu un efort de seducție de parcă fiecare membru al publicului era un viitor investitor în afacerile lui.

Jean Valvis e omul care a pornit industria apelor minerale de la noi, care a făcut din România „patria apelor minerale”, slogan pe care l-a și brevetat, de altfel.

A creat Dorna Apemin, pe care a vândut-o ulterior către Coca-Cola, pentru 40 de milioane de dolari. A „inventat” laptele UHT pe piața din România, în cadrul LaDorna, companie pe care a vândut-o, în 2008, către francezii de la Lactalis, pentru 80 de milioane de euro. Însă poate cea mai spectaculoasă tranzacție a lui Valvis – una care a scris istorie în business-ul românesc – a avut loc în 2022, când a vândut 20% din acțiunile Aqua Carpatica gigantului american PEPSICO. De ce a fost istorică tranzacția? Pentru că un business de 1.000 de ori mai mare decât brandul românesc a fost convins să accepte un pachet minoritar.

Iată ce spunea Valvis, în dialogul cu Andreea Roșca, vorbind despre istoria luptei pe resursele naturale și ce va conta în viitorul tot mai poluat care ne așteaptă: 

„Să controlezi niște rezerve pure va deveni un obiectiv strategic. Cred că apa devine din ce în ce mai strategică, pe măsură ce trece timpul. Și pentru sănătatea omului, și ca resursă, și ca aport pozitiv din punct de vedere medical, și ca plăcere de a o consuma”. Sunt estimări care spun că România deține 40% din rezervele europene de apă, se precizează în carte.

Cu multe trimiteri la cărți valoroase și studii relevante și ieșiri frecvente din povestea fiecărui „nerezonabil” pentru a privi lucrurile și din alt unghi, cartea e, cum o spune și sloganul „The Vast&The Curious”, „aer proaspăt pentru minte”.

Cartea „Nerezonabil” se găsește aici.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Alina Mărculescu Matiș

Redactor-șef Panorama.ro

E jurnalistă cu peste 15 ani de experiență în presa scrisă, online și în televiziune, beneficiara unor importante premii și burse naționale și internaționale. A fost corespondentă la instituții ca NATO, Comisia Europeană și Parlamentul UE.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

  8
  0
  Ai un comentariu? Participă la conversație!x