În decembrie, prețurile pornesc de la 94 de euro de persoană, pentru un pachet de două nopți cu mic dejun, cină și acces la centrul wellness, în hotel unguresc de patru stele. Pentru Austria, e nevoie să scoți mai mulți bani din buzunar: 236 de euro de persoană, pentru condiții similare.
Cine sunt românii care aleg să meargă la spa
Multă vreme, stațiunile balneo au fost asociate cu pensionarii care merg „la tratament medical”. Fie că este vorba despre Căciulata, Băile Govora, Băile Felix, Herculane sau Sovata, persoanele de peste 60 de ani, care beneficiază de cele mai multe ori și de o reducere la biletul de tratament dat de Casa de Pensii, sunt numeroase. E lesne de observat și din datele Eximtur: în stațiunile balneare tradiționale, vârsta medie a clienților era de 55 ani în 2016 și de 54 ani, în 2023.
Scăderea vârstei este lentă, dar tendința se observă cu ochiul liber, mai ales în minivacanțe, cum este cea de 1 Decembrie, când familii cu copii mici sau cupluri preferă o astfel de relaxare. Asta arată că tot mai mulți români și mai ales tineri încep să prindă gustul unor astfel de concedii, odată cu dezvoltarea infrastructurii.
Unitățile hoteliere oferă multe alte facilități care nu au legătură directă cu tratamentele medicale, cum ar fi centre spa, piscine, masaj, aquapark-uri. Devin astfel o opțiune și pentru persoanele mai tinere, care călătoresc pentru relaxare, în familie sau cuplu, mai arată datele agenției de turism.
Printre motivele care îi împing pe români să caute centrele spa, vacanțe în astfel de locații sau tratamente balneare este și nevoia de prevenție, care apare, de regulă, după ce persoana a trecut printr-un episod traumatic fizic sau emoțional, subliniază Ioana Marian, fondatoarea desprespa.ro.
Oboseala prezentă mai cu seamă în generația celor de peste 30 de ani, fie că lucrează în corporații sau sunt antreprenori, indiferent dacă sunt femei sau bărbați, reprezintă și ea un factor. Atunci, centrul spa devine o metodă de relaxare rapidă, iar vacanța la spa – o deconectare de câteva zile.
Piața de spa la nivel global, în cifre
„În urmă cu zece ani, în Cehia, nici nu exista o cultură a spa-urilor. Acum, se folosesc și esențe naturale, și tehnica prosopului. Lucrurile au evoluat foarte mult”, spune Jan, unul dintre cei mai experimentați maeștri de aufguss din această țară, prezent și el la festivalul de saune bucureștean.
Nimic mai adevărat, căci piața de spa și de wellness a cunoscut o creștere în ultimii zece ani. Odată pe fondul unor tendințe care au dus la transformarea domeniului, apoi a nevoii tot mai mari de experiențe care pun în centrul lor starea de bine. A contat aici și creșterea veniturilor disponibile ale populației. Un imbold l-a dat și turismul de wellness, fie că este în interiorul țării sau în afara lui.
Doar în Europa, piața de spa a crescut cu trei miliarde de dolari în 2022 față de 2021 și reprezintă, la nivel global, cea mai mare piață din lume. La fel de importante sunt piețele din America de Nord și Asia-Pacific. Toate aceste trei piețe dau tonul în materie de spa și wellness.