„Poate nu realizez, dar știu că pot”
Replica pe care Cristiana i-a dat-o vărului sceptic avea în spate experiențe asemănătoare. Nu realiza poate cât de greu este să facă o facultate, dar și-a dorit atât de mult, încât a reușit, chiar dacă nu la vârsta standard pentru studenție. Nu știa exact ce înseamnă să deschizi și să administrezi o grădiniță, dar asta a făcut timp de șase ani, până când pandemia a obligat-o să o închidă.
La puțin timp după aceea, a decis să plece să muncească în Germania, cu gândul că va face rost de suficienți bani pentru a reveni și a porni „ceva al ei”.
Acolo a aflat de programul Start-up Diaspora, o inițiativă prin care se încuraja revenirea românilor din străinătate care voiau să-și deschidă o afacere, și a decis să aplice. Își dorea să facă un proiect cu fonduri europene încă din facultate. Nu știa ce trebuie să facă, dar a căutat oameni care să o ajute. Și chiar dacă nu a reușit cu primul proiect, și-a mai dat o șansă.
„Inițial, am aplicat pentru olărit, pentru că suntem în Horezu. Am studiat puțin și mi-am adunat informațiile de care aveam nevoie pentru a face comerț cu astfel de produse. M-a îndrumat cineva, dar când am ajuns aproape de data depunerii proiectului, am aflat că lipseau unele documente. Am vrut să renunț, dar cu ajutorul unui consultant am refăcut proiectul și am aplicat pentru lemn”, povestește Cristiana, care mărturisește că, în general, nu-și planifică nimic pe termen lung și ia lucrurile exact așa cum vin.
„Nu știam nimic despre lemn, cum nu știam nici despre oale, dar, din nou, am început să mă documentez”.
Vestea că proiectul i-a fost aprobat a venit chiar de Buna Vestire, pe 25 martie 2023. Pentru ea, numai faptul că reușise să depună proiectul era o realizare în sine, așa că nu avea așteptări prea mari. I-au fost depășite, iar greul abia de atunci începea, așa cum a avertizat-o și consultantul.
Cu pixul și cu foaia-n mână
Achiziționarea utilajelor a fost prima piatră de încercare. A ținut neapărat să vadă ceea ce cumpără, așa că aproape o vară întreaga a mers pe la diverși distribuitori din țară.
Astfel a realizat cât de mari și complicate sunt, dar în același timp și-a dat seama ce potențial extraordinar au, pentru că numărul de produse pe care le poți realiza este practic infinit. Iar asta i-a dat curaj să meargă mai departe și încredere că își va găsi un loc pe piață. Aspecte importante atunci când pășești singur pe un drum nou.
Numai că nu știa să le folosească, iar aceasta a fost a doua provocare. În timpul cât a așteptat utilajele, a început să caute cursuri. O misiune destul de dificilă, pentru că oferta nu era foarte bogată. Într-o zi însă, pe una dintre rețelele de socializare i-a apărut o reclamă la un curs de prelucrare a lemnului. Nu era tocmai ce credea ea că are nevoie, dar era un început și, așa cum s-a dovedit ulterior, un pas important în drumul său.
„Am mers la cursul de prelucrare a lemnului și am cunoscut acolo persoane minunate, m-am simțit bine primită și mi-a plăcut foarte mult mediul. Am învățat foarte multe lucruri și, chiar dacă nu voiam să învăț neapărat despre lemn, pentru că eu îmi doream să învățat să lucrez cu laserul, a fost mai bine așa, pentru că am luat-o cu începutul”, spune Cristiana.
„În plus, atunci l-am cunoscut pe Radu Munteanu, care lucra la laser. L-am văzut și m-am dus să-l întreb ce și de ce face pentru că eu eram interesată de laser. Ne-am împrietenit și chiar am ajuns să colaborăm. Tuturor celor pe care i-am întâlnit la NOD Makerspace (spațiul care găzduiește Orange Digital Center, n.r.) le puneam întrebări. Umblam cu pixul și cu foaia-n mână și îmi notam tot”, adaugă ea.
Apoi, în martie anul acesta, Cristiana a mers și la cursul de laser, unde a testat aproape toate materialele: lemn, pâslă, plexiglas și piele. „Odată ce înveți viteza, puterea și tot ce ține de acel program, deja te joci cu ele. După ce mi-au instalat utilajele, am putut să pun în practică tot ce am învățat, și am început să descopăr lucruri noi. Nu sunt încă la cel mai înalt nivel, dar mă descurc”, spune Cristiana.
Cursul de prelucrare a lemnului și cel de operare laser sunt oferite gratuit de Orange Digital Center, un proiect al Fundației Orange, care își propune să contribuie la dobândirea de competențe digitale, adaptate nevoilor și cerințelor actuale de pe piața muncii.
Printre cursurile oferite sub umbrela Atelierul de șanse de Orange Digital Center, se numără: Introducere în Inteligența Artificială Generativă, Design de comenzi în Inteligența Artificială Generativă, Consiliere vocațională și integrare în piața muncii, Electronică, Design grafic și video, Introducere în programare, Python development, Web front-end development, Introducere în WordPress: crearea de bloguri, site-uri personale și platforme de comerț electronic, Design botanic.