Alianță fără aliați

A doua Ucraina? De ce încearcă Armenia să se rupă de Rusia pentru a se apropia de Occident și care sunt scenariile

Computer Hope Guy
Epava unui vehicul militar, din Armenia, aproape de granița cu Azerbaidjanul. Cele două țări au avut confruntări pe linia granițelor / sursa foto: Antoine Martin / Sipa Press / Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Relațiile dintre Armenia și Rusia se deteriorează văzând cu ochii. Din ce în ce mai încrezător, Erevanul se întoarce cu spatele spre Moscova și cu fața spre Vest. Este o mişcare curajoasă, dacă ținem cont de reacția dură a Rusiei la tentativele țărilor postsovietice de a părăsi sfera sa de influență și a se apropia de Uniunea Europeană și de SUA. De altfel, Moscova a și avertizat în repetate rânduri că Armenia s-ar putea transforma în a doua Ucraina.

  1. Relațiile dintre Armenia și Rusia sunt tot mai tensionate. Spre furia Moscovei, Erevanul nu doar că se distanțează de aliatul rus, dar cultivă relații tot mai apropiate cu Vestul.
  2. Cel puțin formal, cele două țări fac încă parte din două alianțe, una militară și alta economică.
  3. În timp ce amenință că ar putea părăsi Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), versiunea NATO condusă de Rusia, Armenia vorbește despre aspirațiile de a adera la UE și semnează contracte militare cu Franța.
  4. Moscova avertizează Erevanul că merge pe urmele Ucrainei și se lasă „manipulată” de Vest.
  5. Ruptura Armeniei de Rusia își are originile în complicata istorie și reașezare a alianțelor după Războiul Rece, în lupta Est-Vest pentru influență în fostele republici sovietice. Însă decisive au fost evenimentele din Nagorno Karabah, teritoriu din Azerbaidjan, care a fost locuit până de curând aproape exclusiv de etnici armeni. Armenia îi reproșează Rusiei că nu a făcut nimic pentru ea în fața ofensivei azere de a prelua controlul în Karabah.

Cel mai recent episod dintr-un șir de pași contra vectorului rusesc a fost când Erevanul a anunțat că grănicerii ruși urmează să părăsească Aeroportul Internațional Zvartnots. Acest demers al autorităților armene este unul plin de semnificație, dur și deloc plăcut pentru Moscova. Grănicerii ruși activau încă din 1992 în cadrul principalului aeroport din această țară, în conformitate cu un acord bilateral dintre Armenia și Rusia.

„Inițial, prezența grănicerilor ruși în diferite puncte, inclusiv pe Aeroportului Zvartnots, a fost concepută ca o susținere a statului armean”, a explicat Ararat Mirzoyan, ministrul Afacerilor Externe din Armenia. Acele vremuri au trecut, spune acum Erevanul. 

Decizia autorităților armene s-a lăsat cu o reacție negativă din partea Rusiei. Când abia apăruseră zvonuri cu privire la expulzarea grănicerilor ruși, șeful Ministerului Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, a declarat: „Din motive neclare, armenii consideră că ar trebui să coopereze mai degrabă cu cei care sunt împotriva adevăraților lor prieteni, decât cu vecinii cei mai apropiați, care, din punct de vedere istoric, le-au fost mereu aliați”

În opinia lui Lavrov, Occidentul este cel care întărâtă autoritățile armene împotriva Rusiei. Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a MAE din Rusia, chiar l-a depășit în declarații pe superiorul său și a transmis un avertisment Erevanului: 

„Cu regret, vedem cum Occidentul s-a jucat după bunul lui plac cu Ucraina, a distrus-o, a aruncat-o într-un colț ca pe o păpușă veche rămasă fără mâini și picioare și s-a apucat acum să-și caute o nouă victimă. Nu care cumva să se pomenească Armenia în postura acelei victime, fiind ademenită și amăgită”.

Decizia Erevanului referitoare la grănicerii ruși n-a fost primul și, am putea presupune, nu va fi nici ultimul pas pe care autoritățile armene îl fac pentru a se îndepărta de Rusia. 

Cum a ajuns, deci, o țară care face parte din aceleași alianțe cu Rusia să se orienteze tot mai puternic spre Vest, să critice deschis Moscova și să se debaraseze de prezența rusească de pe teritoriul său?

(In)amici pentru totdeauna 

Tensiunile actuale dintre Rusia și Armenia au un context complicat în spate și puternic întrețesut cu istoria post-sovietică a altor țări din regiune. 

După destrămarea Uniunii Sovietice, la începutul anilor ‘90, Rusia a considerat că fostele republici sovietice făceau parte din sfera ei de influență. Occidentul, la rându-i, pornea de la premisa că monopolul asupra spațiului postsovietic nu-i revenea în niciun caz Moscovei, astfel că a început să-și clădească propriile relații cu noile state independente.

În consecință, Moscova, pe de o parte, și Bruxellesul și Washingtonul, pe de cealaltă, s-au lansat într-o competiție pentru influența din spațiul postsovietic. În 2003 și în 2004, în Georgia, respectiv Ucraina, au avut loc revoluții (la Tbilisi aceste evenimente sunt cunoscute ca „Revoluția Trandafirilor”, iar la Kiev au fost denumite „Revoluția Portocalie”), care i-au adus la putere pe Mihail Saakașvili și Viktor Iușcenko, doi lideri prooccidentali. Moscova a întrezărit acolo „mâna Occidentului”, care intenționa să atragă acele țări în tabăra sa.

Noile autorități din Georgia și Ucraina au optat pentru integrarea europeană, iar ulterior și pentru cea euroatlantică. Saakașvili și Iușcenko intenționau să obțină pentru țările lor statutul de membru nu doar în cadrul UE, dar și în cadrul NATO. Ei insistau ca Alianța Nord-Atlantică să le ofere Georgiei și Ucrainei Planurile de Acțiune în vederea obţinerii statutului de membru al NATO (MAP). Summitul NATO desfășurat la București în aprilie 2008 a constituit un moment de cotitură.

Putin a sosit atunci personal în capitala românească pentru a împiedica începerea procesului MAP pentru Georgia și Ucraina. Și, după cum știm, Vladimir Putin a avut atunci succes.

Patru luni mai târziu, în august 2008, au început tensiunile în Osetia de Sud, una din cele două regiuni ale Georgiei care și-au declarat independența față de Tbilisi. Rusia a acuzat Georgia că aceasta ar fi atacat Osetia de Sud și, o premieră în istoria ei modernă, și-a trimis trupe pe teritoriul unui alt stat. Georgia a suferit înfrângere în acel scurt război cu Rusia din vara lui 2008. După încheierea acțiunilor militare, Moscova a recunoscut independența Osetiei de Sud și a Abhaziei, o altă regiune din Georgia. În ambele regiuni au apărut baze militare rusești, iar subiectul privind statutul de membru al NATO pentru Georgia n-a mai fost discutat la modul serios. 

Cei care pleacă și cei care rămân

În 2009, Uniunea Europeană a lansat proiectul „Parteneriatul Estic”, care presupunea dezvoltarea relaţiilor cu Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. Chiar de la bun început, proiectul a generat o reacţie vehementă din partea Moscovei, care îl vedea drept o modalitate de a rupe ţările menţionate de Rusia.

Temerile, într-o anumită măsură, s-au adeverit: Georgia, Moldova şi Ucraina au optat clar pentru integrarea europeană. Azerbaidjanul, în schimb, a stat pe loc. A ales din start să nu arate vreun interes pentru Parteneriatul Estic. Nu s-a legat o colaborare prea strânsă nici cu Belarus, unde, din anii ‘90, la timonă se află neschimbat preşedintele Aleksandr Lukaşenko.

În toată această reașezare de alianțe și orientări, Armenia merită o atenţie aparte. În anul 2013, situaţia era de aşa natură că Erevanul, împreună cu Kievul, Chişinăul şi Tbilisi, urmau să parafeze, iar, ulterior, să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Documentul era un prim pas pentru integrarea europeană a acestor țări și pentru legături economice mult mai strânse cu piața unică europeană. 

Totuși, Armenia s-a răzgândit și s-a alăturat proiectului concurent gândit de Vladimir Putin, cunoscut acum drept Uniunea Economică Eurasiatică (inițial, se numea Uniunea Vamală Rusia – Belarus – Kazahstan).

Prețul relației Armenia-Rusia

Relaţiile dintre Armenia şi Rusia au fost mereu speciale, chiar și fără granițe comune:

  • Armenia depinde de gazul rusesc, de care beneficiază la un preț mic ($165 pentru mia de metri cubi).
  • Calea ferată din această țarăaparține companiei ruse „Rossiiskie Jeleznîe Doroghi” („Căile Ferate din Rusia”).
  • Rețelele electrice din Armenia sunt controlate de către „Tashir Group”, ce aparține omului de afaceri Samvel Karapetyan, un cetățean rus.

 

Cooperarea militară dintre Rusia și Armenia a fost deosebit de importantă. Din 1992 până în prezent, frontierele Armeniei cu Turcia și Iran au fost păzite de grăniceri ruși. La mijlocul anilor ‘90, în orașul Ghiumri a fost deschisă o bază militară rusească. În plus, Moscova asigura Erevanului armament şi muniţii.

Armenia s-a numărat printre ţările care, împreună cu Rusia, au semnat încă din anul 1992 Tratatul de Securitate Colectivă, pe baza căruia s-a creat, în 2002, Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), răspunsul rusesc la NATO. Actualii membri ai acestei alianțe sunt Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Rusia și Tadjikistan.

La fel ca mult-invocatul articolul 5 al Alianței Nord-Atlantice, și Tratatul de Securitate Colectivă de la baza OTSC are un articol (articolul 4) care prevede: „În cazul comiterii unei agresiuni (atac armat care pune în pericol securitatea, stabilitatea, integritatea teritorială și suveranitatea) asupra oricărui stat participant, toate celelalte state participante, la solicitarea acelui stat participant, îi vor oferi fără întârziere ajutorul necesar, inclusiv cel militar”. 

De aici avea să se alimenteze principala problemă a relațiilor ruso-armene. 

Evenimentele din Karabah, un punct de cotitură 

În toamna lui 2020, Rusia a avut un rol important în Caucazul de Sud, reușind să oprească avansarea Azerbaidjanului spre Nagorno Karabah, enclava populată de etnici armeni, dar care se află pe teritoriu azer. 

Intervenţia preşedintelui rus Vladimir Putin a pus atunci capăt acţiunilor armate. În noiembrie 2020, Putin, preşedintele azer, Ilham Aliev, şi premierul Armeniei, Nikol Pașinian, au semnat o declaraţie trilaterală de încetare a focului. Acordul prevedea şi începutul operaţiunii ruse de pacificare în Karabah. 

Potrivit înţelegerilor convenite, trupele de pacificare erau introduse pentru o perioadă de cinci ani. Povestea se contura ca o victorie pentru Moscova. Totuși, aceste eforturi nu au instaurat pacea în regiune. În mai 2021, între Armenia și Azerbaidjan s-au declanșat lupte pe linia de graniță. Militarii azeri au ocupat platouri importante de pe teritoriul armean. 

În septembrie 2022, situația de la frontieră a devenit și mai tensionată. Luptele au durat cinci zile și au ucis sute de persoane de ambele părți. Iar acestea sunt doar două dintre cele mai importante episoade dintr-o serie de incidente armate.

În acest context, Moscova a ales să fie mediator, nu garant al securităţii pentru Armenia, în pofida obligațiilor de aliat în cadrul OTSC. Autorităţile armene au început să critice tot mai deschis Rusia şi Organizația, declarând eşecul OTSC.

Anul 2023 i-a adus Armeniei noi încercări. În septembrie, în urma unei operaţiuni militare a Azerbaidjanului, ţara a pierdut definitiv controlul asupra Karabahului. În doar 24 de ore, Baku şi-a impus controlul total asupra regiunii, care, preț de 30 de ani, a fost motivul disputelor şi al ostilităților militare permanente între Azerbaidjan şi Armenia.

Operaţiunea părţii azere s-a desfăşurat sub ochii contingentului pacificator al ruşilor. Ba chiar au și fost omorâţi câţiva militari ruşi, motiv pentru care Baku a transmis ulterior scuze Moscovei. 

În septembrie 2023, Karabahul a devenit în totalitate azer, iar toată populaţia armeană, adică circa 100 de mii de etnici armeni, a părăsit regiunea, într-un exod urmărit cu îngrijorare de toată Europa. Nu este exclus ca ei să fi plecat de acolo pentru totdeauna.

„Trupele de menținere a păcii ale Federației Ruse au fost detaşate în Karabahul de Munte pe baza deciziei Adunării Federale a Federației Ruse. Iar în această decizie a Adunării Federale este stipulat că trupele de menținere a păcii ale FR se află acolo pentru a proteja populația civilă. Unde se află acum populația civilă din Karabahul de Munte?”, se indigna ulterior premierul armean Nikol Pașinian.
armenia nagorno karabah
Refugiați armeni veniți din Nagorno-Karabah, într-un adăpost de pe teritoriul Armeniei / sursa foto: KAREN MINASYAN / AFP / Profimedia

Pivotarea spre Occident 

Pentru Armenia, anul 2023 a fost nu doar tragic, din cauză că ţara a pierdut regiunea Karabah, dar şi cel în care Erevanul a început o pivotare spre Vest, atât în plan geopolitic, cât și de securitate. 

Acum Nikol Pașinian comunică în special cu lideri și politicieni occidentali: secretarul de Stat al SUA Antony Blinken, cancelarul german Olaf Scholz, președintele francez Emmanuel Macron, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și administratoarea USAID (agenție americană de fonduri pentru dezvoltare) Samantha Power, precum și cu miniștrii de Externe ai Franței, Germaniei, Canadei

Activismul pe dimensiunea occidentală este cu atât mai vizibil în contextul reducerii intensității contactelor cu Moscova. În octombrie 2023, premierul armean a refuzat să plece în capitala kârgâză, orașul Bișkek, unde se desfășura, cu participarea lui Vladimir Putin, summitul Comunității Statelor Independente (CSI, o organizație creată de fostele republici unionale după dezmembrarea URSS). Nikol Pașinian a ales să meargă în schimb la summitul Comunității Politice Europene, organizat pe 5 octombrie, la Granada, Spania.

Ulterior, premierul armean a decis să ignore reuniunea OTSC convocată la Minsk, Belarus, dar a mers la Forumul pentru pace de la Paris, desfăşurat pe 10-11 noiembrie. Acolo, în afară de discuțiile cu preşedintele Emmanuel Macron, liderul armean a avut o întrevedere cu procurorul Curţii Penale Internaţionale Karim Khan. Amintim aici că, în martie 2023, instanţa de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin.

Relaţiile dintre Armenia şi Curtea Penală Internaţională sunt o sursă specială de animozitate în relaţiile dintre Moscova şi Erevan. La 3 octombrie 2023, Parlamentul Armeniei a ratificat Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, astfel asumându-şi anumite angajamente faţă de această instanţă, inclusiv, teoretic măcar, arestarea lui Vladimir Putin.

Rusia a solicitat Armeniei să nu ratifice Statutul de la Roma şi a avertizat că vor fi repercusiuni asupra relațiilor ruso-armene. Erevanul însă a preferat să ignore avertismentul. Astfel, la 1 februarie 2024, Armenia a devenit membră cu drepturi depline a Curţii Penale Internaţionale.

rusia armenia
Președintele rus, Vladimir Putin, și premierul Armeniei, Nikol Pașinian, la Soci, în iunie 2023 / sursa foto: Ramil Sitdikov / AFP / Profimedia

Divorțul de alianța militară a lui Putin

La sfârșitul anului trecut, Nikol Pașinian a vizitat totuși Rusia și a mers la Sankt-Petersburg, unde a avut loc summitul informal al CSI. Totuși, gestul n-a fost în măsură să amelioreze întrucâtva relațiile dintre Rusia și Armenia. 

În februarie 2024, premierul armean, Nikol Pașinian, a anunțat că țara sa își „îngheață” calitatea de membră a OTSC, pe motiv că alianța nu și-a onorat angajamentele în materie de securitate față de Republica Armenia. 

Ulterior, la 13 martie, Paşinian chiar a ameninţat că ţara sa ar putea părăsi alianța militară condusă de Rusia:

„Dacă OTSC va oferi răspuns la întrebarea unde este zona de responsabilitate a acestei organizaţii în Armenia, iar acest răspuns va corespunde viziunii noastre, vom considera chestiunea soluţionată între noi. Iar dacă nu, atunci Armenia va părăsi OTSC. Сând se va întâmpla acest lucru? Nu vă pot spune.”

Este clar că Erevanul a decis că nu mai poate conta pe Rusia și că Armenia este absolut în drept să-și caute alți aliați. Autoritățile armene consideră o greșeală faptul că au mizat în exclusivitate pe Rusia în contextul chestiunilor ce țin de securitate. „În materie de securitate, a depinde sau a fi legat de o singură țară este în sine o eroare strategică”, explica Pașinian, într-un interviu pentru publicația italiană La Repubblica.


Citește și:
România șchioapătă în cursa înarmării de la Marea Neagră

Franța, mon ami

Acum, Erevanul are intenția fermă de a-și consolida relațiile cu UE. În prezent, din câte se pare, partenerul principal pe care l-a găsit este Franța. Anul trecut, Parisul a furnizat Erevanului un lot de blindate Bastion. La fel, Franța a promis să livreze părții armene radare GM200 și rachete Mistral. Anterior, Rusia era furnizorul exclusiv de armamente al Armeniei.

„Optând pentru această relație de apărare cu Armenia, Franța a încălcat un tabu, fiind  prima țară NATO ce furnizează echipamente de apărare Armeniei, stat care rămâne membru al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă”, declara ambasadorul Franței în Armenia, Olivier Decottignies.  Cele două țări și-au sporit nu doar cooperarea în domeniul militar, ci și economic. 
creșterea volumului comerțului dintre Armenia și Franța în 2023
+ 0 %
armenia franta
Nikol Pașinian, primit de Emmanuel Macron la Elysee, în februarie 2024 / sursa foto: Profimedia

În anul 2023, UE și Erevanul au convenit să sporească efectivul Misiunii Civile a UE în Armenia (EUMA), care și-a început activitatea în luna februarie a anului trecut și monitorizează situația în special la frontiera cu Azerbaidjanul. De menționat că Moscova i-a propus Erevanului să detașeze în Armenia o misiune de observatori OTSC.

În plus, UE ia în considerare acordarea de asistență pentru Armenia prin intermediul Facilității Europene pentru Pace (European Peace Facility), un instrument instituit în 2021. Facilitatea oferă asistenţă în materie de securitate pentru Moldova, Georgia şi Ucraina. Bugetul acestei entităţi pentru anii 2021–2027 constituie 5 miliarde de euro. La fel, este discutat activ subiectul privind crearea unei alianţe care să fie formată din Armenia, Franţa, Grecia şi India. Și cu India Erevanul își consolidează acum cooperarea în domeniul militar.

 

ajutor umanitar al UE pentru armenii dislocați din Karabah
0 mil.

Armenia și aderarea la UE

Erevanul nu mai are rețineri în a-și declara, deschis și tare, aspirațiile europene.

„Ținând cont de toate provocările cu care ne confruntăm în ultimii 3-4 ani, în prezent, în Armenia sunt dezbătute activ mai multe oportunități. N-ar fi un secret dacă aș spune că este discutată de asemenea și ideea aderării la UE. Poporul armean are aspirații europene.”, a spus Ararat Mirzoyan, șeful MAE din Armenia, într-un interviu pentru TRT-World, un post de televiziune din Turcia.

Rusia este vădit iritată de demersurile Armeniei. MAE din Rusia și instituțiile media de stat din această țară îl critică pe Pașinian, sugerând că autoritățile armene ar acționa contrar intereselor poporului. Moscova susține opoziția din Armenia, însă oponenții lui Nikol Pașinian care, în fond, sunt foști demnitari de stat, printre care și doi ex-președinți, sunt deocamdată lipsiți de forță și nu reprezintă o amenințare pentru Guvern.

Ce ar putea face Rusia pentru a pedepsi Armenia

Rusia ar putea face presiuni economice asupra Erevanului, însă un astfel de scenariu presupune și riscul de efecte adverse. 

În primul rând, asemenea acțiuni ar afecta populația, ceea ce nu ar aduce Moscovei mai multe simpatii printre armeni. În al doilea rând, Armenia face parte și dintr-o altă alianță cu Rusia, Uniunea Economică Eurasiatică (UEE). Iar pentru imaginea unei organizaţii cu planuri de extindere, presiunile exercitate asupra unui membru vor fi un semnal de rău augur pentru cei care fac deja parte din această entitate, la fel ca şi pentru cei care iau în considerare aderarea la UEE. 

În plus, sancțiunile impuse de Rusia împotriva unor țări din spațiul postsovietic nu au funcționat niciodată: restricţiile pentru importurile de vinuri și alte produse n-au făcut Moldova și Georgia să abandoneze planurile de integrare europeană. 

Acum, și Armenia alege acelaşi parcurs. Erevanul înțelege că Rusia nu dispune de prea multe pârghii pentru a acţiona, astfel că ia deciziile după propria discreție, fără a ţine prea mult cont de opinia Moscovei. Grăitor e că Armenia și-a intensificat relațiile comerciale atât cu Rusia, cât și cu europenii. 

UE ca partener comercial al Armeniei
0 %
Rusia ca partener comercial al Armeniei
0 %

Sursa: Caliber.az


Citește și:
Cât mai rezistă economia de război a lui Putin și de ce nu face Rusia colaps sub sancțiuni

Totuși, mișcarea în care s-a lansat Armenia este una plină de riscuri, Caucazul de Sud fiind o regiune instabilă. Deși Baku și Erevan negociază un acord de pace, părțile sunt deocamdată departe de semnarea unui astfel de act. Iar acest lucru înseamnă că situația va rămâne una fragilă și nu poate fi exclusă nici o nouă escaladare a tensiunilor dintre Azerbaidjan și Armenia. 

De altfel, în februarie 2024, la frontiera dintre aceste țări a avut loc un schimb de focuri, fiind înregistrate și primele victime de anul acesta – de partea Armeniei. Astfel de incidente ar putea alimenta nemulțumirile armenilor față de guvernare. Lucru care ar pica foarte bine pentru Moscova, care deja a calificat autoritățile actuale din Armenia drept „administrație temporară”


Nota redacției: Acest articol a fost scris în limba rusă și tradus apoi în limba română.

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Vladimir Soloviev

Este interesat de spațiul postsovietic, de unde a relatat îndelung. A acoperit pe larg evenimente majore din ultimele decenii, inclusiv războiul din 2008 din Georgia, masacrul din 2010 de la Osh (Kîrgîzstan), suprimarea din 2011 a revoltei muncitorilor din orașul petrolier Zhanaozen (Kazahstan), protestele din 2020 din Belarus, ciocnirile sângeroase din Almaty (Kazahstan), din ianuarie 2022 și evoluțiile din regiunea separatistă Karabah (Azerbaidjan), în septembrie 2023.

A fost unul dintre primii jurnaliști ruși care l-au intervievat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, după atacul Rusiei din februarie 2022, moment pe care îl descrie în acest articol din Panorama.

Este colaborator Panorama din martie 2024.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
1 Comentariu
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x