SĂNĂTATEA COSTĂ DE TE DOARE CAPUL

Cum au explodat prețurile medicamentelor în România

Computer Hope Guy
Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Un necaz nu vine niciodată singur, spune un proverb fatalist. În ultima perioadă, nu s-au scumpit doar alimentele, carburanții sau energia, ci și produse mai puțin vizibile, dar de care uneori depinde chiar viața oamenilor. Prețurile medicamentelor au explodat în ultimele luni.

Inflația, costurile ridicate de fabricație, dar și cele cu transportul și distribuția se reflectă, mai mult ca niciodată, în prețul final al medicamentelor. Așa s-a ajuns în situația în care, începând cu luna martie, un român scoate din buzunar 19 lei în loc de 7 pentru o cutie de ibuprofen, de exemplu. Lista scumpirilor este însă mult mai lungă.

Pentru a înțelege încotro ne îndreptăm cu prețurile medicamentelor și care sunt consecințele scumpirilor, Panorama a consultat specialiști din sistemul medical. Aceștia susțin că, cel puțin pentru 2022, prețurile la medicamentele fără prescripție vor continua să crească. Și, dacă în urmă cu doi ani, scumpirile la acest tip de produse se făceau o singură dată pe an, acum scumpirile vin în cascadă. Vor fi chiar și de trei ori pe an.

Primele efecte încep deja să apară. Unii români au renunțat la medicație, alții preferă să-și cumpere medicamentele fracționat, la folie. Sau la bucată.

„Pacienții sunt marcați de creșterile de prețuri care, cu siguranță, nu se vor opri aici”, explică pentru Panorama farmacista Cristina Pavel, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

Lucrurile nu se opresc aici. Luna mai va aduce un val nou de scumpiri în farmacii.

Sistemul românesc. Statul face prețurile la rețete, în rest e la liber

În România, ca și în alte țări europene, statul reglementează prin lege prețurile medicamentelor care se vând pe bază de rețetă. În cazul produselor la liber, așa numitele OTC-uri („over the counter”), nu există nici un fel de control asupra prețurilor.

Astfel, s-a ajuns ca România să aibă printre cele mai mici prețuri din Europa la medicamentele pe rețetă. Legea obligă ca prețul acestor medicamente să fie mai mic decât prețurile folosite în 12 state europene. Asta a dus, în trecut, la deficite majore de aprovizionare, dar și la decizia unor producători de a-și retrage definitiv produsele de pe piața românească.

Pentru a preîntâmpina ieșirea unor alte medicamente din piață, dar și pentru a încerca să reducă decalajul dintre România și alte state europene, legat de prețul medicamentelor, autoritățile au luat decizia de a modifica prețurile de referință, decizie care a început să producă efecte începând cu luna martie 2022.

Concret, mii de medicamente, date pe bază de reteță, au trecut recent prin acest proces de modificare a prețurilor. Majoritatea în sus, cu foarte puține ieftiniri. Intervenția statului în piață a dus ca întotdeauna la efecte în lanț.

Producătorii de medicamente OTC (fără rețetă) nu au ratat ocazia și au mărit și prețurile produselor care se vând la liber, fără prescripție. Din această categorie fac parte, de pildă, produse precum Bixtonim, No-Spa sau Fasconal.

Prețurile medicamentelor din farmacii s-au mărit cu zeci de procente

Potrivit unor date obținute de Panorama de la o farmacie din București, prețurile medicamentelor care se vând la liber au crescut considerabil începând cu luna martie, după cum puteți vedea în tabelul de mai jos.

Dacă în cazul produselor care se vând la liber în farmacii creșterile de prețuri sunt de până în 10 lei, situația este diferită în cazul medicamentelor care se vând pe bază de rețetă. Acolo, creșterile de preț au fost semnificativ mai mari. În schimb, fiind decontate integral sau parțial de stat, pacienții care le cumpără nu resimt scumpirile atât de acut: coplata poate fi zero sau poate ajunge la câțiva zeci de lei.

Spre exemplu, Medrol, un produs destinat tratării bolilor endocrine, costă 33 de lei, cu 18% mai scump decât înainte de luna martie. O cutie de antispastic Romparkin costă 54 de lei, cu 22% mai mult decât înainte de luna martie, conform datelor obținute de Panorama.

Prețurile mici și riscul dispariției din piață

O dată cu modificarea de preț impusă de stat în martie, cele mai multe medicamente s-au scumpit. Unii producători aveau două variante pe piața din România: ori scumpeau produsul, ori îl retrăgeau de pe piață.

„Varianta la o parte dintre aceste medicamente era să dispară complet din piață. Spre exemplu, prețul unei cutii de Brufen (ibuprofen, n.red.) a crescut de trei ori, de la șapte la 19 lei. Varianta era să îl aducă la un preț rezonabil sau să nu mai poată fi găsit de pacienți, ceea ce nu ar fi fost de dorit, în condițiile în care în România ne confruntăm cu deficit pe anumite categorii de produse farmaceutice”, a explicat pentru Panorama farmacista Cristina Pavel.

În cazul OTC-urilor, creșterile de preț sunt constante de câțiva ani, punctează farmacista. Anii pandemici 2021 și 2022 au reprezentat însă un motor de creștere pentru acest tip de produse, în care se regăsesc pastilele pentru tuse, siropurile sau analgezicele.

Dacă înainte de pandemie, prețurile lor erau majorate cu 5-10% pe an, în ultimul an anumiți producători au decis să le majoreze prețurile chiar și cu 35%. Prin urmare, prețul final, cel de la raftul din farmacie, a fost și mai mare.

Producătorii scumpesc totul, pentru că totul s-a scumpit

Astfel, unii producători au încercat să-și compenseze o parte din pierderile generate de prețul mic al medicamentelor eliberate pe bază de prescripție. Lunar, producătorii de medicamente care au în portofoliu și OTC-uri trimit notificări cu creșteri de prețuri către farmaciști. Bulversați de schimbările de la o lună la alta, farmaciștii spun că vina pentru explozia de prețuri nu le aparține.

„Nu se mai poate menține un preț stabil pentru pacient la medicamentele fără prescripție, așa cum era în trecut. Sunt fluctuații de la lună la lună. Și pacientul resimte aceste creșteri constante de preț, dar și noi”, susține farmacista.

Ea adaugă că inclusiv comenzile ferme pe care le face pentru produsele lipsă de pe stoc își pot schimba prețul peste noapte, dacă e vorba de OTC-uri.

Producătorii de medicamente pun scumpirile de prețuri pe seama costurilor de producție, care au crescut foarte mult. De la consumul de energie din procesul tehnologic, la materia primă și până la transportul medicamentelor, totul este mai scump, susțin deținătorii autorizațiilor de punere pe piață (APP).

Costurile cu materia primă sunt cele mai mari, iar față de anii dinaintea pandemiei, multe din costurile de producție ale medicamentelor sunt mult mai mari.

Unele materii prime costă mai mult cu 800% față de cât costau înainte de pandemie. Materialele de ambalat, respectiv folia de aluminiu sau alveolele de plastic au și ele prețuri cu mult peste cele de acum doi ani, spre exemplu. În plus, costurile din unitățile de producție s-au dublat și ele față de acum un an”, a explicat și Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente (PRIMER).

Pacienții, cumpătați când ajung în farmacie

Ce e diferit față de anii trecuți la pacienții care trec pragul farmaciei este reacția acestora, povestește Cristina Pavel, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica. Înainte de această perioadă, când scumpirile se resimt peste tot, cumpărătorii le mai făceau reproșuri farmaciștilor, pentru banii scoși în plus din buzunar. Acum, când totul s-a scumpit, pare că s-au resemnat.

Înțeleg că și medicamentele sunt o marfă care se scumpește. Pacienții aleg, pe de altă parte, să fie mai atenți la ce cumpără și cer, aproape de fiecare dată, varianta cea mai ieftină a unui medicament, dacă acesta are și înlocuitor.

„Ne-am panicat atunci când am văzut lista lungă de scumpiri, aproape toate medicamentele au devenit mai scumpe. Dacă pacientul cumpără medicamente pe rețetă, creșterile de prețuri nu se simt așa mult. Dacă produsele sunt cumpărate la liber atunci poate fi o problemă”, spune și Georgiana, farmacist diriginte la o farmacie din Capitală.

Sunt însă și situații în care unii pacienți renunță să mai cumpere medicamente sau sunt cumpătați și cer mai puțin decât au nevoie. În unele cazuri, farmaciștii îi pot ajuta, în altele nu. De regulă, în această categorie intră cei din mediul rural, pensionarii care își dau o bună parte din pensie pe medicamente, dar și mamele fără posibilități.

„Avem cazuri ale unor pacienți care se întreabă de ce anumite medicamente pentru inimă costă cu 30-40 de lei în plus. Problema este că, pe fondul acestor creșteri de prețuri, există riscul întreruperii medicației, cu atât mai mult cu cât oamenii se vor uita la pușculița cu bani, înainte să se ducă la farmacie. Există riscul să renunțe la anumite medicamente, dacă acestea sunt foarte scumpe. Boala, în felul acesta, acționează ascuns. Dacă nu au bani, pacienții umblă la dozaj. Acesta e un prim efect al scumpirilor. S-au scumpit toate, de aici și prețurile medicamentelor”, arată Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților(ANPP).

Cum e în străinătate

Costurile mai mari se văd și în prețurile practicate de producători în străinătate. Majorările de prețuri s-au resimțit din plin nu doar în Europa, ci și pe alte continente. Un raport făcut la început de 2022, de organizația neguvernamentală Campaign for Personal Prescription Importation (CPPI) din Statele Unite ale Americii, arată că 90 de companii mari, precum Bayer, GlaxosmithKline sau Pfizer au majorat deja prețurile la medicamentele din portofoliu. Procentele variază de la 6,6% la 16,8%.

Același ONG, care luptă pentru un acces echitabil al americanilor la inovație și tratament, atrage atenția asupra consecințelor care decurg din scumpiri. Afectați sunt, potrivit documentului, americanii din categoriile vulnerabile. Raportul estimează că, în baza deciziilor luate de companiile farmaceutice, unul din trei americani va fi pus în situația de a renunța la tratament, pe fondul majorării de prețuri.

În India, au crescut prețurile medicamentelor, printr-o decizie luată de autoritățile sanitare la început de 2022. Luna aprilie a adus un val de scumpiri la peste 800 de produse farmaceutice, între care și Paracetamolul, relatează un articol din publicația India Today.

Inflația și scumpirile în lanț afectează toate sectoarele, iar medicamentele nu sunt ferite de acest fenomen care se decontează inevitabil în buzunarele tuturor.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Claudia Spridon-Drăgodan

Beneficiară a unei burse Fulbright, Claudia are 14 ani de experiență în presa scrisă și online, fiind specializată în domeniul Sănătății. Înainte de a se alătura echipei Panorama, a făcut parte din redacția ziarului Adevărul și a scris pentru Ziare.com. A fost premiată de Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor și de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. În 2012, Claudia a co-fondat asociația Observatorul Român de Sănătate. Timp de șase ani a fost membru în juriul Galei Societății Civile, la secțiunea Sănătate. Este licențiată în jurnalism și are un masterat în management media.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x