INFOGRAFICE

România, țara contrastelor economice. Din București până-n Moldova, cât de mari sunt rupturile dintre regiuni

La 16 ani de la aderarea la Uniunea Europeană, România a reușit o recuperare impresionantă a decalajelor de dezvoltare față de economiile mai bogate de pe continent. Potrivit ultimelor date Eurostat, suntem la 74% din media UE, când vine vorba de paritatea puterii de cumpărare (PPS – Purchasing Power Standard – Puterea de Cumpărare Standard). E un nivel peste cel din Grecia, Slovacia, Croația sau Letonia. În 2011, puterea de cumpărare din România era sub 50% din media UE. 

În ciuda acestui avans, România rămâne o țară a contrastelor și a decalajelor uriașe de dezvoltare în interiorul granițelor sale. Acest lucru se vede cel mai ușor dacă ne uităm la economia regiunilor.

Bucureștiul și zona limitrofă, de exemplu, au ajuns la un nivel mai mult decât dublu față de media țării, cu 164% din puterea de cumpărare din UE. Regiunea București-Ilfov se clasează, astfel, printre cele mai bogate regiuni ale Europei, alături de Île-de-France sau zone din Germania, Belgia ori Olanda, în timp ce restul țării noastre se află la coada clasamentului. Moldova, adică regiunea Nord-Est, are o putere de cumpărare de patru ori mai mică decât cea din București-Ilfov, conform aceleiași clasificări Eurostat pe baza PPS.

În vestul și în centrul țării, se înregistrează un PIB/cap de locuitor mai mare decât în celelalte regiuni românești, cu excepția Capitalei. Asta pentru că, în aceste regiuni, se concentrează și majoritatea afacerilor și a oportunităților de angajare pe salarii mai bune, fiind zone atractive pentru investitorii străini. 

În contrast, regiunile din partea de est si nord-est a țării sunt mai puțin dezvoltate. Nici infrastructura nu ajută. Ba chiar lipsa ei e unul dintre principalii factori pentru decalajul de dezvoltare și pentru faptul că acestea sunt zonele cu rate ridicate ale șomajului și un nivel de trai printre cele mai scăzute din Europa. 

Infograficul de mai jos prezintă o imagine de ansamblu a acestor Românii încă rupte unele de altele, în care unele zone par că s-au apropiat tot mai mult de visul unei țări „ca afară”, cel puțin când vine vorba de puterea de cumpărare, în timp ce altele par blocate în trecutul unei economii sărace.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x