INFOGRAFICE

Paradoxul „feminin” al României în Europa: sub aparenta egalitate de salarii, pe piața muncii stă ascunsă o problemă gravă

Deși are una dintre cele mai mici diferențe de remunerație între femei și bărbați (4,5%), România e la coada clasamentului european când vine vorba de rata de ocupare, defalcată pe gen. Altfel spus, numărul româncelor care nu lucrează este mult mai mare decât cel al bărbaților în aceeași situație sau decât media europeană.

În 2022, România s-a clasat pe poziția a treia în cadrul Uniunii Europene privind discrepanța ratei de ocupare între genuri în rândul populației active. 54% dintre femei lucrau, față de 71%, cât era procentul bărbaților.

Doar în Grecia și Italia, procentul femeilor care nu lucrează e mai mare decât la noi. 

Mai mult: în ultimii ani, numărul femeilor active pe piața muncii a scăzut în România, contrar tendințelor europene.

Astfel de diferențe pot fi explicate de tot felul de obstacole culturale și sistemice din societate, care nu le permit încă femeilor un acces egal real la piața forței de muncă în România. De la stereotipurile de gen privind rolul femeii în familie, la lipsa politicilor de sprijin pentru armonizarea vieții profesionale cu cea personală (creșe, grădinițe etc.), și accesul restricționat la educație și formare profesională nediscriminatorie.

La toate acestea se adaugă și problemele de  care se lovesc femeile care lucrează, dar care au fost în concediu de îngrijire a copilului, după cum o arată această analiză Panorama.

La polul opus, Lituania și Finlanda sunt „premiante” în topul UE privind participarea pe piața muncii a femeilor și a bărbaților și se apropie de o egalitate deplină.

Datele prezentate în infograficul de mai jos provin de la Organizația Internațională a Muncii și oferă o perspectivă asupra felului în care a evoluat această problemă în ultimele două decenii.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x