La decenii distanță de paradoxul economiei comuniste, când oamenii aveau bani, dar rafturile magazinelor erau goale, și câteva decenii distanță de anii ‘90, marcați de inflație galopantă, incertitudini și șomaj, siguranța financiară rămâne și astăzi la baza întemeierii unei familii. Pentru mai mult de jumătate dintre români, e chiar mai importantă decât a avea copii.
Banii tăi, banii mei, banii noștri
Cristian* (pseudonim), 30 de ani, este într-o relație de zece ani. S-au mutat împreună în momentul în care amândoi aveau un job stabil. Au discutat despre gestionarea banilor și împărțirea cheltuielilor la trei ani de când se cunoscuseră.
Au considerat că cel mai bine este să își pună banii la comun. Datoriile nu și le ascund niciodată unul de altul, dar de unele cheltuieli află mai târziu: „Eu îmi mai iau o undiță de care îi spun ulterior, iar ea câte o rochiță. Acum, de exemplu, sunt la standul cu lansete”, mărturisește zâmbind Cristian, care mai spune că nu s-au certat niciodată din cauza banilor.
Matei* (pseudonim), 41 de ani, a discutat cu partenera lui despre bani și cheltuieli în cuplu la câteva săptămâni după ce s-au cunoscut. Deși el câștigă semnificativ mai mult (94% din venitul cumulat), banii sunt la comun, într-un cont de economii, de unde fiecare își transferă sumele necesare pentru cheltuielile lor. Împreună decid ce și cum cumpără „după cum are sens, nu în funcție de cine aduce mai mulți bani în casă”.
Nu toți procedează la fel. Sunt unele cazuri în care cheltuielile se împart, dar fiecare rămâne stăpân pe contul său, fără ca partenerul sau partenera să aibă acces la el. Este și cazul Dianei* (pseudonim), 36 de ani. Deși nu au veniturile la comun, își gestionează banii „prietenește” și nu și-au ascuns niciodată pe ce îi dau. Cheltuielile semnificative încearcă să le împartă, în special cele legate de casă sau vacanțe, chiar dacă unul dintre ei plătește poate mai mult decât celălalt. Dacă doar unul dintre ei își dorește un anumit lucru, se sfătuiește cu celălalt. Apoi, dacă are suficienți bani, plătește singur. Dacă nu, contribuie și partenerul.
Cheltuielile în Excel vs împărțim ce e de plată la mica înțelegere
În orice relație, apare, măcar ocazional, întrebarea: pe ce s-au dus banii? Cu mențiunea că în subsidiar mai e o necunoscută: cine a cheltuit mai mult? Și indiferent de modul în care ținem banii – la comun sau nu – rămâne discuția dacă ne socotim la ultimul bănuț sau mergem pe încredere. Pentru cei care vor să aibă o viziune clară asupra veniturilor, dar mai ales asupra cheltuielilor, Excel-ul sau aplicațiile pentru gestionarea finanțelor personale sunt cele mai folosite. Apoi, vine caietul. Pentru alții însă, funcționează perfect mica înțelegere.
Pentru a ține evidența banilor, Matei și soția lui se uită periodic la ce sume sunt în contul de economii și le raportează la luna anterioară. „Suplimentar, folosim un tabel Excel în care introducem toate cheltuielile pentru a putea vedea precis care e distribuția lor (mâncare, utilități, medicale, întreținere mașini, vacanțe etc.), dar e un proces destul de laborios și am ajuns să facem acest exercițiu din ce în ce mai rar, din lipsă de timp”.
De altfel, mai mult Matei s-a ocupat de introducerea datelor, deși și partenera lui recunoaște utilitatea acestei metode pentru a putea calibra unele cheltuieli cu valori mici, dar foarte multe ca număr. „Când ne-am cunoscut, foloseam deja de câțiva ani acest model, pe care l-am adoptat organic când intuiam că dau prea mulți bani pe lucruri neesențiale sau chiar dăunătoare, precum ieșiri la restaurant sau dulciuri”.
Cristian și partenera lui țin evidența veniturilor și cheltuielilor într-un carnet sau își notează pe telefon, metodă învățată de la părinți. Deși în cuplul lor ea câștigă cu circa 15% mai mult, asta nu impactează felul în care își împart cheltuielile.
Unii merg mai degrabă pe încredere. „Nu ținem evidența banilor la virgulă, cred că, de fapt, ăsta este secretul. Chiar dacă nu avem banii la comun, nu facem Excel-uri în care să ținem cont cât a dat fiecare pe mâncare sau să ne împărțim la doi o ieșire în oraș. E simplu pentru noi modelul: când eu am bani mai mulți în cont, plătesc eu, când are el, plătește el, deși uneori unul dintre noi poate ajunge să plătească mai mult”, spune Diana.
E un model care pentru ei a funcționat, dar care pentru alții poate ar fi o rețetă a dezastrului. Diana recunoaște acest lucru: „am prieteni care ne judecă și care spun că nu e normal să ținem banii separat într-o relație, dar până la urmă, această <anormalitate>, după anumite reguli sociale, s-a dovedit a funcționa extrem de bine pentru noi doi, de aproape zece ani”.
Banii, motiv de ceartă și simbol al puterii în cuplu
Când banii sunt mai mulți, pot fi mai ușor de gestionat împreună, deoarece permit o mai mare flexibilitate și ai posibilitatea de a aloca resurse pentru diverse obiective comune, spune Irina Chițu, expert în educație financiară și director al comparatorului bancar FinZoom.ro.
În schimb, în momentul în care resursele financiare sunt limitate, e esențială gestionarea în comun pentru prioritizarea corectă a cheltuielilor și a economiilor. Doar așa se pot evita situațiile de stres financiar și neînțelegerile.
Conform studiului realizat de Unlock Market Research, la inițiativa BCR, pentru mai bine de trei sferturi din români, disensiunile legate de bani și situația financiară reprezintă unul dintre cele mai frecvente motive de ceartă în cuplu.
1 din 2 români este de părere că bărbatul trebuie să plătească la prima întâlnire. Totuși, acest lucru este mai degrabă văzut ca un gest de curtoazie și mai puțin ca un gest de „putere”.
Lucrurile se schimbă, însă, fundamental când vine vorba de cine aduce cei mai mulți bani în casă. Acest aspect e echivalent cu cine are cea mai mare putere în cuplu și, deci, ultimul cuvânt atunci când se iau decizii importante.
Totuși, măcar declarativ, trei sferturi dintre românii care au participat la studiul „Viața în cuplu” susțin că banii nu înseamnă putere în cuplu.