Armele și economia, războiul și cele sfinte
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Într-o perioadă în care suntem copleșiți de informație pe toate canalele cu privire la războiul pornit de Rusia în Ucraina, Panorama selectează zilnic câteva dintre marile idei și povești care sunt esențiale pentru a înțelege cum stau lucrurile. Sunt povești care ne dau indicii cu privire la ce să ne așteptăm nu doar în Ucraina și în statul agresor, Rusia, ci și în țările noastre, care se confruntă cu riscuri de securitate, val de refugiați și, pe viitor, vor avea de gestionat și efectele sancțiunilor rusești asupra economiilor țărilor care le-au impus.
Iată cum arată Panorama războiului, la finalul zilei de 6 martie 2022:
Banii ca arme
Visa și Mastercard sunt cele mai recente companii mari care și-au suspendat serviciile în Rusia. Drept urmare, cardurile emise în afara țării nu vor mai funcționa. De la invazia Rusiei în Ucraina vedem anunț după anunț în care nume mari ale economiei și comerțului globale își încetează operațiunile în Rusia. E motivul pentru care tot mai mulți ruși își fac deja planuri de emigrare, după cum puteți vedea în această analiză din Forbes.
E greu și cu plecatul, în condițiile în care companiile aeriene străine nu mai au zboruri în Rusia, iar companiile rusești nu mai pot zbura în mare parte din lume. Despre cum întreaga industrie aviatică a Rusiei a ajuns în pragul colapsului în doar câteva zile, în această analiză din Financial Times.
Totuși, trebuie să ne pregătim pentru un război economic de uzură și să ne asigurăm că nu Vestul va fi cel care va clipi primul. Deși există și sancțiuni care au efecte economice imediate, acest front al luptei cu Rusia este unul pe termen lung, explică unul dintre analiștii ziarului britanic The Guardian, într-un text cuprinzător despre efectele sancțiunilor rusești. „Vestul are acum de luat o decizie importantă, anume dacă să recurgă la cea mai mare armă economică rămasă nefolosită: adăugarea exporturilor rusești de petrol și gaze pe lista sancțiunilor”, spune autorul. Motivele pentru care ezităm sunt evidente. Sunt, însă, și suficiente? Mai multe, aici.
Lupta din cer
Una dintre cele mai importante solicitări din partea președintelui ucrainean, care continuă să fie refuzată de Occident, se referă la impunerea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei – „no-fly zones”. A nu se confunda cu anunțurile recente din Europa și din restul lumii privind închiderea spațiului aerian din aceste țări pentru zborurile rusești.
Zona de excludere aeriană pe care o cere Volodîmîr Zelenski ar presupune ca cineva – avioane NATO, în acest caz – să se asigure că deasupra Ucrainei nu mai ajung avioane rusești. În caz contrar, avioanele rusești ar putea fi doborâte. De aici până la al treilea război mondial e doar un pas, după cum a avertizat și Rusia și se arată conștientă și Alianța Nord-Atlantică. Totuși, Ucraina are nevoie de ajutor în aer, unde nu poate face față aviației rusești, care și-a intensificat bombardamentele.
Publicația americană Axios explică ce sunt „no-fly zones”, ce vrea Ucraina, ce face Vestul în această privință și ce ne-a învățat istoria despre impunerea unor astfel de interdicții aeriene în timpul unui război.
Războiul și cele sfinte
Dacă în ultimele zile retorica rusă a deschis și subiectul amenințării nucleare, pericolul pentru perioada care urmează e să nu vedem această retorică amestecată cu discursul religios, atrage atenția o analiză publicată de Foreign Policy.
Relația apropiată dintre Vladimir Putin și Patriarhul Kiril, precum și parteneriatul strâns între statul controlat de Putin și biserica ortodoxă rusă sunt binecunoscute. Ele nu ar trebui ignorate în contextul războiului din Ucraina: „Putin ar putea adăuga acum o notă religioasă, apocaliptică activității sale”, avertizează textul din FP.
Despre interesele bisericii ruse în Ucraina a scris și New York Times. Pe scurt, Patriarhul Kiril vrea să readucă Biserica Ortodoxă Ucraineană, care e autocefală, sub Patriarhatul de la Moscova. Independența ortodocșilor ucraineni a fost recunoscută de Patriarhul de la Constantinopol, în ianuarie 2019, într-o lovitură pentru biserica de la Moscova.
Pericolul reprezentat acum de relația strânsă dintre Vladimir Putin și capul bisericii ortodoxe ruse, Patriarhul Kiril, e comentat inclusiv la București.
Amintim că, în 2017, Patriarhul Kiril venea la București – prima vizită a liderului bisericii ruse în România după 1989. Patriarhul Daniel îi întorcea vizita la Moscova, la finalul aceluiași an, pentru a participa la festivităţile care marcau 100 de ani de la restabilirea patriarhatului în Biserica Ortodoxă Rusă. Ambele vizite au fost descrise atunci drept istorice.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
-
11.03.2022
-
10.03.2022
-
08.03.2022
-
07.03.2022
-
03.03.2022
- Europa vs Rusia. Ce mai poate urma în saga sancțiunilor: „Ar însemna un război comercial global”
- Cum a „livrat” Amazon salvarea pentru economia ucraineană, ce au reușit sancțiunile și mica Ucraina din România
- Înghețul din Ucraina, bezna din Moldova și de ce trebuie Putin învins, ca să câștige Rusia
- Lecții după șase luni de război, asasinatul care poate amenința regimul Putin și de ce s-a prăbușit prețul cerealelor
- Cum funcționează sistemul național de plăți din Rusia după excluderea din SWIFT, pericolul șomajului și declinul democrației
- Rezistența de oțel din Mariupol, dilema armamentului greu pentru Ucraina și cum se strânge lanțul în jurul economiei ruse
- Iminența recesiunii, cum se regrupează marii consumatori de gaze rusești și retragerea Chinei către adăpost
- Ororile din Bucea și ziua judecății, prietenii lui Putin câștigă alegeri și riscul unui val de Covid în Ucraina
- Cum ne găsim echilibrul după ce am făcut „punte” între două dezastre istorice
- Războiul din Ucraina, lupta pe poveste și pe istorie
- Conștiința rusă și realitatea, un déjà vu și un elefant la Versailles
- O propunere „din cale-afară de cinică” și obsesia libiană a lui Vladimir Putin
- 5 realități despre aderarea Ucrainei și R. Moldova la UE, dincolo de emoția momentului
- Ucraina-Rusia | Discuții de pace cu arma la tâmplă
- Moment de cotitură în frontul „Vest contra Putin”
- Refugiați | Ucrainenii goniți de război fac escală în România, pe drumul spre Vest
- Scenariul negru în Ucraina. Până unde merge Putin cu războiul?