Newsletter Panorama

Panorama cu ALP: Ipocrizie pe muzică de Babasha. Fiți voi Coldplay-ul pe care vreți să-l vedeți în lume

Computer Hope Guy
Formația Coldplay ar putea să aibă un nou moment de epifanie artistică: să cânte imnul formației Steaua București pe stadionul Dinamo. Foto: Profimedia.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Bine v-am băgat capul pe ușa electronică. Sunt Andrei Luca Popescu (ALP), jurnalist și redactor-șef adjunct la Panorama. Acesta este newsletter-ul săptămânal „Panorama cu ALP”, la care vă invităm să vă abonați. O dată pe săptămână, vă povestesc despre ce mi s-a părut demn de atenția voastră sau doar mă enervează atât de mult, că îmi vine să afle și alții. Sugestiile și dorințele voastre le aștept aici.

S-a întâmplat necazul că românii i-au huiduit pe Coldplay la concert, că le-au pus manele cu Babasha pe scenă, și a luat foc internetul. Așa că vorbim despre penibila turnură prin care unii au transformat un act artistic și de marketing ratat, într-o discuție despre rasism și intoleranță, evitând fix esența extrem de simplă a situației. Apoi, ne întrebăm cât tupeu să ai, să strigi că s-au furat alegerile, când ai scorul la jumătate din sondaje și dintr-o singură cifră? De dezastrul strategic de la USR e vorba, da.

Ipocrizie pe muzică de Babasha. Fiți voi Coldplay-ul pe care vreți să-l vedeți în lume

Vedeta online Babasha, încercând să cânte o manea, cu liderul Coldplay, Chris Martin, în spate. Foto: Hotnews.

Nici nu a terminat de țipat Clotilde Armand că s-au furat alegerile, că s-a și scindat bula online pe o problemă de reală greutate. Unii plâng de mila răului popor român, că huiduie manelele la concertul Coldplay. Eu aș spune să aplicați ceea ce predicați: fiți toleranți, mai lăsați-i și pe ceilalți să se exprime liber. Fiți voi Coldplay-ul pe care doriți să îl vedeți în lume.

Aș fi vrut să vorbim despre ce am înțeles din această primă rundă de alegeri, pentru că totuși România are probleme mai grave decât ipocrizia eruptă pe dihotomia manele-Coldplay. Totuși, nu vreau să fiu eu însumi ipocrit: mă enervează mai rău acest scandal despre nimic, decât dezastrul USR la alegeri, unde alte surprize chiar nu au fost. Nici măcar că AUR nu a scos peste 20%, cât ne temeam cei care nu apreciază naționalismul extremist.

Dar ce s-a întâmplat? A (încercat) să se tânguie a manele tânărul star de social media Babasha, urcat de Coldplay pe scenă, la București. Și uite ce a ieșit, i-au huiduit românii pe stadion.

De ce întinați actul artistic, de ce sunteți rasiști și intoleranți, de ce sunteți neoameni, măi românilor?, au sărit din bascheți mai mulți oameni pe care îi respect în „bula” mea, jurnaliști sau nu.

Pornesc cinstit de la faptul că pentru mine Coldplay e pe același palier cu Taylor Swift: am auzit de dânșii, dar nu cunosc, nu mă coafează absolut deloc. Tot cinstit vă recunosc că pot aprecia și mă pot distra cu o manea cinstită, din aceea mai old school (nu, n-am auzit până ieri de Babasha), în cadrul și cu oamenii potriviți.

Deci, nu mă suspectați că-s amorezat de Coldplay, dar nici anti-manele. Mă deranjează însă maneliștii care le pun să bubuie în cele mai nepotrivite contexte și în dispreț față de ceilalți conviețuitori.

Cam asta le-a ieșit la primul concert de la București și celor de la Coldplay, nemaneliști fiind, săracii. Și-au zis că vor comite un act artistic și open-minded, dând șansa la celebritate unui artist local – revenim imediat și la această mare ipocrizie.

„Pe banii mei și pe muzica mea”, ca să-l parafrazez pe Smiley, cred totuși că oricine are dreptul să își exprime o reacție sinceră. Nu violentă, nu agresivă. Dar, multor oameni care au venit să asculte Coldplay nu le-a plăcut că trebuie să asiste la ceva ce nu le place. Ceva străin de muzica lor. Și s-au exprimat huiduind ca pe stadion, unde se și aflau, de altfel. Nu erau la Ateneu.

Și eu cred că trebuie să fim mai toleranți. Suntem atât de diferiți unii de alții, cu preferințe, obiceiuri și înfățișări atât de discrepante, și totuși trebuie să trăim împreună, de preferat în liniște și pace.

Totuși, nu despre rasism și intoleranță a fost vorba la pățania de la concertul Coldplay. Nu a fost vorba nici măcar despre Babasha, căruia i-au plâns unii de milă. A fost vorba de dezamăgirea unor fani care au venit să-și asculte preferații, iar ei le-au scăpat un strop de manele în ciorbă. E ok să nu îți placă, mai ales când ai venit să deguști altceva.

Dacă te-ai fi dus la Hanul Drumețului și te-ai fi răstit la acordeonist, problema era la tine, nu la manele. E vorba de o inadecvare care agresează și de respect față de public.

Apoi, a fost vorba despre un moment de marketing eșuat, care s-a transformat ca prin minune în a doua seară de concert, când magia le-a reușit: după palma primită peste ceafă cu Babasha, marketingul Coldplay și-o fi zis – băi, cu ce mergem la sigur? Dacă aud de Colectiv, nu doar că nu-i nimeni nebun să huiduie, dar îi ia cu lacrimă.

Deci, ca prin minune, unul dintre tinerii aleși de Chris Martin din mulțime să cânte a fost „Panduțu”, supraviețuitor al tragediei din Colectiv, iar dedicația nu a mai sunat a manea, ci a fost închinată tinerilor care au pierit acolo. Huidui-o pe-asta, București! Dramă legitimă, s-a aplaudat în draci.

La final, l-au scos iar din joben pe Babasha, care s-a ridicat din huiduielile primei seri, în aplauzele publicului din a doua seară, umectat cum trebuie de momentul Colectiv, dar și de scandalul care a ținut agenda zilei precedente.

„Read the room” e o sintagmă în engleza pe care o vorbește și Coldplay. Nu fi superficial, nu le da cu mucii în fasole oamenilor, doar pentru că ai aterizat ieri în Centrul Vechi din București, ai auzit un băiat tânăr, în trending pe YouTube, și ai zis – ăștia-s românii, tati!

Și acum, ajungem și la a doua mare ipocrizie. Ce mare act artistic a comis Coldplay urcându-l pe Babasha pe scenă? Se sucesc tăticii manelelor vechi și noi, alde Florin Salam și Tzancă Uraganu, de ciudă că și ei au fost „number one” pe YouTube. Ce să mai zic de lăutari romi autentici, gen Caliu, care scot artă din muzica tradițională de taraf?

Totuși, cât de artist ești, dacă îți agăți așa publicul local? Sau ești cumva doar mercantil și superficial și ai căzut de partea greșită a unui pariu de marketing, cum arată unii?

Mai degrabă, asta s-a dovedit la concertul din a doua seară. Marele act artistic a fost doar o gogoașă de marketing, un tertip cât se poate de comercial, dar care a fost împachetat greșit în prima seară și le-a explodat în față.

Dacă veneau acum câteva luni la București, Coldplay ar fi cântat poate cu Erika Isac și toată lumea ar fi fost fericită. Sau am fi vorbit azi de discriminare de gen, în loc de rasism, dacă fanii muzicii călduțe a Coldplay disprețuiau și trap-ul feminist, nu doar manelele.

Artiștii trăiesc pentru ei, dar și pentru public. De aceea, reacțiile sunt importante. Iar Coldplay nu sunt niște obscuri artiști neînțeleși, apreciați de vreo nișă ciudată. Ca și maneliștii, ei cântă pentru mase, doar că au publicuri diferite. Dacă vrei să le amesteci, fă-o cu cap, ca a doua seară, sau asumă-ți riscul unui eșec legendar, ca în prima.

Dacă, într-adevăr, doreau să comită un act artistic anti-rasism și pro-toleranță, nu doar să-și agațe pe post de breloc un cântăreț local care rupe la tinerii români pe YouTube, ar fi putut găsi metode mai autentice. Le-a reușit abia la a doua încercare. În rest, să fie-n bafta lui Babasha, că el n-are nicio vină!

Recomandările lui ALP

Cinci concluzii după primele alegeri din 2024, în România și UE

rezultate alegeri 2024 romania locale europarlamentare

De la virajul la dreapta, uneori extremă, a Europei la aceste alegeri europarlamentare, până la peisajul românesc unde puterea PSD-PNL a măturat pe jos, în numele liniștii și stabilității, cu o opoziție super-fragmentată, unde extremiștii AUR și partidul Șoșoacă au triumfat, colegii mei au pus cap la cap niște concluzii rapide, după ce am tras linie la alegerile din 9 iunie.

Harta schimbării la vot în diaspora, 2019 vs 2024

alegeri vot diaspora

Diaspora a livrat mereu surprize la alegeri. În 2019, USR-PLUS au fost purtați spre un scor istoric, pe umerii diasporei. Am vrut să văd, cinci ani mai târziu, cum și-au schimbat românii plecați din țară votul. Și am luat la puricat excel-urile BEC, cu rezultatele alegerilor din cele mai mari 11 bazine electorale românești din diaspora. Pe cele din 2019 și pe cele de acum. Vă asigur că sunt răsturnări de situație mult mai spectaculoase decât la votul din România.

Cât i-a costat pe candidații independenți să intre în luptă

alegeri candidat independent

Susții financiar această afirmație?, ne întrebam ironic între prieteni, când ne contraziceam pe câte ceva. Nicăieri nu e mai valabil asta, decât la candidații independenți, care trebuie să vină cu bani de acasă pentru a-și susține campania electorală. Dana Mischie a stat de vorbă cu mai mulți independenți, să vadă cum și-au drămuit banii și cât au cheltuit la aceste alegeri. S-a uitat și la deconturile lui Nicușor, Ștefănuță sau Vlad Gheorghe.

Nicușor Dan și lupta cu traficul, după patru ani

Cum ne mișcăm prin București după patru ani cu Nicușor Dan, primarul care și-a asumat mobilitatea urbană ca prioritate

Cum ne mișcăm prin București, după patru ani cu Nicușor Dan, primarul care și-a asumat mobilitatea urbană ca prioritate? O întrebare cât se poate de relevantă, mai ales că și în următorii patru ani, tot prin Bucureștiul lui Nicușor ne vom mișca. Vlad Dumitrescu a luat la mână promisiunile electorale ale primarului Capitalei, în ce privește mobilitatea urbană, ca să vadă câte a reușit să ducă la bun sfârșit. Nu prea multe, dar măcar merge în direcția cea bună. De unde și scorul la alegeri.

Radiografia agriculturii românești

agricultura ferme

România produce cereale din greu și este unul din marii exportatori de grâne ai Europei, însă la capitolul valorificare a producției stă prost. Călin Căciuleanu a adunat un purcoi de date despre cum sunt împărțite fermele și culturile agriculturii din România și a căutat să îi facă o veritabilă radiografie, din care să ne dăm seama ce nu merge. Ca să găsești bolile, trebuie să-ți cunoști mai întâi pacientul.

Infograficul Panorama

În medie, jumătate din populația adultă a Uniunii Europene ia bani cu împrumut. Nu vorbim doar despre creditele bancare, ci despre toate categoriile de împrumuturi, inclusiv de la familie și prieteni. În timp ce europenii din Vest se împrumută în număr mare de la bănci, cei din Est apelează mai mult la prieteni și familie. Edit Gyenge a adunat datele despre obiceiurile de împrumut ale europenilor, în acest infografic.

Dacă tăceai, deștept rămâneai: Cătălin Drulă

Cătălin Drulă și-a dat demisia de la conducerea USR, după dușul rece primit la alegeri. Foto: Octav Ganea/Inquam.

O înțeleg pe Clotilde Armand, căreia i se întoarce karma din 2020, cu voturile câștigate la mustață în fața PSD-ului, îl înțeleg pe Radu Mihaiu, a cărui soartă atârna la primăria sectorului 2 de 600 de voturi. Ei au dreptul să strige „stați așa, nu mă furați”, când alegerea sau eșecul lor se joacă pe muchie de cuțit, iar orice fraudă sau eroare le poate decide soarta.

Dar USR reușește cea mai slabă performanță din istoria sa – un scor dintr-o singură cifră, aproape la jumătate din cât scontau sondajele, și asta în alianță cu alte două partide. Iar când președintele său demisionar, Cătălin Drulă, dorește să lase impresia că alegerile în România „nu au fost în regulă” și că vina este a comasării scrutinurilor și a fraudelor la scară largă, care bagă România „în bezna democrației”, avem o problemă.

La alegeri, PSD și PNL au măturat indiscutabil voturile românilor, și la locale, și la europarlamentare. Dar uite că Nicu Ștefănuță, de exemplu, e un real succes printre tineri și a intrat de capul lui în Parlamentul European. Uite că Mihai Polițeanu, de la Ploiești, a rupt norma în „republică” și a câștigat de capul lui primăria. Uite Fritz la Timișoara, uite Sărmaș ce bine s-a mișcat în republica Boc, de la Cluj, uite-o pe Lasconi.

Uite că AUR și SOS, de care ne temeam cu toții, au punctat sub așteptări, dar cumulat sunt „the rising star” (mai ales în diaspora, unde a captivat marile bazine electorale). Toți aceștia nu au concurat în același mediu electoral viciat și ostil, pe care îl acuză USR?

Cătălin Drulă a făcut pasul corect și și-a dat demisia în urma eșecului răsunător pentru USR. Nu înainte însă de a picta acest tablou al alegerilor viciate. Ar fi fost mai bine poate să privească la amintirea unui partid în care își găseau loc și REPER, și Ștefănuță sau Vlad Gheorghe, și mulți alții care și-au luat câmpii din USR, în fața unui leadership contra căruia au curs acuzațiile de despotism și dragoste de ciolan (nu Valeriu Nicolae, ci ăla cu funcții și bani)? Un USR care acum ar fi fost mai puternic?

Sigur că această comasare nu a fost decât un joc care să servească PSD și PNL. Sigur că există fraude și au existat la orice rundă de alegeri, dar e greu să emiți pretenția că ele sunt la scară extinsă sau că deformează voința electoratului, când tu ai picat la alegeri pe barba ta.

Despre strategia absolut dezastruoasă a USR la aceste alegeri, nu am altă glumă mai bună de făcut decât un video-spoof din Seinfeld, la care vă trimit aici: George (USR) iese din piscină și e surprins de o doamnă (electoratul) în plin fenomen de „shrinkage”, cu chiloții în vine, în timp ce se schimbă. „E de la comasare! Am fost fraudați!”, strigă în apărarea sa George-USR-ul, în timp ce doamna fuge râzând.

Cifra săptămânii

0 lei
a fost venitul mediu lunar în bani, pe gospodărie, în 2023

Sursa: INS

Tell me more: Elena Lasconi

„Rezultatul ADU e dezastruos, din punctul meu de vedere. (…) Dacă vrei să mergi la câștig trebuie să ai un target, unde vrei să ajungi, să nu îți stea nimic în cale, nu cu orgolii. Nu m-am așteptat să fie atât de rău, am crezut că va fi sub 20%, dar nu așa rău. Când am discutat pentru europarlamentare, aveam în cap un scor de minimum 30%, pentru asta trebuia să luptăm.

Suntem singura alternativă de dreapta din România și o să reînviem. Sunt multe greșeli, trebuie discuții în partid, e bună câteodată și o lovitură din asta, ca să știi că nu ți se cuvine totul. Unii, când ajung la conducere, le ia Dumnezeu mințile, cred că își dă seama Drulă că a greșit enorm, dar e înconjurat de niște băieți, și ei trebuie să dea un pas înapoi” – Elena Lasconi, primarul USR reales în Câmpulung, la Digi24.


Până aici am avut să vă spun. Mai trec eu și săptămâna viitoare, vineri dimineață, dacă vă găsesc pe-acasă.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andrei Luca Popescu

Redactor-șef adjunct Panorama.ro

Unul dintre jurnaliștii seniori cu care a fost lansat proiectul Panorama.ro, Andrei Luca Popescu s-a apucat de presă crezând că prin scris poate schimba lucruri și oameni. În loc să se formeze la locul de muncă, a studiat jurnalismul la Universitatea București, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După aproape 20 de ani de realizat reportaje, investigații, analize, opinii, la publicații precum Cotidianul, România Liberă, Gândul, Europa Liberă sau Digi 24, nu mai e așa de convins, dar insistă.

Are un masterat în relații internaționale privind soluționarea conflictelor, dar a absolvit și cursurile unui masterat de scenariu de film. De-a lungul carierei, a primit pentru materialele sale distincția de „Tânărul jurnalist al anului” (Freedom House) și mai multe premii în cadrul Galelor Superscrieri.


Urmărește firul poveștii
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
11 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    8
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x