INFOGRAFICE

Riscurile anului 2024. Ce pericole au cele mai mari șanse să ne amenințe viitorul

Suntem bombardați zi de zi cu știri despre riscuri iminente și catastrofe care stau să se întâmple, dacă nu s-au întâmplat deja. Care sunt însă cu adevărat pericolele care ar trebui să ne îngrijoreze cel mai mult, dacă ne-am baza pe cifre și argumente științifice? Unde ne uităm mai întâi?

Aproape 1.500 de experți din mediul academic, guvernamental, de business și al societății civile au făcut acest exercițiu pentru noi, în mod organizat. Ei s-au uitat la cele mai mari riscuri pentru omenire în cinci domenii: economie, mediu, geopolitică, societate și tehnologie. Iar răspunsurile lor au fost sintetizate, ca în fiecare an, de World Economic Forum, în Raportul Global al Riscurilor.

Principala amenințare pe care experții au identificat-o este cea legată de fenomenele meteo extreme. Dacă în 2023 s-au înregistrat temperaturi record în multe regiuni ale globului, ca urmare a fenomenului El Niño, experții se așteaptă ca în 2024 să se înregistreze valuri extreme de căldură, secetă și inundații.

Un alt risc major identificat este dezinformarea, o problemă care a câștigat teren în urma pandemiei de COVID-19. Multe țări încearcă să recupereze timpul și progresul pierdut în timpul pandemiei, dar se confruntă acum cu un teren propice pentru răspândirea dezinformării. Aceasta contribuie la polarizarea politică și socială, complicând și mai mult eforturile de redresare.

Raportul oferă o analiză detaliată a acestor riscuri și altele, prezentând o perspectivă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Infograficul de mai jos le sintetizează și oferă o imagine de ansamblu asupra provocărilor globale cu care ne confruntăm.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Andrei Luca Popescu

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x