Deși cadrul legal e acoperitor, realitatea din teren e diferită, afirmă specialiștii. Asta pentru că există numeroase investigații care, deși par să fie gratuite, sunt dificil de accesat.
Prin urmare, femeile ajung să le facă contra cost, la privat. Unele pentru că așa își doresc, altele pentru că nu au alternativă. Mai sunt și cele care nu ajung la privat, pentru simplul motiv că nu-și permit: așa că fac ce pot la stat sau nu fac nimic.
„Nu putem face nimic din ce ține de varicelă, de herpes, întrucât aceste analize nu sunt plătite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). În schimb, analizele pentru depistarea HIV sau a hepatitelor sunt incluse în pachet. Din punctul meu de vedere, investigațiile scumpe, cum sunt profilul Torch sau morfologiile fetale complexe, ar trebui să fie acoperite de CNAS”, explică pentru Panorama medicul de familie Rodica Tănăsescu, vicepreședinta Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov (AMFB).
Costurile analizelor și investigațiilor din privat
Spre exemplu, profilul Torch, o analiză care se face din sânge în primul trimestru de sarcină, costă, în funcție de laborator, de la 330 de lei la 450 de lei.
Morfologiile, în schimb, au prețuri și mai mari: o morfologie fetală pentru trimestrul I de sarcină poate costa între 550 și 750 de lei, în funcție de clinică, iar cele pentru trimestrul II încep de la 565 de lei și pot ajunge la 850 – 900 de lei.
În același timp, ecografiile simple, strict de monitorizare a sarcinii, costă între 220 și 675 de lei, în funcție de operatorul privat ales de gravidă.
Atunci când sarcina este cu risc, costurile investigațiilor cresc considerabil. De pildă, o femeie suspectată de trombofilie ajunge să dea din buzunar între 1.000 și 1.400 de lei pentru a se testa, întrucât analizele nu sunt decontate de statul român.
Nici testele genetice nu sunt acoperite de CNAS. Ele sunt, de departe, și cele mai scumpe investigații din sarcină. Solicitate în special femeilor trecute de 35 de ani, pot costa între 2.100 de lei și 6.500 de lei. În unele cazuri, testarea genetică foarte amănunțită depășește 10.000 de lei.
„Teoretic, guvernul este în alertă. Vrea să încurajeze natalitatea la vârste peste 35 – 40 de ani, subvenționează FIV-ul, dar nu se gândește că aceste femei au nevoie de teste genetice. Din păcate, toate acestea se plătesc din buzunar și costurile sunt uriașe”, atrage atenția Ana Măiță, de la Asociația „Mame pentru mame”.
Există, totuși, câteva locuri în care gravidele pot beneficia de testare genetică gratuită, în limita fondurilor disponibile, respectiv la Centrul Regional de Genetică Medicală Dolj și la Spitalul Filantropia din București, în cadrul Laboratorului de Genetică Medicală.
De ce te lovești atunci când vrei la stat
Dacă în cazul testării genetice, bateriile de teste se achită din propriul buzunar, în cazul investigațiilor care pot fi făcute gratuit, prin casa de sănătate, o femeie însărcinată poate avea neșansa să descopere devreme în sarcină că statul are grijă de ea și de făt doar în teorie.
Una dintre probleme este capacitatea redusă a spitalelor cu secții de ginecologie sau a maternităților de a procesa toate cererile venite dinspre gravide. Asta în condițiile în care numărul femeilor însărcinate este oricum mic. Deci dacă natalitatea ar crește cum și-ar dori-o statul, deficitul ar fi și mai grav decât e deja.
„Nu o să găsești niciun centru de imagistică care să facă ecografiile morfo-fetale sau dublul test cu trimitere de la medicul ginecolog sau de la medicul de familie. Și, atunci, maternitățile și-au făcut pachet de spitalizare de zi și CNAS le decontează investigațiile. În teorie, pacientele mele din București se prezintă la maternitate cu programare și maternitatea le face toate analizele, pe foaie de zi. În realitate, foarte puține reușesc să facă asta”, susține Raluca Zoițanu, medic de familie.
De ce? Pe lângă lipsa de capacitate, există și lipsă de personal. O a treia explicație, continuă medicul, e direcționarea gravidelor în privat de către specialiștii care le monitorizează sarcina.
„Ar trebui să fie campanii ale Ministerului Sănătății și ale Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, să fie puse afișe în toate cabinetele de ginecologie prin care se duc gravidele, astfel încât să știe că beneficiază de anumite analize în mod gratuit”, explică medicul bucureștean.
„Legislație avem, cu aplicarea ei stăm prost”
La rândul său, Ana Măiță, președinta Asociației „Mame pentru Mame”, spune că listele de așteptare pentru investigații complexe la stat reprezintă un alt motiv pentru care unele gravide aleg să meargă în sistem privat.
„Morfologiile sunt cuprinse în pachetul de bază, dar unii medici de la stat găsesc suficiente motive să nu le facă: ba că nu merge ecograful, ba că programul e făcut pe următoarele trei luni. Și, așa, trece trimestrul și femeia așteaptă. Aici e o problemă. Deci, lege avem, la aplicarea ei stăm prost. Dacă la analizele de sânge lucrurile merg cât de cât bine, imagistica e o problemă, mereu a fost”, acuză Ana Măiță.
Ea adaugă că, teoretic, o femeie poate beneficia gratuit și de zece ecografii, dacă așa consideră medicul specialist.
„Atunci când doctorii văd că femeile își permit, le trimit în privat. Ăsta este cârligul pe care îl folosesc ca să nu le dai daună totală. Dar nu toate își permit să meargă acolo. Și, atunci, pentru acestea din urmă se găsește loc: fac morfologia în spital, pe aparatul care este acolo, chiar dacă e mai slab performant decât cel din privat, spre exemplu. Oricum, la nivel național, există în continuare disparități. Nu mai sunt așa grave pentru femeia urbană, care are spitale și clinici publice în jur. Dar pentru femeia rurală, este în continuare foarte complicat”, completează Ana Măiță.
Femeia de la oraș și drumul ei către sistemul privat
În mediul urban, majoritatea gravidelor merg cu strictețe la controale, susțin doctorițele Rodica Tănăsescu și Raluca Zoițanu. Ambele au din ce în ce mai puține femei însărcinate în listele lor de pacienți. Admit că, dintre bucureștence, multe optează să-și facă investigații sau analize în sistem privat.
„Aleg între stat și privat în funcție de ce posibilități materiale au. Dar, de multe ori, chiar dacă aleg să nu meargă în privat, sunt trimise acolo de medicii ginecologi, dacă aceștia vor mai repede rezultatul unor investigații. O problemă, din punctul meu de vedere, e că nu e multidisciplinaritate în tratarea gravidei, e fragmentat totul. Ne-am dori, spre exemplu, sprijin din partea ginecologilor în ceea ce privește recomandarea vaccinărilor la gravide. Nu le spun că e indicat să se vaccineze. E clar nevoie de mai multă informare”, explică Rodica Tănăsescu, vicepreședinta AMFB.
Unele gravide se duc la privat și pentru a scăpa de „plic”. Chiar dacă, per total, costurile unei nașteri la privat le depășesc cu mult pe cele de la stat, femeile preferă să nu mai stea cu grija de a oferi atenții cadrelor medicale.
„Le este, efectiv, silă să dea plicuri în stânga și în dreapta. Pe lângă curățenie și, poate, dotătările superioare din privat, asta este, pe scurt, motivația multor femei care n-ar avea nimic împotrivă să meargă în sistemul public. Pe de altă parte, în ultimii ani, lucrurile nu mai sunt la fel de grave și sunt maternități și spitale în care nu se mai practică o astfel de conduită”, spune Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.
Femeia din rural și lipsa de acces la servicii
Pe de altă parte, femeile însărcinate din mediul rural întâmpină mari probleme de acces la sistem.
O analiză făcută de organizația Salvați Copiii, care a luat în calcul răspunsurile a 420 de gravide vulnerabile, a evidențiat că mare parte dintre acestea nu au fost la control pe parcursul sarcinii fie din cauza distanței, fie din lipsa banilor.
„Totul ar trebui să fie gratuit pentru gravide. În realitate, casa de asigurări nu acoperă în totalitate aceste costuri. De multe ori, consultațiile prenatale ajută la orientarea femeii către o secție de maternitate care poate să o ajute, în caz că are o problemă medicală”, susține Gabriela Alexandrescu, directoarea executivă a asociației Salvați Copiii.
Un alt studiu, făcut de World Vision Romania în rândul mamelor din comunitățile defavorizate, arată că, în foarte multe situații, femeile din rural își culeg informațiile referitoare la sarcină din interiorul familiei, și nu de la persoane avizate.
În cazul în care provin din familii unde sarcinile nu au fost monitorizate, tendința acestora este de a urma același traseu, ocolind medicul sau asistentul comunitar, arată documentul citat.
Întrebate de ce nu merg la medic, mamele din zonele defavorizate arată mereu și spre experiențele anterioare, prin care li s-au solicitat diverse sume pe care nu le-au putut acoperi, ceea ce „influențează enorm decizia femeilor însărcinate de a mai merge sau nu la medic”.
„În cazul lor, distanța până la primul medic este destul de mare, nu au bani suficienți sau nu au informația de care au nevoie. Plus că unele sunt plimbate, li se spune că nu mai e plafon. Altele au nevoie de bani de transport, au nevoie să mănânce, să aibă grijă de ele. Din păcate, statul nu e foarte interesat în zona aceasta, deși ar trebui să fie. În străinătate, este o grijă deosebită pentru femeia gravidă, mai ales în contextul natalității, care e în scădere peste tot”, continuă Gabriela Alexandrescu.
Noul profil al gravidei din România
Că vârsta mamei la prima naștere e în creștere o confirmă și cel mai recent raport al Institutului Național de Statistică, apărut în 2024. Spre exemplu, media de vârstă la care bucureștencele nasc primul copil este de aproape 31 de ani. Doar puțin mai mică, 30 de ani, e media pentru Cluj sau Timiș.
Media națională a vârstei mamei la prima naștere e 27 de ani și jumătate.
Practic, avem de-a face cu un profil al mamei care se schimbă de la an la an. Politicile care încurajează natalitatea ar trebui să țină cont de aceste tendințe care se reflectă de ani buni în statistici.
Este cert că, pe viitor, femeile însărcinate vor avea nevoie de tot mai multe investigații pe parcursul unei sarcini și, implicit, de mai mult sprijin financiar de la stat.
„Știm că femeile fac primul copil la vârste din ce în ce mai înaintate. Chiar dacă suntem într-o situație mai bună decât eram acum 10 ani din perspectiva analizelor și investigațiilor pentru gravide, e cert că în România nu există încă o viziune de ansamblu”, conchide Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame.
În 2023, în România s-a născut cel mai mic număr de copii din 1930 încoace, potrivit Institutului Național de Statistică. Dacă declinul demografic nu se inversează sau, măcar, nu se oprește, temerea e că vom ajunge o țară care abia dacă va mai avea 15 milioane de locuitori în 2050 (de la 19 milioane, cât e populația României, în prezent).