Rege pe tronul britanic

Elisabeta a II-a și Charles al III-lea, regele britanic care a învățat România să nu-și uite tradițiile

Computer Hope Guy
Regina Elisabeta a II-a s-a stins din viață și a lăsat moștenire tronul Regatului Marii Britanii fiului său, Charles.

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Regina Elisabeta a II-a a murit la 96 de ani, iar linia de succesiune la tronul britanic îl aduce la vârf pe fiul său cel mare, de 73 de ani, prințul Charles. Un nume cu care românii s-au obișnuit în ultimii ani, din postura unei Altețe Regale care a vizitat regulat și a promovat România, a susținut financiar proiecte sociale aici și a achiziționat mai multe case tradiționale, în zone din Transilvania. Acum, el este noul rege Charles al III-lea.

Regele Charles al III-lea a venit pentru prima oară în România în 1998, în urmă cu aproape 25 de ani. Legăturile sale îndepărtate de familie cu România – o stră-străbunică născută în Transilvania, Regina Maria a României care a fost nepoata Reginei Victoria, Regina Elisabeta a II-a care a fost verișoară cu Regele Mihai, ambii fiind descendenți ai Reginei Victoria – nu îl făcuseră până atunci să ajungă aici.

Când a venit, s-a declarat pe loc fermecat de ceva ce în părțile occidentale ale lumii cu greu mai putea găsi: natura și vechile modele tradiționale de viață, care în România reușiseră, vrând-nevrând, să se păstreze mai nealterate decât în alte locuri.

„M-am confruntat cu ceva despre care știam că e unic, dar nu eram conștient cât de specială este această parte a lumii în ce privește modelele sale vechi de viață, toate dezvoltate în jurul unui cerc virtuos care lucrează cu natura și produce acest peisaj uimitor, cu toată biodiversitatea, viața sălbatică, toate fiind rezultatul relației magnifice a omului cu natura”, spunea pe atunci prințul Charles, într-un interviu pentru presa britanică, despre prima sa impresie din România.

Charles al III-lea și afecțiunea sa pentru România

De atunci, prințul Charles a revenit regulat în România și a susținut, prin fundațiile sale, programe sociale pentru patrimoniul cultural saxon din satele din Transilvania, dar și pentru micii fermieri și meșteșugari din regiune sau pentru militarii români răniți în războaiele din Afganistan și Irak.

În mentalul colectiv al românilor, Charles este asociat însă cel mai adesea cu Viscri, micul sat brașovean de sași, unde acesta a cumpărat o casă tradițională, în 2006. De ce Viscri? A fost o întâmplare, își amintea Aura Woodward, fosta directoare a Fundației Prințului de Wales în România.

Charles dorea să cumpere o casă veche în sudul Transilvaniei, în ideea că va încuraja astfel și alți investitori să vină în regiune și să ajute la conservarea și promovarea acestui patrimoniu cultural al României. Unul dintre oficialii români ai fundației pe care Charles o patrona pe atunci se trăgea din acest sat, iar sugestia i-a fost acceptată. „Putea fi orice alt sat și orice altă casă”, spunea Woodward.

De altfel, Charles a achiziționat în România, prin fundațiile sale, 10 proprietăți, nu doar casa cu pereți albaștri de la Viscri: conacul Apafi la Mălâncrav, Sibiu, case în Valea Zălanului (Covasna) și în Breb (Maramureș).

Doar că Viscri a ajuns cel mai celebru și a devenit astfel dintr-un vechi sat săsesc, depopulat și uitat de lume, dominat de vechea biserică fortificată luterană, un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume. Inclusiv pentru cei români, care au auzit astfel de această zonă și vin regulat să vadă cu ochii lor ce l-a atras pe moștenitorul tronului britanic aici.

Dezvoltarea agroturismului din zonă, grație asocierii cu imaginea prințului Charles, a însemnat și un mic boom imobiliar în zonă: dacă o casă se vindea aici cu 20.000 de euro în 2010, zece ani mai târziu prețul său crescuse de patru ori – la 80.000 de euro, scria BBC.

Îndrăgostit de vechile tradiții, clădiri, meșteșuguri și locuri din inima Transilvaniei, actualul Rege Charles a încercat să promoveze în România exact modul în care aceste lucruri, adesea ignorate aici, pot fi puse în valoare.

Prin oameni care să investească în ele, să le scoată în față pentru turiști și să le păstreze astfel vii. Chiar și când e vorba de lucruri mărunte, cum sunt brânzeturile, mezelurile afumate sau mierea produse tradițional, pe care prințul Charles le-a gustat cu plăcere la Viscri, pe când nu era încă rege.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.



Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x