Capcanele ambiției în cultura succesului. Cum să înveți când trebuie să te dai bătut, la muncă sau în viață
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
„Books for Curious Minds” e o rubrică săptămânală, în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți pe care le-a citit în luna precedentă. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare.
Quit: The Power of Knowing When to Walk Away – Annie Duke
Problema cu ambiția și perseverența, spune Annie Duke, e că nu știm când să ne oprim. Trăim într-o cultură în care a abandona e semn de slăbiciune și motiv de rușine. Dacă nu credeți că e așa, doar opriți-vă un moment să constatați ce sentimente v-a provocat formularea „a abandona” pe care tocmai am folosit-o.
E o meteahnă a naturii umane: aversiunea la pierdere e mult mai puternică decât capacitatea de a vedea oportunitate. Așadar, investim bani în proiecte care nu duc nicăieri, insistăm în cariere în care suntem nefericiți și, în situații extreme, continuăm pe drumuri catastrofale. Spre exemplu, majoritatea eșecurilor antreprenoriale se datorează faptului că nu acceptăm că produsul la care lucrăm nu are șanse. Accidentele mortale în expedițiile pe munte se întâmplă pentru că alpiniștii insistă să continue chiar când condițiile nu mai sunt favorabile.
Annie Duke e un fost campion la poker care studiază psihologia deciziilor. Cărțile ei sunt utile și interesante nu datorită scriiturii, ci datorită felului în care descompune și scoate la lumină cum ne înșelăm și cum principii simple pot avea efecte miraculoase. „Quit” e o pledoarie pentru alegeri mai bune și investiții mai inteligente. Pentru a decide când să perseverăm și când să renunțăm.
Marele plus al cărții este că oferă modele practice de gândire și acțiune. Cum să decidem de la început în ce condiții renunțăm, pentru a nu cădea pradă tentației de a persevera în fața pierderii. Cum să ne desprindem de deciziile trecute pentru a vedea clar viitorul. Cum să punem întrebările corecte pentru a înțelege de ce depinde succesul. Cum să ne separăm identitatea de credințele, deciziile și ideile noastre, pentru a vedea limpede situațiile în care e bine să abandonăm.
Totul, spune Duke, e o chestiune de psihologie. O spune cu o mulțime de povești relevante, de la falimente celebre, la proiecte de infrastructură scumpe și stupide, la accidente tragice și experiență reală a unor oameni care și-au schimbat viața.
După ce veți citi „Quit”, veți avea o nouă perspectivă asupra realității. Veți înțelege diferit și mai profund propriile alegeri, titlurile din media despre investiții publice ratate, deciziile aparent ilogice. Veți vedea la tot pasul costul pe care-l plătim pentru că suntem incapabili să renunțăm. Și veți descoperi libertatea de a abandona ceea ce nu mai merită urmărit.
Cartea va fi tradusă în martie și va apărea la Editura Publica.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- De la „războiul like-urilor” la cimitirul de piane și zgomotul care ne bruiază deciziile, șase cărți de citit până trece vara
- De la aroganță născută din succes și până la irelevanță, cele 5 greșeli fundamentale care distrug o organizație
- Războiul cipurilor. De ce lupta pentru controlul industriei de semiconductori ne va decide viitorul
- Despre tranziția de la deșteptăciune la înțelepciune în viață și un ghid practic pentru a îmbătrâni cu succes
- Așa arată fețele singurătății. Despre o societate de rivali și consumatori, obsedați să ia, nu să dea
- Termină ce ai început. Lecții surprinzătoare care să te ajute să eviți tentațiile și procrastinarea
- Respirăm de 25.000 de ori pe zi, dar nici nu ne dăm seama că o facem greșit. Despre noua știință a respirației