În opinia lui Aurelian Dochia, noua lege încearcă să pună ordine și să stabilească mecanisme mai clare în acordarea pensiilor, iar faptul că elementul care contează cel mai mult este contributivitatea va ajuta sistemul de pensii pe termen lung.
„Mi se pare că este o soluție corectă, pentru că au fost momente în care s-a ieșit la pensie cu niște pensii în condiții speciale. Erau niște coeficienți acordați și schimbați de la an la an, așa că, dacă aveai norocul să ieși într-un an cu condiții favorabile, primeai o pensie mai mare decât o persoană cu aceeași vechime, cu aceleași salarii, care ieșea cu o pensie mai mică. Și asta era una dintre problemele majore, generatoare de inechitate. Noul mecanism de calcul încearcă să rezolve tocmai aceste inechități”, mai explică Aurelian Dochia.
În opinia lui, cei care vor avea pensiile înghețate nu vor sta foarte mult timp așa. „Probabil, în maximum doi ani se va rezolva, adică cei cu pensii mici îi vor ajunge din urmă pe cei ale căror pensii rămân înghețate”, mai spune analistul economic.
Nicio pensie nu scade, de fapt
În practică, au existat mulți pensionari ale căror decizii de recalculare au arătat sume mai mici decât pensiile pe care le primeau lună de lună. Oamenii s-au speriat că vor încasa bani mai puțini.
Totuși, autoritățile au anunțat că nicio pensie aflată în plată nu scade. Ele pot doar crește, pentru că în lege este menționat că se va beneficia de cuantumul mai favorabil, adică de valoarea mai mare.
Nici cei care au primit mai mulți bani la pensie nu au fost toți mulțumiți. Fie din cauză că unele date au fost introduse eronat față de decizia inițială de pensionare, fie pentru că unele persoane au lucrat și după ce s-au pensionat, fie pentru că au existat diferențe în ceea ce privește stagiile de contributivitate.
Legea nouă a adus în plus, ca noutate, punctele de stabilitate. Toți anii lucrați în plus peste cei 25 de ani obligatorii, pentru care există contributivitate, primesc un punctaj, și prin urmare, sunt alocați mai mulți bani la pensie.
Însă, s-a întâmplat ca unele calcule să fie eronate, ceea ce i-a făcut pe pensionarii nemulțumiți să se înarmeze cu hârtie și pix pentru a-și calcula singuri ceea ce li se cuvine la pensie, potrivit noii legi. Apoi, s-au îndreptat spre casele de pensii, pentru lămuriri.
Ce faceți dacă vi se pare că pensia e calculată greșit: casa de pensii vs instanță
Pe decizia de recalculare a pensiei este menționat că în cazul unor neconcordanțe aceasta poate fi contestată în instanță, în 45 de zile de la comunicare. Autoritățile i-au îndemnat însă pe cetățeni să meargă mai întâi la casele de pensii. Acest lucru ar anula însă fereastra de timp în care ai dreptul să contești în instanță.
Și de aici, s-a creat o altă confuzie: unde să mergi mai întâi – la casa de pensii sau la judecător?
Avocata Magda Volonciu, specializată în dreptul muncii și pensii și Managing Partner Volonciu&Asociații, a explicat pentru Panorama că volumul de muncă foarte mare la care au fost supuși angajații caselor de pensii în această perioadă poate justifica apariția unor erori în deciziile de recalculare.
Pentru pensionarii care se află în această situație, avocata spune că ar fi bine să meargă mai întâi la casa de pensii, să le atragă atenția asupra erorilor și să ceară recalcularea.
Totodată, spune ea, „nu aș risca să las descoperit termenul oferit de lege ca să pot contesta decizia”.
Practic, sfatul avocatei ar fi ca pensionarii să încerce să meargă în paralel cu cele două demersuri.
În primul rând, să ajungă și la casa de pensii pentru a cere o recalculare, ținând cont de faptul că răspunsul durează și el 45 de zile din momentul în care a fost depusă cererea la casa de pensii. În paralel, să încerce să se și încadreze în termenul de 45 de zile înscris pe decizia de recalculare, pentru a merge în instanță și a soluționa mai rapid cauza.