CONȚINUT SPONSORIZAT

Piața vinului din România, la final de 2024: producție tot mai mare și de calitate și recunoaștere internațională

Powered by Domeniile Sâmburești

Computer Hope Guy
Shutterstock

România continuă să își consolideze poziția pe piața vinului și a ajuns la o producție record în 2023, cu 4,4 milioane de hectolitri, o creștere semnificativă față de anul precedent. 

Chiar dacă avem un consum de vin intern semnificativ, iar producția este una de calitate, există în continuare loc mult de creștere pe partea de exporturi. Cel mai important element care lipsește e o strategie coerentă de promovare a vinului ca parte dintr-un brand de țară.

Recunoașterea unor vinuri românești în plan internațional ar putea ajuta la asta. Recent, Crama Domeniile Sâmburești, un nume de prestigiu în industria vinului din România, a fost premiată cu titlul de „Cel mai bun producător național al anului 2024”, la festivalul AWC Vienna, pentru excelență și inovație în producția de vinuri. În paralel, producătorul românesc a fost premiat și la festivalul Mundus Vini 2024.

Piața vinului e în creștere în România

În 2023, pe piața vinului din România s-au produs 4,4 milioane de hectolitri de vin, ceea ce înseamnă o creștere de 15% față de 2022. De altfel, producția e cu 5% mai mare și față de media ultimilor cinci ani și rămânem astfel al șaselea cel mai mare producător de vin din Europa.

Datele Institutului Național de Statistică ne arată că un român bea, în medie, șase pahare de vin pe lună, adică aproximativ un litru. Românii preferă vinurile albe, ele fiind aproape 50% din consumul total, pe locul doi fiind situat vinul roșu și apoi cel rose. E de remarcat și că românii preferă vinurile locale: cea mai mare parte a producției de vin (90%) rămâne pe piața internă.

„În general, consumatorul român este unul naționalist. Preferă vinul românesc, care are un nume familiar și pe care îl recunoaște”, spune Cezar Ioan, expert în vinuri și fondator al revistelor Connaisseur și Vinul.ro, într-o discuție cu Panorama.

Astfel, deși avem o producție semnificativă și o populație consumatoare de vin, în 2023 am important de patru ori mai mult decât am exportat. 

Mai exact, România a importat vin în valoare de 268,4 milioane de euro și a exportat în valoare de 72,5 milioane de euro, ceea ce înseamnă un raport de 3,7 ori mai mic pentru exporturi.

Dacă ne uităm la volum, importurile au ajuns la 123.000 de tone, în timp ce exporturile abia au atins 34.400 de tone. Comparativ cu 2022, importurile au crescut cu 30 de milioane de euro, însă față de 2021, creșterea este mult mai mare, de la 189 la 268 de milioane de euro. 

„E o problemă și de percepție istorică aici. Vinul, în România, de pe vremea comunismului, era văzut ca nefiind natural. Și că ar fi de preferat cel din gospodării. Ceea ce este fals, cred eu”, susține Ioan.

„E o prejudecată neconformă cu realitatea. Cramele sunt verificate permanent și sunt supuse unor caiete de sarcini. Ele lucrează cu măsurători și trasabilitate. Trebuie să schimbăm această percepție”, adaugă el.

Vinurile românești de calitate, premiate la nivel internațional

Pe piața vinului local avem peste 250 de crame, iar calitatea vinurilor de pe plan local e recunoscută și la competiții internaționale.

Crama Domeniile Sâmburești, unul din brandurile cele mai populare de pe această piață, a primit numeroase distincții, la două dintre cele mai prestigioase competiții de profil din lume. A fost premiată cu titlul de „Cel mai bun producător național al anului 2024”, în cadrul festivalului AWC Vienna, pentru excelență și inovație în producția de vinuri. 

Printre premiile câștigate se numără două medalii de aur pentru vinurile Chateau Valvis Merlot, 2021, și Domeniile Sâmburești Roze, 2023. În plus, crama a obținut șase medalii de argint pentru alte vinuri de calitate din portofoliul său.

De asemenea, vinul Domeniile Sâmburești Chardonnay, 2023, a fost premiat cu o medalie de bronz.

În cadrul festivalului Mundus Vini 2024, crama a mai adus acasă două medalii de argint pentru vinurile Chateau Valvis Cabernet Sauvignon, 2021, și Chateau Valvis Chardonnay, 2023. 

Cel mai bun producător național al anului 2024, festivalul AWC Viena: Domeniile Sâmburești

2 X medalii de aur

6 X medalii de argint

6 X medalii de argint

Festivalul Mundus Vini 2024:

2 x medalii de bronz pentru Domeniile Sâmburești

Astfel, pe lângă o creștere a producției pe plan intern, observăm și o validare pe plan internațional a calității soiurilor românești. „Se conturează timid, dar evident, o tendinţă către revalorizarea soiurilor autohtone”, spunea Marinela Ardelenean, fondator al platformei Wines of Romania, pentru Ziarul Financiar.

Producție mare și de calitate. De ce nu trec vinurile românești granița?

Chiar dacă vinurile românești primesc recunoaștere și note bune în cadrul concursurilor și degustărilor internaționale, ele rămân prea puțin cunoscute în afara României, atât ca marfă de export, cât și în privința renumelui. 

E o discrepanță care poate părea surprinzătoare, dar cauzele sunt multiple: lipsa de promovare eficientă pe piețele externe, limitările infrastructurii de export și competiția puternică de la producători internaționali consacrați, care domină atenția consumatorilor și a comercianților din străinătate.

„Noi în degustările oarbe, când lumea nu știe ce gustă, cu sticle înfășurate și unde se primește doar paharul, niciodată nu am ieșit prost. Batem etichete mari din Franța sau din Italia. Problema este când dezvelim sticla și lumea vede că e din România. E o surpriză pentru cei care nu au avut niciodată contact. Vai, ce surpriză, nici nu știam că există România”, spunea Rodica Ana Căpățînă, președinta Asociaţiei pentru Promovarea Vinului Românesc și directoarea cramelor Vinarte, într-o discuție anterioară cu Panorama.

„Nu e o problemă a cramelor românești, ci e o chestiune care ține de politică. România trebuie să facă din vin un brand de țară și să investească în promovarea vinului, așa cum au făcut toate țările care au dorit acest lucru – Australia, Africa de Sud, Chile, toate aceste țări numite noi producătoare de vin”, a adăugat ea.

Lipsa unor campanii coerente și bine coordonate de promovare a vinului ca produs de țară e, probabil, cea mai mare problemă, mai ales dacă ne comparăm cu Republica Moldova, o țară care a știut să-și valorifice producția mult mai bine.

România are mai multe hectare de vie nobilă, mai multe regiuni viticole, mai mulți producători și mult mai multe vinuri remarcabile decât Moldova. Însă România nu are – și nu a avut niciodată – o politică bine stabilită, coerentă, de promovare. Nici a vinului, nici a turismului, nici a gastronomiei. Moldova are deja mai bine de 15 ani de când a bătut în cuie un plan de care s-a ținut”, susținea Marinela Ardelean într-o discuție anterioară cu Panorama.

Piața vinului: ce așteptări să avem?

Conform raportului „Fine Wines/Champagne and Spirits in Romania” realizat de Euromonitor International, citat de G4Food, vânzările de vinuri fine, șampanie și băuturi spirtoase în retail vor crește ușor în 2024 și vor ajunge la aproape 500 de milioane de lei. 

Această creștere (de 1%) este mai modestă comparativ cu avansul de două cifre din 2023, când consumatorii au cheltuit mai mult după eliminarea restricțiilor COVID-19. 

În 2023, creșterea a fost susținută și de numărul mare de nunți și evenimente reprogramate din cauza restricțiilor din anii precedenți.

Raportul arată că mulți consumatori văd vinurile și șampania premium, precum și băuturile spirtoase fine, ca simboluri ale statutului și ale sofisticării personale. Drept urmare, chiar și persoanele cu venituri mai reduse vor aloca un buget specific ca să cumpere aceste produse, conform cercetării realizate de Euromonitor.

În ceea ce privește piața vinului în următorii 5-10 ani, expertul Cezar Ioan consideră că „va crește concurența, dar nu neapărat competitivitatea, în următorii ani pentru că vor ajunge la maturitate mai multe investiții făcute cu fonduri europene. Aici accesarea de fonduri a fost mereu la 100%. Deci numărul competitorilor de pe piață va în ascensiune”.


Articol susținut de Domeniile Sâmburești


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x