Books for Curious Minds

Capcanele ambiției în cultura succesului. Cum să înveți când trebuie să te dai bătut, la muncă sau în viață

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Books for Curious Minds” e o rubrică săptămânală, în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți pe care le-a citit în luna precedentă. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare. 

Quit: The Power of Knowing When to Walk Away – Annie Duke

quit ambitie renunta

Problema cu ambiția și perseverența, spune Annie Duke, e că nu știm când să ne oprim. Trăim într-o cultură în care a abandona e semn de slăbiciune și motiv de rușine. Dacă nu credeți că e așa, doar opriți-vă un moment să constatați ce sentimente v-a provocat formularea „a abandona” pe care tocmai am folosit-o.

E o meteahnă a naturii umane: aversiunea la pierdere e mult mai puternică decât capacitatea de a vedea oportunitate. Așadar, investim bani în proiecte care nu duc nicăieri, insistăm în cariere în care suntem nefericiți și, în situații extreme, continuăm pe drumuri catastrofale. Spre exemplu, majoritatea eșecurilor antreprenoriale se datorează faptului că nu acceptăm că produsul la care lucrăm nu are șanse. Accidentele mortale în expedițiile pe munte se întâmplă pentru că alpiniștii insistă să continue chiar când condițiile nu mai sunt favorabile.

Annie Duke e un fost campion la poker care studiază psihologia deciziilor. Cărțile ei sunt utile și interesante nu datorită scriiturii, ci datorită felului în care descompune și scoate la lumină cum ne înșelăm și cum principii simple pot avea efecte miraculoase. „Quit” e o pledoarie pentru alegeri mai bune și investiții mai inteligente. Pentru a decide când să perseverăm și când să renunțăm.

„Dacă simți că decizia de a renunța sau de a persevera atârnă egal în balanță, probabil că alegerea cea mai bună e să renunți”.

Marele plus al cărții este că oferă modele practice de gândire și acțiune. Cum să decidem de la început în ce condiții renunțăm, pentru a nu cădea pradă tentației de a persevera în fața pierderii. Cum să ne desprindem de deciziile trecute pentru a vedea clar viitorul. Cum să punem întrebările corecte pentru a înțelege de ce depinde succesul. Cum să ne separăm identitatea de credințele, deciziile și ideile noastre, pentru a vedea limpede situațiile în care e bine să abandonăm.

Totul, spune Duke, e o chestiune de psihologie. O spune cu o mulțime de povești relevante, de la falimente celebre, la proiecte de infrastructură scumpe și stupide, la accidente tragice și experiență reală a unor oameni care și-au schimbat viața.

După ce veți citi „Quit”, veți avea o nouă perspectivă asupra realității. Veți înțelege diferit și mai profund propriile alegeri, titlurile din media despre investiții publice ratate, deciziile aparent ilogice. Veți vedea la tot pasul costul pe care-l plătim pentru că suntem incapabili să renunțăm. Și veți descoperi libertatea de a abandona ceea ce nu mai merită urmărit.

Cartea va fi tradusă în martie și va apărea la Editura Publica.

„Intuiția ne spune că nu vom progresa dacă renunțăm. Adevărul este exact pe dos. Dacă abandonezi ceva ce nu mai merită efortul, ești liber să alegi ceva mai potrivit pentru a ajunge la destinația dorită – și vei ajunge acolo mai repede”.

Despre ambiție și teama de eșec și consecințele ei asupra culturii antreprenoriale din România puteți citi și în această poveste vizuală din Panorama, care încearcă să găsească explicații la o întrebare dificilă: de ce femeile se tem mai mult de eșec decât bărbații? Cauzele, veți vedea, pot fi retrasate până în copilărie.

Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andreea Roșca

Realizatoarea „The Vast&The Curious”

Andreea Roșca are o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism. A fost redactor-șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea Cațavencu.

Din 2010, lucrează pe cont propriu, iar din 2011 colaborează aproape exclusiv cu antreprenori. În tot acest timp, a intervievat persoane care au construit lucruri remarcabile sau care au idei interesante. Mai mult, din noiembrie 2017, a decis să îi aducă pe unii dintre ei pe scenă, în interviuri live, cu public, la Teatrul Apollo111, în proiectul The Vast&The Curious.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x