OCDE recomandă celor 55 de state pe care le monitorizează diferite măsuri de creștere a veniturilor bugetare, cele mai importante fiind cele care cresc veniturile prin taxele indirecte, taxele pe consum și cele pe combustibil. Astfel, este de așteptat ca, în ciuda discursului politic, să existe majorări de taxe și impozite pe termen mediu. Este normal să fie așa.
Pentru România, echilibrul fiscal este fin, mai ales că majorarea bazei de impozitare nu trebuie să aibă un efect negativ asupra productivității sau consumului. OCDE indică, în mod clar, ca elaborarea politicilor fiscale să fie susținută de date și de evaluări de impact. Având în vedere că inflația este de așteptat să scadă în continuare, guvernul trebuie să rezolve problema acumulării datoriei publice și să realizeze cel puțin o parte din reformele structurale mult așteptate.
Nu știm încă ce impact va avea inteligența artificială (AI) asupra inovației și productivității. În raportul Future Jobs Report 2023, World Economic Forum menționează că aproximativ 30% din firmele private au început să utilizeze inteligența artificială ca parte a procesului de producție sau a operațiunilor. Mai mult decât atât, Banca Europeană de Investiții sugerează că UE ar putea rămâne în urmă în adoptarea inteligenței artificiale, cel puțin în comparație cu Statele Unite ale Americii. Deocamdată, ponderea firmelor care utilizează cel puțin o tehnologie digitală avansată este acum similară de ambele părți ale Atlanticului, dar companiile din SUA avansează mai rapid.
De ce este Europa întârziată? Cauzele sunt multiple – de la istoria lungă a sindicatelor puternice specifce continetului european, la reglementările mai stricte privind confidențialitatea datelor.
Fricile referitoare la dispariția joburilor din cauza utilizării AI ar trebui să dispară, cel puțin pentru România. Este clar că România trece printr-o criză a resurselor umane care nu poate fi rezolvată fără tehnologie: nu suntem oricum suficienți. Soluția este formarea profesională continuă și, pentru cei care ocupă poziții vulnerabile, reconversia profesională.
Adoptarea AI depinde și de capacitatea companiilor de a cheltui bani pe formare: majoritatea companiilor care utilizează AI sunt întreprinderi mari, nu mici sau mijlocii. Este posibil ca AI să lărgească și mai mult discrepanța dintre actorii economici mari și cei mici? Și dacă da, ce pot face guvernele pentru a limita lărgirea acestei discrepanțe?
Cu siguranță, în UE, și inclusiv în România, PNRR, dar și alte programe (cum ar fi COSME sau Horizon Europe), sprijină adoptarea inteligenței artificiale pentru a îmbunătăți munca, nu pentru a o înlocui. În România, istoria implementării proiectelor europene trebuie să facă schimbarea de la mentalitatea lui „facem ceva, pentru că oricum avem bani”, la „facem ceva bine, pentru că avem bani”.
Ce se va întâmpla cu munca? Impactul AI asupra mai multor domenii
Așa cum menționează și raportul OCDE, AI are potențialul de a accelera inovația. Organizația oferă și o estimare a impactului AI pentru diferite sarcini de lucru.
Spre exemplu, pentru scrierea de cod în diferite programe, efectul mediu pe care îl are AI este extrem de ridicat, de aproximativ 90%. Într-adevăr, și în România discuțiile despre utilitatea programatorilor IT pe piața forței de muncă încep să prindă din ce în ce mai mult contur, mai ales că în ultimii ani numărul acestora a crescut exponențial. Este posibil ca mulți dintre aceștia să petreacă cele 40 de ore pe săptămână realizând alte activități decât cele ale jobului, pentru că deja au reușit cel puțin parțial să-și automatizeze unele sarcini? Așa cum estimează echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a UBB din Cluj, rata de creștere anuală a numărului angajaților din IT a scăzut considerabil începând cu luna iulie 2022. Iar dacă trendul continuă, este clar că industria IT din România trebuie să treacă spre o etapă a inovării.
Deloc surprinzător, pentru sarcinile de scriere generală, efectul mediu pe care îl are AI este ridicat, dar cu siguranță nu suficient pentru a produce reconfigurări substanțiale în piețele care au ca activitate economică principală această sarcină: jurnalism și media, crearea de conținut pentru marketing digital, relații publice sau educație. Având în vedere că efectul mediu se situează în jurul valorii de 40%, ne putem aștepta doar la o creștere a productivității în aceste domenii, care vine la pachet cu alte provocări: este conținutul generat de AI original sau poate fi acesta citat ca parte a unor activități care implică scriere generală?
Pentru scrierea profesională, impactul este de aproximativ 60%, ușor mai ridicat, dacă luăm în calcul faptul că majoritatea companiilor au încorporat în operațiunile lor un limbaj specific, structurat și logic, pe care un AI îl deprinde repede.
Pentru consultanța în business, impactul este și mai mic, din nou în jurul valorii de 40%. Este de așteptat să vedem și în România o creștere a productivității generate de AI, dar de cele mai multe ori, consultanța implică o înțelegere profundă a contextului unic al fiecărui client. În timp ce AI poate analiza date și identifica modele, generarea de strategii creative și inovatoare necesită adesea gândire umană.
Pentru serviciul clienți, nu pentru suportul pentru clienți, AI are un impact și mai mic, cel mai probabil pentru că empatia și înțelegerea nevoii clientului sunt esențiale: deși AI poate gestiona eficient solicitările de rutină, aceasta întâmpină dificultăți în ceea ce privește aspectele emoționale ale interacțiunii umane.
Jumătatea plină a paharului și cum se poate evapora ea
Per total, dacă ne uităm strict la situația economică, perspectivele de risc economic sunt echilibrate, dar înclină către negativ, în special din cauza tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, care ar putea crește prețul la energie și complica situația de pe piețele financiare.
Dacă ne uităm la productivitatea globală, economiile emergente din centrul și estul Europei sunt și ele pe o pantă ascendentă, dar nu suficient de rapidă.
Ultimul raport al McKinsey pentru productivitatea muncii plasează România ca fiind una dintre țările care avansează în ritm rapid către convergența cu economiile avansate, datorită creșterilor de productivitate în sectorul manufacturier. Cert este că, la nivel global, productivitatea muncii crește și este mai mult decât necesară pentru a face față șocurilor externe și economice.