INFOGRAFICE

De câte ori duc gunoiul, românii se uită la un paradox. Produc cele mai puține deșeuri, dar ele nu ajung unde trebuie

În fiecare an, în Uniunea Europeană sunt generate 2,2 miliarde de tone de deșeuri. Din această cantitate de gunoi, mai mult de o pătrime, adică 27%, reprezintă deșeuri municipale. Sunt deșeurile produse zilnic în gospodăriile noastre, care sunt colectate și tratate de către autoritățile locale.

Pentru a avea un termen de referință pe care să-l cuprindem ușor, turnul Eiffel are o greutate de 10.100 tone. Asta înseamnă că întreaga cantitate de deșeuri municipale produsă într-un an de Uniunea Europeană (594 milioane de tone) echivalează cu peste 58.000 de turnuri Eiffel.

La capitolul deșeuri municipale, România este statul UE care produce cele mai puține deșeuri.


Citește și: Vânătoarea de electronice și deșeurile care rămân după ea

În anul 2021, am generat 302 kilograme de deșeuri pe cap de locuitor, cu peste 200 de kilograme mai puțin față de media europeană, care este de 527 de kilograme de deșeuri pe cap de locuitor într-un an. 

Dacă vorbim de reciclare însă, situația nu este deloc bună. România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește procentul deșeurilor municipale reciclate. 

Concret, doar 11% din aceste deșeuri sunt supuse procesului de reciclare. Lideri la reciclare sunt nemții. 71% dintre deșeurile municipale produse de ei, adică 620 kg/cap de locuitor, sunt reciclate.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x