Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Bine v-am băgat capul pe ușa electronică. Sunt Andrei Luca Popescu (ALP), jurnalist și redactor-șef adjunct la Panorama. Acesta este newsletter-ul săptămânal „Panorama cu ALP”, la care vă invităm să vă abonați. O dată pe săptămână, vă povestesc despre ce mi s-a părut demn de atenția voastră sau doar mă enervează atât de mult, că îmi vine să afle și alții. Sugestiile și dorințele voastre le aștept aici.
Vorbim azi despre enervantele îndemnuri la responsabilitate, de tipul „nu băgați mașina de spălat seara, dacă vreți să fiți buni români”, care ar fi corecte, dacă n-ar veni din partea unor politicieni demagogi, care au uitat că problema se pune mai întâi invers – să fie ei responsabili și să facă viața mai ușoară cetățenilor. Apoi, îi purtăm de grijă Dianei Șoșoacă prin Parlamentul European, unde va fi plătită regește cinci ani, pentru circ de nimic.
Pentru țară și popor, cu Burduja junior
Mulți români și-au turat mai puternic aparatele de aer condiționat în aceste seri caniculare de vară, și poate și-au azvârlit și hainele asudate mai des în cuva mașinii de spălat, că atunci și-au găsit timp, după muncile zilei.
Abonează-te la newsletter, ca să nu uiți de noi!
Și eu am făcut la fel, ba chiar am pus moț, peste rufe, și o pereche de boxeri turcoaz. I-am dedicat cu gând drag pionierului postmodern Sebastian Burduja și recentei lui „revoluții” de sub 8% la Primăria Capitalei, când ne-a arătat că degeaba te agiți demagogic-turcoaz, dacă bucureștenii te simt maro.
Eu și ăștia ca mine suntem niște răi cetățeni. Nu ne iubim țara, ca domnul „Tianu”, nu avem milă de infrastructura ei energetică, greu pusă la încercare în această perioadă. Bunii români ar trebui să nu pornească mașina de spălat rufe sau vase seara, între orele 18-21, pentru că atunci circulă prin sistem energie de-aia scumpă, de fițe, ne-a spus ministrul Burduja.
Oricât de antipatic ți-ar fi acest tânăr liberal cu competențe incerte, omul are dreptate. Așa ar fi responsabil să facem. Se întâmplă și în alte țări, unde oamenii sunt încurajați de stat, prin tarife diferențiate la energie electrică, să o folosească în perioadele din zi când ea e mai ieftină, pentru că provine mai ales din surse regenerabile, precum eoliene sau panouri solare.
Zic ai noștri că se gândesc să bage sistemul și în România. Nu se știe cum și în ce fel, dar: „Această idee o vom duce la bun sfârșit. Am încredere”, a zis Burduja. Voi de ce n-aveți încredere în Burduja? De ce râdeți acolo, în spate?
De ce ne enervăm noi, deci, pe Burduja cel tânăr? Dincolo de imposibilitatea disocierii discursurilor sale patriotic-responsabile de faptul că tăticul său a fost acolo, la devalizarea unei bănci a României de către foștii săi securiști, în anii ’90. Aia ne va enerva etern. Dar, să revenim la prezent.
În primul rând, suntem datori să ne enervăm din principiu. Când orice guvernant al României are pretenții de la cetățenii în slujba cărora ar trebui să presteze, fără să miște însă prea multe degete pentrua schimba ceva concret în domeniul pe care îl gestionează, trebuie să ne enervăm.
Cu alte cuvinte, înainte să-mi ceri mie să fiu un cetățean responsabil, fii tu un guvernant responsabil: creează-mi mie, cetățeanului, infrastructura să fiu responsabil. Fă în așa fel, direcționând bugete, eliminând birocrație, creând procese și proceduri, să îmi fie cât mai ușor și convenabil să fiu responsabil. Nu-mi zice mie când să mă spăl seara la subțioară (nu că unii n-ar avea nevoie acută de un program de stat gen „primul săpun”).
Asta par să nu priceapă toți Burdujii, Ciolacii și Ciucii care s-au perindat de zeci de ani la conducerea unor domenii de căpătâi în țara aceasta: că sunt acolo pentru cetățeni și pentru a le face viața mai bună și mai ușoară.
Înainte să ne învețe cum să băgăm mașina de spălat în priză, „Tianu” Burduja ar face bine să explice românilor, de exemplu, de ce avem un sistem energetic național șubred, care deși duduie de eoliene și panouri solare, e sufocat încă de cărbune și are o infrastructură de transport și de distribuție a energiei electrice vai de mama ei (peste 80% dintre liniile electrice aeriene de transport au fost puse în funcțiune înainte de anul 1979). Nu e vina lui, dar totuși ce face în această privință și în aceste zile, când sunt pene de curent prin toată România?
Înainte să ne îndemne să băgăm cu simț patriotic aerul condiționat în priză, Burduja și colegii săi de guvernare ar putea să ne explice de ce s-a ajuns la situația nesimțită ca, după ce statul le-a dat cu o mână românilor care au vrut să facă pasul către energia solară, curată și ieftină, prin programul „Casa Verde”, acum vine să le bage mâna în buzunar, obligându-i să-și pună baterii de stocare a energiei, pe banii lor (niște mii de euro la o casă obișnuită, de exemplu). S-a prins până și Iohannis, care a întors legea în Parlament.
Așa ajungem în situația ingrat-penibilă de a rezona cu Marcel Ciolacu. Care, în clasicul său stil în care nici usturoi n-a halit, nici gura nu-i miroase, i-a luat la șuturi pe liberalii care s-au perindat pe la Energie, de la șuiul Virgil Popescu, la alunecosul Burduja. I-a certat că nu i-a dus mintea că le trebuie și capacități de stocare a energiei, iar acum o aruncăm pe geam, la prețuri de nimic, și îi mustrăm pe români că bagă mașina de spălat pe înserat.
„Când a fost nevoie să avem o viziune clară de dezvoltare, nu ne-a dus capul. Cel mai rău în administrație și cel mai mult mi-e frică de hărnicia prostului”, zice Ciolacu. Să nu-ți fie de deochi, domn’ Marcel, ce bine le zici dumneata, zici că nu ești premier și nu tragi sforile la guvernare de niște ani!
„Să nu speli seara, maică” va rămâne, deci, porunca demnă de ignorat a sfântului Burduja cel tânăr. În rest, fiți harnici și deștepți, că altfel ajungeți decidenți gras plătiți prin administrația României sau, Doamne ferește, vreun ministru prin cabinetul frăției PSD-PNL.
N-ai chef să-ți riști vacanța prin aeroporturi, cu avioane anulate sau întârziate, n-ai timp nici de drumuri de o zi cu mașina. Unde te duci? Cristina Dobreanu a făcut o listă de destinații numai bune de vacanță, în România și în vecini, unde ajungi cu mașina în câteva ore, în funcție de zona de unde pleci.
Europa a decis că fiecare stat membru trebuie să asigure un „salariu minim adecvat”. I s-a zis salariul minim european, dar nu e chiar asta. Ciprian Ioana s-a uitat la cum a ales guvernul Ciolacu să implementeze treaba. Și a aflat că, deși pe hârtie salariile vor crește an de an, de fapt statul dă cu o mână și ia cu alta, prin taxe. Apoi, că oricum calculul e făcut nerealist, fără să țină cont de costurile de trai. Și că un salariu minim făcut din pix, de stat, distorsionează economia.
Ne-am entuziasmat peste măsură că România a ajuns în optimile EURO 2024, după 25 de ani de secetă competițională. Dincolo de emoții, cum arată însă cifrele? Pentru că, vorba aceea, balonul e rotund, iar fotbalul e pe goluri și pe rezultate. Edit Gyenge a strâns, într-un material interactiv, cifrele și performanțele istorice ale fotbalului românesc. Cum arată, la rece, performanțele „Generației de Suflet” de la EURO 2024, când le punem în contextul corect, alături de „Generația de Aur” și de înaintașii lor?
Am ales pentru Parlamentul European, dar ce s-a ales de fapt? Francesca Cristea, expertă a Europuls, a făcut la rubrica Open Minds un inventar al noilor mișcări de trupe politice de la Bruxelles și al priorităților lor politice. De la populari la extremiști, de la socialiști la verzi și suveraniști, vedem ce are pe agendă fiecare familie politică din Parlamentul European și, mai ales, câtă putere are în noua structură.
Canicula și fenomenele meteo extreme devin normă în lunile de vară, așa că tot mai mulți oameni au început să-și schimbe obiceiurile de concediu, scrie Ciprian Ioana. În luni ca iulie și august evită destinațiile toride și le amână pentru toamnă. Ținte devin orașele și zonele unde clima e încă suportabilă vara. Pentru cei care nu au însă prea mulți bani, canicula e ultima lor grijă: prețul destinațiilor încă primează, chiar dacă oamenii riscă să stea mai mult închiși la umbră.
Infograficul Panorama
Odată ce au un copil, femeile constată repede că au de confruntat o nouă provocare: cum să găsească echilibrul între a avea grijă și de familie, dar și de ele? La nivel global, 9 din 10 mame reclamă presiunea socială de a fi un „părinte perfect”, arată o cercetare realizată la inițiativa Philips, în urma căreia a luat naștere inițiativa #ShareTheCare. Astfel, societatea trebuie să devină mai conștientă de sprijinul de care au nevoie mamele, după cum arată și datele din acest infografic.
Dacă tăceai, deștept rămâneai: Diana Șoșoacă
Prințesa celor pentru care chiar și AUR e un partid prea cuminte, Diana Șoșoacă a ajuns la prima ei sesiune parlamentară europeană, ținută la Strasbourg, alături de asistentul său de live-uri pe TikTok, acest Dan Diaconescu în mizerie, numit Lazarus. A reușit performanța pentru care s-a antrenat toată cariera politică: să fie dată afară din plen, pentru că făcea circ crizat, cu botniță pe față.
Pentru că gălăgia infecțioasă pe care o produc acasă, în România, echivalează cu zero barat la Bruxelles și în Europa, Șoșoacă și Lazarus sunt ignorați de toată lumea politică din Parlamentul European. Nu au fost primiți nici măcar în grupurile politice extremist-suveraniste din noul legislativ.
Așa că Diana Șoșoacă a făcut singurul lucru pe care îl face bine: circ. În prima zi, și-a tras broboada pe dânsa, a făcut live pe rețele cu „poruncile” ei de căpătâi în Parlamentul European – anti-Ucraina, anti-UE și, la sesizarea minionului Lazarus, anti-LGBTQ. A cerut pace în Ucraina, dar în condițiile Rusiei, a tras-o la răspundere ca la Obor pe Roberta Metsola, președinta Parlamentului. Șoșocismele clasice, cu care ne-am obișnuit la București.
Pe acest tânăr reporter Politico, Diana Șoșoacă l-a șo(șo)cat, când a zis că va aduce un preot la Bruxelles, să scoată dracii din Parlamentul European. Până atunci, și-a luat cu dânsa mir și icoană cu Sfânta Parascheva, pentru că „e dreptul ei la religie”.
Dacă în România, Șoșoacă și Lazarus nu mai uimesc pe nimeni, trăind din aplauzele oamenilor care i-au votat, cu deficiențe de înțelegere a lumii și politicii înconjurătoare, în Europa probabil că cei doi vor mai face ocazional valuri provocate strict de valoarea de șoc și groază a primitivismului lor extremist.
Nimic mai mult, însă. În linia unor Gigi Becali sau Elena Băsescu, oameni parașutați în Parlamentul European printr-un concurs de împrejurări electorale fericite pentru dânșii și nefericite pentru România, Șoșoacă și Lazarus vor arde gazul intens la Bruxelles, în live-uri isterice pe rețelele sociale.
În tot acest timp, în care vor explica ce rea și urâtă e UE, cu politicile ei, acești doi oameni vor fi plătiți cu zeci de mii de euro pe lună, tot de UE (deci, de noi). În urma lor, va rămâne doar praful ridicat de circul pe care îl fac și niște amintiri ridicole.
Cifra săptămânii
miliarde € au trimis în țară românii care muncesc în străinătate, în 2023
„De ce nu a fost reprezentată România la evenimentul NATO de la Casa Albă? Paginile de pe rețelele sociale ale NATO au dat poze de la dineul de la Casa Albă, unde au fost invitați toți șefii de state ai NATO. M-am uitat și eu pe poze, să-l caut pe președintele Iohannis. Nu e nicăieri. Toți șefii de stat sunt prezenți, mai puțin Iohannis. Cum e posibil? N-a fost invitat? Am investigat puțin. Este absolut incredibil în ce hal ne-a putut umple de rușine cuplul Iohannis-Ciucă. De fapt, domnul Klaus Iohannis a fost invitat, așa cum era normal să fie invitat un șef de stat al NATO. Dar nu s-a dus.
(…) Ce nu se vede în poze, dar ce am aflat, este și că americanii au fost șocați că nu a venit președintele României la eveniment. Mai ales că știau că se află în Washington. Cum să fii la Washington, invitat de președintele SUA la dineu cu șefii de state, și să alegi să nu te duci? Palatul Cotroceni trebuie să clarifice de ce președintele nu a participat la evenimentul de la Casa Albă” – Claudiu Năsui, deputat USR.
Până aici am avut să vă spun. Mai trec eu și săptămâna viitoare, vineri dimineață, dacă vă găsesc pe-acasă.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
Unul dintre jurnaliștii seniori cu care a fost lansat proiectul Panorama.ro, Andrei Luca Popescu s-a apucat de presă crezând că prin scris poate schimba lucruri și oameni. În loc să se formeze la locul de muncă, a studiat jurnalismul la Universitatea București, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După aproape 20 de ani de realizat reportaje, investigații, analize, opinii, la publicații precum Cotidianul, România Liberă, Gândul, Europa Liberă sau Digi 24, nu mai e așa de convins, dar insistă.
Are un masterat în relații internaționale privind soluționarea conflictelor, dar a absolvit și cursurile unui masterat de scenariu de film. De-a lungul carierei, a primit pentru materialele sale distincția de „Tânărul jurnalist al anului” (Freedom House) și mai multe premii în cadrul Galelor Superscrieri.