Newsletter Panorama

Panorama cu ALP: Suspendăm democrația cu SRI și CCR, de frica lui Georgescu?

Computer Hope Guy
De frică, nu trebuie să ne dorim eliminarea răului printr-un rău și mai mare. Foto: Cristi Vescan/Inquam.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Bine v-am băgat capul pe ușa electronică. Sunt Andrei Luca Popescu (ALP), jurnalist și redactor-șef adjunct la Panorama. Acesta este newsletter-ul săptămânal „Panorama cu ALP”, la care vă invităm să vă abonați gratuit, pentru a-l primi direct pe email.

Vorbim azi despre dorința și reflexul unora de a scăpa de înspăimântătorul Călin Georgescu printr-o mică suprimare a democrației, care ar fi mai periculoasă chiar și decât candidatul măcinat de putinism, misticism și conspirații penibile. Nu serviciile secrete și o instanță de tip ayatollah, cum este CCR, trebuie să regleze democrația, ci votul oamenilor, acțiunile și protestele lor. Oricât de greu și neplăcut ar fi. Ne uităm apoi la un alt pionier al curentului „să interzicem”: tânărul liberal Pavel Popescu, care ar vrea să închidă TikTok-ul, pe model Rusia sau Iran.

Suspendăm democrația cu SRI și CCR, de frica lui Georgescu?

calin georgescu ccr sri democratie
Nu s-au implicat în politică, aș dori eu să răspund, dar nu-s chiar așa de naiv. Foto: Cristi Vescan/Inquam.

Nu o să fac pe deșteptul. Nici eu nu am simțit ce vine. Nici eu nu m-am uitat în afara bulei, acolo unde dospea valul de furie care ne-a împroșcat în față cu matrioșka Călin Georgescu, acest Frankenstein crescut din bucăți de Securitate, Șoșoacă, conspirații cu cipuri și pilde din Biblie, totul împachetat perfect în imaginea imaculată a unui lider de cult și în algoritmii perverși ai TikTok. Și eu am fost năucit, deprimat și furios pe acest rezultat.

De aici, până la a dori intervenția serviciilor secrete și a Curții Constituționale să repare cu forța această realitate gravă pentru România e un salt imens. Și un pericol infinit mai grav pentru democrația României, decât Călin Georgescu, de care sper că vom uita cu toții peste două săptămâni.

Când sunt speriați și nu înțeleg ce se întâmplă (sau poate tocmai din aroganța impresiei că înțeleg tot) există riscul ca și cei mai raționali oameni să caute cele mai improbabile explicații. Am senzația că m-am trezit înapoi în 2020, când trăiam șocul intrării AUR în Parlament, pe valul unei furii amplificate de manipularea algoritmilor Facebook, care între timp a îmbătrânit. Tinerii nu mai sunt acolo, ci pe TikTok.

Dom’le, a fost mâna Rusiei. Traian Băsescu ne vorbea atunci de „turnul de trolli” de la Sankt Petersburg. Jurnaliști respectabili, dar născuți în epoca mașinii de scris, ne dădeau de înțeles, în lipsa oricăror dovezi, că zecile de mii de likeuri și shareuri ale lui Simion&co sunt rezultatul unei impecabile operațiuni cibernetice orchestrate de Moscova.

Acum, asist la aceleași discuții, de la oameni care descoperă TikTok, rețeaua chinezească, și nu pot pricepe cum e posibil ca niște tâmpenii precum elucubrațiile mistico-delirante ale lui Călin Georgescu să se viralizeze în două săptămâni, nici când le pui sub nas rețeta: o rețea de conturi false, care amplifică și răspândesc instantaneu mesajele, comentează peste tot pentru a crea „engagement” etc.

Nu e nevoie de bocancii GRU sau FSB pentru asta, ci doar de o echipă de oameni care cunosc foarte bine cum se învârt rotițele algoritmilor din social media. Desigur, asta nu înseamnă că ei nu pot fi tocmiți și finanțați de actori străini, cum ar fi Rusia. Nici măcar Traian Băsescu nu mai crede asta, în 2024.

Totuși, și el, laolaltă cu un cor de redutabili jurnaliști care, culmea, clamează de ani de zile gravitatea amestecului SRI în viața politică, socială și economică a României, au strigat furioși: eșec de siguranță națională. Unde a fost, domnule, SRI să ne salveze de mâzga putinistă pe nume Călin Georgescu? De ce nu ne-a avertizat?

Să oprim un pic furia și să ne întrebăm ce ar fi trebuit să facă un serviciu secret, mai ales în plină campanie electorală, în România anului 2024? Să iasă public să spună – atenție, cetățeni, pe TikTok se naște un monstru cu trei capete – unul duhnește a votcă rusească, altul scuipă apă îmbuteliată cu cipuri, iar ultimul te miruiește cu pildele lui Isus? Atenție, cetățeni, nu votați Călin Georgescu, e un pericol pentru democrație și e susținut de Moscova?

Ar fi trebuit SRI să-l „anihileze” informațional pe un candidat la președinție? Ar fi trebuit să închidă TikTok, cum cer unii zevzeci acum, de zici că trăim în Rusia lui Putin sau în țările arabe? Dacă chiar și-a băgat nasul și a cercetat, ce era să facă SRI? Dacă n-a găsit nimic, să spună că Georgescu nu e finanțat de ruși? Dacă a găsit ceva urât, să spună public că un candidat politic e compromis?

Oricare ar fi realitatea, o poziționare publică sau chiar în secret a SRI ar însemna o intervenție fățișă a unui serviciu secret în viața politică, în campania electorală și în democrația României. Cum poți cere așa ceva, ca jurnalist echilibrat? Doar pentru că știm că Georgescu e un extremist periculos pentru democrație, trebuie să cerem încălcarea democrației, pe principiul cui pe cui se scoate?

SRI a ieșit deja în mod semi-penibil, anunțând că, mare atenție, există conturi false pe rețelele sociale în România, dar că nu ne atacă „actori externi ostili”. Adică Rusia. Credeți că a găsit între timp ceva la Georgescu? N-a găsit, ne spune CSAT-ul. Doar că TikTok nu a respectat legislația, nu a ascultat de BEC să dea jos clipurile nemarcate electoral cu Georgescu și i-a creat avantaj și expunere în rețea, față de ceilalți candidați care erau marcați drept candidați și deci „filtrați masiv” de algoritmi.

Și, pentru că vorbim de terfelirea democrației… Curtea Constituțională, acest stat în statul românesc, care a turnat gaz pe focul extremismului politic, eliminând-o absolut arbitrar pe Diana Șoșoacă din cursa pentru președinție și contribuind astfel la explozia lui Călin Georgescu, a fost chemată să dea direct foc la țară: să anuleze turul I al alegerilor.

Deocamdată, a decis total arbitrar ca toate voturile din turul I să fie renumărate, deși autoritățile care au organizat alegerile nu au constatat fraude la vot. Și totul să fie gata într-o zi, lucru imposibil de făcut fizic, după cum spune chiar AEP.

Există și foci care aplaudă această perspectivă a dictaturii CCR, orbi la urmarea aproape garantată a unei revolte populare absolut legitime, a celor 2 milioane de români care l-au votat pe mesianicul Călin. Da, da, nu rușii l-au votat, nici trollii de pe TikTok, ci oamenii aceștia cu care noi nu vorbim decât accidental, pentru că ne sperie.

Lor, din principiu, ar trebui să li se alăture și votanții doamnei Lasconi, pentru că repetarea alegerilor ar lăsa-o și pe dânsa în ofsaid: reușita celor 2.700 și ceva de voturi peste Ciolacu s-ar putea să nu se mai repete. De fapt, nu cred că îi convine cuiva reluarea turului I, decât celor care visează că lupul cel mare și rău se va evapora miraculos.

Dacă democrația nu iese cum ne place nouă, nu trebuie s-o îndreptăm cu un pic de dictatură. Chiar dacă, de frica unei potențiale dictaturi a prăjelii mistico-putiniste a lui Georgescu, unii ar vrea o scurtă dictatură concretă a serviciilor secrete și a judecătorilor numiți politic de PSD la CCR.

Sigur că ascensiunea explozivă în online a lui Călin Georgescu e evident finanțată ilegal, indiferent că o fi dinspre Răsărit sau de prin subsolurile rezerviștilor ultranaționaliști ai serviciilor secrete din România. Nu există zero cheltuieli de campanie electorală, așa cum a declarat candidatul la AEP, când el are afișe, fluturași și campanii plătite, cu influenceri pe TikTok. Doar că asta mai trebuie constatat și legal de un procuror, de o autoritate de control, ceea ce face abia acum AEP. Nu de SRI și nici de CCR.

Dar, nu ar trebui să uităm niște lucruri. Nu Călin Georgescu e vinovat de mediocritatea dezarmantă a contracandidaților săi. Nici de furia acumulată de o bună parte a românilor, pe condițiile de trai sau pe disfuncționalitățile sistemice ale statului român, de la justiție la poliție sau spitale. Nu el e vinovat că de ani de zile clasa politică e o magmă ruptă de realitate, coruptă și crescută pe nepotisme, care la patru ani le cere rânjind votul.

Pachetul Georgescu doar s-a mulat exact pe frustrările a milioane de români. Cu toate manipulările lui online, legionarismul mistic și conspirațiile de prostit lumea. Și lumea l-a votat, unii de nervi, alții pentru că l-au crezut.

Eu, unul, sper că situația periculoasă în care ne aflăm se rezolvă tot la vot, nu în spatele ușilor închise ale unui serviciu secret sau ale unei instanțe de tip ayatollah, care decide arbitrar că se repetă turul I.

Să nu uităm că, totuși, 48% dintre români nu au ieșit să voteze. Sper că oamenii încep să se trezească pentru turul 2 – unii de frică, alții pentru că realizează ce prostie au făcut, votând la furie un păcălici. Sper că vom fi mai mulți decât cei care nu pricep urmările votului lor. Sau poate că sunt naiv. Sper doar să nu ajungem la noi revoluții în stradă, deși până și asta ar fi tot democrație.

Recomandările lui ALP

Șapte lecții pentru România, după taifunul Călin

calin georgescu election president

Nu ne-am trezit bine din șocul că un extremist care îl face pe George Simion să pară băiat de salon a câștigat primul tur al prezidențialelor, că a trebuit să ne regrupăm: cum am ajuns aici? Și ne-am scremut cu toții, la Panorama, să înțelegem câteva lucruri mari și late, care au slujit succesului acestui personaj: de la TikTok la legionarism și Biserică, de la irelevanța sondajelor la anestezierea presei, de la polarizarea românilor la picajul marilor partide sau scânteia Șoșoacă-CCR.

Ce spune despre România vânturarea religiei ca agent electoral

credinta candidati religie presedintie

Mai mult ca niciodată, în campania electorală din 2024 toți candidații la președinție și-au descoperit credința în Dumnezeu. Și au ținut să o exhibe la popor, mai ceva ca gherțoii care își scot eticheta de la hainele de firmă pe dinafară. Dana Mischie a analizat de ce au abandonat cu toții orice limită și și-au vânturat credința pentru voturi, vorbind cu istoricul Oliver Jens Schmitt și cu preotul Petre Semen.

Europa trage dreapta, uneori la extrem, iar noi suntem în trend

ue alegeri dreapta

Ascensiunea fulminantă a dreptei conservatoare, uneori chiar extreme, în România nu ar trebui să ne mire, chiar dacă ne șochează. Europa și SUA se confruntă cu fenomene similare. De la Trump până la cele 14 membre UE care au virat politic în direcția asta, suntem în trend și toată lumea așteaptă să vadă dacă și România alunecă pe pantă. Alexandra Albu s-a uitat la motive și ne-a amintit de ce votul este atât de important: aleșii sunt cei care stau la masa deciziilor internaționale pentru România, în locul nostru, al cetățenilor.

Patru crize în patru ani, care îți arată de ce să votezi Parlamentul

parlament crize alegeri vot

Dana Mischie a selectat patru crize care au arătat vulnerabilitățile sistemice ale României, în ultimii patru ani care s-au scurs de când ne-am ales parlamentarii: pandemia, plagiatele, azilele groazei și cazul ATI de la spitalul Pantelimon. Ar fi fost ele gestionate mai coerent și benefic pentru cetățeni, dacă aveam niște parlamentari și decidenți mai buni? Putem doar să ne imaginăm, cu ajutorul unor experți care ne arată ce nu s-a făcut sau s-a făcut prost.

Cum s-a jucat rețeaua lui Georgescu cu algoritmii TikTok

O investigație G4Media a arătat cum a funcționat rețeaua care l-a făcut viral pe Călin Georgescu, pe TikTok. O rețea de conturi coordonată prin Telegram, cu voluntari reali, care propaga și amplifica clipurile cu Georgescu a făcut algoritmul să explodeze. Din Hotnews, aflăm celălalt front: viralizarea prin influenceri plătiți pe TikTok, să promoveze un candidat ideal, dar anonim. Cine era el? Au răspuns tot conturile coordonate, în avalanșă: unicul Călin. O imagine foarte bună despre cum se pot câștiga alegerile, dacă știi ce să exploatezi și să manipulezi.

Infograficul Panorama

Devine tot mai evident că sondajele de opinie dinaintea alegerilor au devenit aproape irelevante. Edit Gyenge le-a centralizat pe toate pentru Hotnews și le-a pus în fața rezultatelor de la primul tur al prezidențialelor. În afară de Elena Lasconi, care s-a menținut relativ constantă, cea mai mare discrepanță este între Marcel Ciolacu, cotat permanent pe locul întâi, și Călin Georgescu, care apare pe radar cu doar câteva zile înaintea alegerilor.

Dacă tăceai, deștept rămâneai: CSAT & Pavel Popescu

Foto: George Călin/Inquam.

Nu ai cum, decât dacă ești extrem de nedotat intelectual sau foarte rău intenționat, să ieși ca supremă autoritate de siguranță națională în România și să spui că au existat atacuri cibernetice „cu scopul de a influența corectitudinea procesului electoral”. Și să o lași așa.

Ce atacuri, cine, cum, au reușit, au influențat? Nu știm, suspansul plutește. La scurt timp, iese vajnicul STS să ne spună: stați liniștiți, or fi existat atacuri cibernetice, dar noi le-am dejucat, tovarăși. Nu a fost „influențată corectitudinea procesului electoral”.

Nu ai cum, decât dacă ești extrem de nedotat intelectual sau foarte rău intenționat, să ieși ca vicepreședinte al ANCOM, autoritatea care veghează la respectarea conduitei legale a rețelelor sociale în România, și să spui că dorești „suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României”. Și asta cu o zi înainte de CSAT. Apoi, speriat probabil de enormitățile pe care le spui cu avânt pionieresc, să-ți suspenzi singur pagina de Facebook unde ai făcut anunțul.

Asta doar dacă te cheamă Pavel Popescu, ești deputat PNL și un excelent politruc, cu pasiuni pentru stilul de viață din Rusia și Iran.

Dar stați, circul nu se termină aici. După ce CSAT iese și ne povestește grav cum TikTok a încălcat legislația electorală și l-a avantajat prin algoritmi pe Călin Georgescu, nemarcându-l drept candidat politic și nedând curs cererii AEP de a-i da jos clipurile nemarcate cum zice legea, ca publicitate electorală, Pavel al nostru iar sare la cap contratimp.

Nu mai vrea să blocheze TikTok. Era o soluție „exagerată”, l-a luat gura pe dinainte. De altfel, ANCOM nici nu ar avea cum să o facă, legal vorbind.

Reflexul comunist de a interzice lucruri e încă un tic nervos în jigărita noastră democrație. Când nu ne place ceva, am vrea să interzicem. Ar fi mai simplu pentru autorități și politicieni, nu ar mai trebui să-și facă treaba. Problema dispare. Ca în Rusia, Ungaria sau Iran.

E un val de furie populară pe TikTok? Închidem. Păi, ce atâta…

Cifra săptămânii

din voturile românilor la prezidențiale au mers către candidați „suveraniști” sau extremiști
0 %

Sursa: BEC

Tell me more: Armand Goșu

„Ar fi superficial și infantil să spun că a fost o operațiune rusească. Nu am date ca să fac o afirmație de o asemenea gravitate. Cred că serviciile secrete, în primul rând SRI, ar trebui să răspundă la această întrebare. Or, în campanie, SRI a spus că nu există nici fabrici de boți, trolli, ferme care să alimenteze propaganda pe rețelele sociale, spre uimirea multora dintre noi, și că SRI n-a văzut nici picior de rus, nici acțiuni ale serviciilor rusești în campania electorală din România.

Mă mai întrebați dacă sunt caracteristici comune, asemănări cu alte operațiuni ale serviciilor rusești. Da, sunt. Recent i-am văzut la lucru pe ruși în Moldova.

Doar uitați-vă la rezultatele lui Călin Georgescu în țară, a câștigat județe importante fără drept de apel. Prahova, de pildă. Sunt orașe și comune conduse de primari PSD unde nu a mai funcționat votul pe rețele de partid, cu activiști care mobilizează populația. A fost un vot de protest masiv. Este rezultatul politicilor publice ale partidelor din ultimele decenii, dar mai ales rezultatul dezastrului pe care-l lasă în urmă Iohannis și această coaliție de guvernare.

Nu Georgescu a câștigat turul întâi al alegerilor, ci lumea a votat împotriva aroganței și a nesimțirii politicienilor. A fost un vot de protest masiv, împotriva acestui duopol PSD-PNL” – Armand Goșu, într-un interviu Contributors.


Până aici am avut să vă spun. Mai trec eu și săptămâna viitoare, vineri dimineață.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andrei Luca Popescu

Redactor-șef adjunct Panorama.ro

Unul dintre jurnaliștii seniori cu care a fost lansat proiectul Panorama.ro, Andrei Luca Popescu s-a apucat de presă crezând că prin scris poate schimba lucruri și oameni. În loc să se formeze la locul de muncă, a studiat jurnalismul la Universitatea București, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După aproape 20 de ani de realizat reportaje, investigații, analize, opinii, la publicații precum Cotidianul, România Liberă, Gândul, Europa Liberă sau Digi 24, nu mai e așa de convins, dar insistă.

Are un masterat în relații internaționale privind soluționarea conflictelor, dar a absolvit și cursurile unui masterat de scenariu de film. De-a lungul carierei, a primit pentru materialele sale distincția de „Tânărul jurnalist al anului” (Freedom House) și mai multe premii în cadrul Galelor Superscrieri.


Urmărește firul poveștii
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x