De la filosofie la istorie sau politică: 5 podcasturi educative care-ți vor face drumul spre birou mai plăcut
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Avântul podcasturilor din ultimii ani pare că s-a mai potolit, însă cerere există în continuare și conținutul deja existent e mult, divers și, deseori, foarte interesant. Cu toate acestea, dacă abia acum te îndrepți spre acest format, vei ajunge repede să constați că orice aplicație de podcasturi oferă parcă o infinitate de opțiuni, ceea ce face fiecare alegere dificilă și obositoare.
Dacă vrei însă să asculți ceva care o să îți aducă la urechi informații noi, care vor reuși să îți pună mai bine în context ce se întâmplă în jurul tău, am selectat un punct de plecare: mai jos, găsești cinci recomandări de podcasturi din domenii precum filosofie, istorie, politică sau știință.
Biblioteca de podcasturi. Cinci recomandări
Stuff You Should Know
Stuff You Should Know e unul dintre cele mai vechi podcasturi care încă scoate episoade constant. A fost creat în 2008, de gazdele Josh Clark și Chuck Bryant. De atunci, a adunat peste 1.500 de episoade.
Cei doi fac o muncă laborioasă de documentare înainte de fiecare episod, pentru ca apoi să disece într-un mod accesibil teme variate, de la istorie, știință, pop cultură sau chiar și viața de zi cu zi. Poți să te aștepți să asculți o discuție între doi prieteni, relaxată și plină de glume, dar și cu informații relevante, prezentate într-un mod ușor de digerat.
Philosophize This!
Dacă vrei de ceva timp să intri în lumea filosofiei, dar ți se pare mult prea complicat, Philosophize This e un loc foarte bun din care să începi această explorare. Începătorii ar fi ideal să ia episoadele în ordine, pentru că gazda Stephen West face un fel de „Philosophy 101” (Introducere în filosofie) la început, în care explică conceptele clasice și cei mai cunoscuți filosofi și curente de gândire, ca să ofere o bază de la care să plece ascultătorul. După aceea, lucrurile se duc și spre subiecte mai conectate la prezent, precum creșterea narcisismului în societate.
Pod Save the World
Pod Save the World e un podcast care apare săptămânal, despre politică internațională, găzduit de Tommy Vietor și Ben Rhodes, doi foști consilieri de securitate națională ai lui Barack Obama. Ei promit „a no bullshit conversation about foreign policy” și fix asta oferă: recapitulează cele mai importante evenimente ale săptămânii și le comentează fără să se sfiască să-și ofere și opiniile sincere.
Science Vs.
Dacă ai avut vreodată o conversație cu o rudă enervantă care te bătea la cap să te ferești de 5G că îți dă cancer sau că epidemia de coronavirus nu a existat de fapt, în loc să intri într-o polemică interminabilă, trimite-o să asculte un episod din Science Vs., un podcast care folosește știința pentru a dezminți tot felul de mituri din dezbaterea publică.
Sigur, de multe ori asta nu îi convinge pe cei care deja sunt prinși în capcana conspirațiilor. Chiar și așa, podcastul poate să fie și o sursă infotainment pentru tine, dacă ai chef să afli ce conspirații mai cred oamenii și de ce nu sunt adevărate. Sau poate doar vrei pe cineva care să-ți confirme opiniile – cu toți avem nevoie de asta din când în când.
În același timp, Science Vs. te poate înarma cu argumente pentru următoarele discuții în contradictoriu.
The Prince
Acum că Xi Jinping s-a asigurat, practic, că va fi lider pe viață al Chinei, poate că e o idee bună să îl cunoaștem mai bine pe unul dintre cei mai puternici și influenți oameni din lume. Așa i s-a părut și jurnalistei Sue Lin-Wong, corespondenta din Asia de Sud-Est a publicației britanice The Economist. Așa că în cele zece episoade din The Prince, podcastul găzduit de Lin Wong, vei afla cum a ajuns Xi Jinping la putere, ce îl motivează și ce consecințe are asta pentru China și restul lumii. Nu e doar un podcast despre un lider politic, ci o producție care te ajută să înțelegi mai bine o superputere globală.
Articol editat de Alina Mărculescu Matiș
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.