Esențial, explică sociologul Gelu Duminică, ar fi ca autoritățile să găsească mecanisme prin care femeile să poată fi încurajate să aibă copii păstrându-și locurile de muncă.
„La noi, egalitatea de gen e departe de a fi realizată și viitorul oricărei națiuni depinde de bunăstarea femeilor. Dar cea care asigură dezvoltarea unei societăți din punct de vedere demografic este femeia. Politicile trebuie să fie croite în așa fel încât femeile să fie încurajate să aibă copii, să li se ofere facilități fiscale. Nici măcar nu trebuie să inventăm noi roata ci, pur și simplu, trebuie să ne uităm la ce au făcut alte state mai dezvoltate. Asta dacă nu ne dorim să ajungem într-o situație mai dificilă decât cea în care suntem deja din punct de vedere demografic”, punctează sociologul Gelu Duminică, într-un interviu pentru Panorama.
Exodul românilor: s-a mai temperat, nu s-a încheiat
În România avem, într-o medie pentru ultimul deceniu, cam 200.000 de nașteri pe an. În schimb, se înregistrează anual aproximativ 260.000 de decese, arată cifrele INS.
„E normal, deci, să ai un deficit de 600.000 de oameni în 10 ani. La această cifră adaugăm migrația. Iar
noi nu avem atât imigrație cât avem
emigrație spre Vest, accentuată de pandemie.
Foarte mulți dintre cei care muncesc în străinătate nu sunt oameni care stau acolo cu anii, ci lucrează atunci când au o oportunitate, apoi revin în țară. Suntem într-o lume post-industrială, lucrurile se schimbă.
Recensământul este ca o poză, dar imaginea de la final de 2021 s-a schimbat deja. Europa de Est suferă mai mult decât Europa de Vest din perspectiva declinului demografic”, explică și sociologul Barbu Mateescu.
Chiar dacă numărul românilor care aleg calea străinătății este mai mic față de cel de acum cinci-șase ani, exodul încă există. Revenirile în țară sunt legate, mai degrabă, de cerințe stringente, apreciază profesorul Dumitru Sandu de la Universitatea București.
„Oamenii nu s-au întors de plăcere, de optimism, de speranță, ci s-au întors pentru că s-au îmbolnăvit, pentru că trebuiau să revină urgent în țară. Nu poți să faci politici de stimulare a revenirilor în țară decât dacă ai informație. Or, informația, din această perspectivă, lipsește. Dacă tu, ca stat, nu faci sondaje în principalele țări de destinație pentru migranții din România, nu ai de unde să știi ce e în mintea acelor oameni și ce anume i-ar determina sa se întoarcă acasă”, explică sociologul.
Cum poate fi inversat declinul demografic
Care sunt, deci, șansele ca România să ajungă să aibă 15 milioane de locuitori în 2030? Foarte mari, câtă vreme autoritățile nu iau măsuri.
Însă, măsurile nu ar trebui să producă efecte pe termen lung, ci pe termen scurt și mediu. Doar așa s-ar putea inversa tendința de spor natural negativ sau exodul românilor spre Vest.
„Nu îmi vin în minte foarte mulți factori care să mărească populația României în mod semnificativ. Dacă ne uităm la primele 10 țări din lume ca populație, cele mai multe dintre ele sunt țări cu o sărăcie lucie sau cu un nivel de dezvoltare foarte scăzut. Nu cred că și-ar dori cineva să locuiască acolo. Dar aș fi prudent atunci când vine vorba de consecințe. Marea problemă la buget apare. Vom avea din ce în ce mai puțini copii care se nasc, raportat la câți vârstnici vor fi. Iar aici intervine problema pentru bugetul de stat”, concluzionează Barbu Mateescu.
La rândul său, sociologul Dumitru Sandu punctează că îmbunătățirea sistemului de sănătate este prioritară pentru populație.
De asemenea, asigurarea unor locuri de muncă bine plătite în țară, atât în rural cât și în urban, ar putea duce la un declin demografic redus și ar putea constitui o atracție pentru revenirea în țară a românilor care muncesc acum peste hotare.
„Dacă rezolvăm acum, pe termen scurt, niște probleme, se vor vedea și îmbunătățiri”, punctează profesorul Dumitru Sandu.
Sunt migranții din țările „lumii a treia” soluția problemei?
Nu la fel de optimistă este Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame. Activista e de părere că singura soluție o reprezintă deschiderea porților pentru migranții care provin din așa-zisele țări din lumea a treia.
„Deja au început să apară, sunt muncitorii străini aduși de industriile cu deficit de forță de muncă. România trebuie să facă o politică publică ce ar trebui să cuprindă integrarea familiilor acestor oameni – cu tot ce înseamnă asta, documente și flux de obținere a cetățeniei, școli, manuale. Apoi, trebuie găsite soluții prin care să îi ții aici pe acei oameni”, declară Ana Măiță.
În lipsa măsurilor, sistemul de pensii precum și alte sisteme sociale riscă se vor prăbuși, afirmă experții consultați de Panorama.
„Nu cred că ne dorim să ajungem acolo. Un asfel de viitor sumbru nu e îndepărtat, având în vedere concluziile preliminare din recensământ”, trage linie Ana Măiță.