Cu Rusia sau fără Rusia?

Harta banilor plătiți pe gaz și petrol din Rusia. Cât a reușit fiecare stat UE să rupă dependența

Computer Hope Guy

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

De când Putin a deschis războiul în Ucraina, statele europene încearcă să-și rupă sau măcar să-și reducă dependența de gazele și petrolul importate din Rusia. Motivele sunt pe cât de simple, pe atât de importante strategic: nu doar că un stat dependent de energia livrată de Moscova e vulnerabil la șantaj economic, dar și aprovizionează în mod direct vistieria din care Rusia își finanțează războiul din Ucraina. Cât au reușit europenii să diminueze această dependență toxică?

Ca de obicei, banii vorbesc cel mai bine. O privire comparativă asupra valorii importurilor de gaz și petrol din Rusia, pe care fiecare stat UE le-a făcut în primele opt luni din 2022, față de întreg anul 2021, pictează un tablou mixt. Datele obținute de Panorama de la Eurostat, biroul statistic al UE, arată că statele membre se pot împărți în trei tabere, în funcție de cum au reușit să pivoteze față de importurile de gaz și petrol din Rusia:

cazurile fericite, care fie nu depindeau nici înainte de anul războiului cu Ucraina de importurile energetice din Rusia, fie au reușit să pivoteze vizibil și cuantificabil în bani, găsindu-și alte surse de import.

cazurile mixte, care au reușit în 2022 să rupă dominația Rusiei în valorile importurilor dintr-o categorie energetică, dar nu și din cealaltă. Fie banii pe gaze, fie cei pentru petrol au mers în cea mai mare parte tot la ruși. Aici se încadrează și România, care deși este un caz fericit de stat care nu depinde prea mult de importurile de energie, plătește cei mai mulți bani pe petrol din import tot către Rusia.

cazurile negative, care nu au reușit să schimbe nimic. Cei mai mulți bani pe gaze și petrol din import merg tot către Rusia, și în 2022, la fel ca în anul precedent. Aici, Ungaria e un exemplu flagrant: și-a sporit poate cel mai mult importurile din Rusia și a dat de 46 de ori mai mulți bani pe petrolul rusesc în 2022, decât în 2021. La gaze, a plătit de 28 de ori mai mult Rusiei, conform datelor Eurostat, obținute de Panorama.

Rezolvarea acestor dependențe care și-au arătat colții și mai rău, în criza prețurilor la energie, declanșată de inflație și de războiul Rusiei, nu e simplă la nivelul UE. Iar asta se vede cel mai bine din imensele tergiversări și compromisuri făcute în privința unor sancțiuni și plafonări ale prețurilor la gazele și petrolul din Rusia.

Comisia Europeană a reușit abia pe 22 noiembrie să iasă cu un plan concret de plafonare a prețului la gaze, dar nu cele rusești în mod specific. Chiar și așa, mecanismul e atât de greoi (intră în vigoare doar dacă prețul pe megawatt-oră la gaze depășește 275 de euro, timp de două săptămâni la rând, pe bursa TTF din Olanda), încât e greu de crezut că va avea vreun efect vizibil sau că va fi măcar agreat de toate statele membre. În ce privește petrolul, UE și marile puteri din G7 au câteva luni de când tot nu s-au decis pe un sistem de plafonare a prețului la petrolul rusesc, iar semnalele sunt că mecanismul va fi tot unul diluat. Între timp, războiul din Ucraina merge înainte.

Per total, UE nu a reușit să își rupă dependența de gazul și petrolul rusesc. Rusia rămâne cel mai mare furnizor, acolo s-au dus cei mai mulți bani atât în 2021, cât și în 2022. Ba mai mult, în cazul gazului, prețurile ridicate au făcut ca suma plătită per total către Rusia, la nivelul UE, în primele 8 luni din 2022, să fie dublă față de întreg anul 2021, conform cifrelor Eurostat, obținute de Panorama. Europa și-a sporit însă masiv importurile de gaz din SUA, plătind de aproape cinci ori mai mulți bani pe ele, în primele opt luni din 2022 (peste 30 de miliarde de euro), față de întreg anul 2021. Au rămas în topul surselor de import de gaze Norvegia, Marea Britanie și Algeria.

În cazul petrolului, tot Rusia e fruntea și în 2022, în ciuda sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina. Importurile de acolo au depășit 48 de miliarde de euro în 2021, iar până în august 2022, UE vărsase direct Rusiei 42 de miliarde de euro, pentru petrol, conform datelor raportate la Eurostat.

La nivelul UE, au sporit însă importurile din alte state mari furnizoare de petrol – Norvegia, Irak, Kazahstan. Din luna iunie 2022, la nivelul UE au apărut și primele importuri de petrol din Emiratele Arabe Unite, Congo sau Venezuela.

Principalul furnizor de petrol din interiorul UE a rămas neschimbat în acești doi ani: Olanda. Nota de subsol extrem de importantă? La rândul ei, Olanda importă cel mai mult petrol din Rusia, iar acest lucru nu s-a schimbat nici în 2022, după ce a început războiul din Ucraina.

Aceasta este o problemă care, de altfel, nu reiese explicit din statisticile Eurostat: multe țări nu (mai) importă direct gaze sau petrol din Rusia, dar le importă din țări care, la rândul lor, le cumpără tot de la ruși.

Pivotarea față de Rusia a însemnat o mică fereastră de oportunitate și pentru România, care a ajuns pe locul trei în topul furnizorilor de petrol din interiorul UE. Valoarea petrolului exportat de România în UE a crescut, în primele opt luni din 2022, de cinci ori față de anul precedent, ajungând la circa 245 milioane de euro.

Țările unde gazele și petrolul rusesc nu au putere

Vorbim aici de țările UE care fie aveau și înainte de războiul cu Ucraina alți furnizori cu tradiție pentru petrol și gaze, fie au reușit să schimbe foaia față de 2022 și să se orienteze masiv sau complet către alte surse.

Portugalia, de exemplu, nu a importat petrol din Rusia nici în 2021, nici în 2022. Și înainte, și după războiul din Ucraina, a avut aceiași mari furnizori constanți: Brazilia, Nigeria și Azerbaidjan. Americanii au fost al patrulea mare furnizor de petrol în 2021 (426 de milioane de euro), însă portughezii nu au mai importat petrol din SUA, începând cu luna aprilie 2022.

În ce privește gazele, portughezii nu au reușit să ocolească Rusia de tot, însă nu este un furnizor important pentru ei. Dacă în 2021 au importat de la ruși gaze de 237 milioane de euro, făcând din Rusia al treilea cel mai important furnizor de gaze, în 2022 achizițiile rusești s-au redus valoric cu aproape jumătate, iar Rusia a picat pe locul 5, cu doar 130 de milioane de euro primiți pe gaze.

Croația a reușit să nu mai importe gaze din Rusia în 2022, după ce în 2021 Rusia era al treilea mare furnizor extra-UE, cu gaze de 73 de milioane de euro. Principalul furnizor de gaz al croaților sunt SUA, atât în 2021, cât și în 2022 – an în care valoarea importurilor americane de gaz a crescut de aproape cinci ori. Egipt și Nigeria sunt alți furnizori importanți de gaz. Din UE, Croația și-a luat gazele din Slovenia, Luxemburg și Austria (din cifrele Eurostat nu reiese proveniența originară a gazului, ci doar țara de unde a fost importat, deci nu este exclusă posibilitatea gazelor rusești). În 2022, Croația a renunțat și la Ungaria ca sursă de gaze (rusești, de fapt, pentru că ungurii își importă aproape tot gazul din Rusia), după ce în 2021 a fost cel mai mare furnizor european al lor.

Dintre „victimele” aparent sigure, Lituania se remarcă exemplar. În 2022, a reușit să reducă de peste trei ori valoarea importurilor de petrol din Rusia, care le domina în 2021 (de la peste 2,3 miliarde de euro, la doar 697 milioane). Din aprilie 2022, importurile de petrol din Rusia sunt oprite, iar din luna mai au început cele din SUA (în valoare de 329 milioane euro până în august). Locul Rusiei, ca valoare a importurilor de petrol, a fost luat de Arabia Saudită. Și la gaze, lituanienii au reușit să detroneze Rusia. Chiar dacă au plătit mai mulți bani în 2022, față de anul precedent, pe gazele din Rusia, acum SUA sunt principalul lor furnizor de gaze (1,8 miliarde euro în primele opt luni).

Irlanda e un alt caz lipsit de grija Rusiei la importurile de energie, conform datelor Eurostat. Nu a luat petrol din Rusia nici în 2021, nici în 2022. Principalul furnizor a fost SUA, pe lângă alții ca Marea Britanie și Azerbaidjan, în 2022, sau Norvegia, Danemarca și Canada în 2021. În ce privește gazele, irlandezii le iau cel mai mult din Marea Britanie, dar și din surse din interiorul UE – Cehia fiind principalul furnizor, țară care cumpără masiv gaze rusești.

În UE mai sunt exemple pozitive. Danemarca dă cei mai mulți bani pe petrol în SUA și Norvegia, iar importurile din Rusia s-au redus de aproape opt ori în 2022, după ce în 2021 danezii plătiseră Rusiei aproape 430 de milioane de euro pe petrol Rusiei. La importul de gaze, cei mai mulți bani s-au dus, în ambii ani, către Germania – țară care deși importă masiv de la ruși, și-a redus și ea în 2022 achizițiile de gaz rusesc.

Suedia își ia cel mai mult petrol din Norvegia, Marea Britanie și Nigeria. După ce în 2021, suedezii au plătit 683 de milioane de euro pe petrol din Rusia, în 2022 valoarea a fost de doar 197 de milioane de euro. În schimb SUA au devenit un furnizor mai important decât Rusia, cu importuri de petrol de 731 de milioane de euro. La gaze, la fel, importurile sunt dominate de Danemarca, dar anul trecut Rusia era primul furnizor, ca valoare, dintre țările non-UE. Din 2022, suedezii au redus achizițiile de gaz rusesc la peste jumătate (doar 29 de milioane de euro), arată cifrele Eurostat.

Spania e un mare importator de petrol, dar și-l ia mai ales din Nigeria și Libia. SUA au devenit în 2022 al doilea cel mai bine plătit furnizor de petrol pentru spanioli (peste 4,4 miliarde de euro în primele opt luni), scoțând Mexicul din top. La gaze, spaniolii au reușit o pivotare mixtă față de Rusia: deși valoarea gazelor importate din Rusia s-a dublat în 2022, față de 2021, plasând-o astfel pe locul doi în topul valoric al furnizorilor (2,7 miliarde euro), SUA domină furnizarea de gaze către Spania, în 2022, cu achiziții de peste 6,8 miliarde de euro în doar opt luni.

Una caldă, una rece. Unde domină rușii ori gazele, ori petrolul

În UE sunt și state care au reușit doar parțial să se desprindă de dominația Rusiei pe importurile de hidrocarburi.

Începem cu România, care deși importă sub 30% din necesarul de consum de gaze, plătește cei mai mulți bani pe astfel de gaze tot către Rusia, chiar dacă și-a redus valoarea importurilor de aici la jumătate față de 2021 (doar 219 milioane euro pe primele opt luni), iar din luna aprilie nu a mai cumpărat deloc, direct din Rusia. Cei mai mulți bani merg în 2022 pe importurile din Bulgaria și Ungaria, unde apare însă aceeași notă de subsol ca și la alte state din UE: cel mai probabil, gazele din cele două țări vecine sunt tot rusești.

La petrol, România a reușit chiar o performanță negativă față de anul trecut: în 2022, Rusia a luat locul Kazahstanului, ca principal furnizor de petrol de import, după prețul plătit (2,3 miliarde de euro, față de doar 751 milioane în 2021).

Olanda este țara UE care furnizează cel mai mult petrol celorlalte state membre, iar la gaze e în top 3. Olandezii își importă însă cel mai mult petrol din Rusia (peste 11 miliarde euro în cele opt luni din 2022), apoi din Norvegia. SUA vin abia pe locul trei, cu peste 5 miliarde de euro. La gaze, olandezii au reușit să elimine supremația rusească din 2021, chiar dacă au plătit aproape dublu pe gazele de aici, în 2022 (aproape 2,4 miliarde euro). Totuși, SUA au devenit în 2022 principalul furnizor de gaze de import, cu o valoare de peste 4,8 miliarde de euro.

Principalul client de petrol și gaze al Olandei este de departe Belgia, care își importă de aici cea mai mare parte a necesarului pe care îl are de acoperit din surse externe (teoretic, deci, o parte din gazele rusești ale Olandei ajung și în Belgia). În rest, belgienii își iau petrolul din surse precum Algeria, Nigeria și Marea Britanie, iar gazele din Norvegia, Marea Britanie sau Franța și Germania. La gaze, Rusia apare pe locul trei în topul extra-UE al furnizorilor, în 2022, cu achiziții de peste 3,5 miliarde euro.

Franța importă mult petrol, dar Rusia nu e o sursă importantă, deși atât în 2021, cât și în 2022, francezii au plătit 1,58 miliarde de euro pe petrol din Rusia. Totuși, principalul destinatar al banilor pe petrolul de import este SUA. Kazahstan și Nigeria sunt ceilalți doi mari furnizori, în 2022. La gaze, însă, Rusia e încă în top. Chiar dacă, în 2022, SUA au devenit principalul furnizor, valoarea importurilor americane de gaze crescând nu mai puțin de 9 ori, față de 2021 – la 9,7 miliarde euro. Rusia e însă pe locul doi, cu 3,56 miliarde euro. E dublu față de întreg anul 2021 în contul Rusiei, dar măcar rușii nu mai sunt pe primul loc. Francezii importă multe gaze și din Belgia, Spania și Germania.

Și alte țări UE au rezultate „mixte”. Austria dă cei mai mulți bani pe petrolul de import din Kazahstan, Libia și Irak. La gaze, deși nu au raportat datele la Eurostat, austriecii sunt însă dependenți de Rusia. Estonia reușește la fel: petrol ia din Kazahstan și Libia, însă gaze din Rusia și Letonia (deci tot Rusia, practic).

Finlanda a reușit în 2022 să reducă importurile de petrol din Rusia și să apeleze mai mult la Norvegia, care a devenit principalul furnizor, față de anul precedent. Totuși, importurile de gaze din Rusia i-au costat pe finlandezi de peste 10 ori mai mulți bani în 2022, față de 2021, ajungând la 610 milioane euro.

Grecia e un alt caz. Își ia petrolul mai ales din Irak, Kazahstan și Libia. Importurile din Rusia s-au redus de peste trei ori în 2022, ajungând tocmai pe locul 6 în top, cu o valoare de 230 milioane de euro, față de 2021. La gaze însă, grecii depind la import de Rusia, principalul lor furnizor. Chiar dacă importurile de gaze din SUA au crescut în 2022 la 854 milioane de euro, cele din Rusia s-au dublat, ajungând la 2,3 miliarde de euro.

Nemișcații în front. Pe cine domină energetic Rusia în anul războiului cu Ucraina

Această listă ad-hoc trebuie să înceapă cu Germania. Chiar dacă nu au raportat la Eurostat datele privind importurile de gaz pe 2021 și 2022, nemții încă își cumpără gazele de import din Rusia, deși le-au redus ponderea cam la jumătate. La petrol însă, cifrele sunt clare: Rusia e numărul unu și în 2021, și în 2022 (8,8 miliarde euro). Principalul furnizor UE de petrol este Olanda, țară care importă la rândul ei mult petrol din Rusia. În 2022, nemții mai iau mult petrol din SUA (5,3 miliarde euro), din Kazahstan (4,1 miliarde euro) și din Norvegia (3,67 miliarde euro).

Italia e un alt exemplu de seamă. Gazele de import vin preponderent din Rusia (10,8 miliarde de euro doar în opt luni din 2022, mai mult decât cele 9,1 miliarde date în tot anul 2021). Algeria și Azerbaidjan sunt ceilalți doi mari furnizori de gaze. De remarcat că, în 2022, importurile de gaz din SUA au crescut în valoare de 10 ori, la 2,35 miliarde euro, față de anul trecut. Din UE, italienii își iau gazele mai ales din Olanda. La petrol, Azerbaidjan e principalul furnizor ca valoare a importurilor. Totuși, în 2022 Rusia urcă direct pe locul 2 valoric, cu importuri de petrol de aproape 4,7 miliarde de euro.

Polonia, cel mai vocal stat est-european împotriva Rusiei, își importă petrolul cel mai mult de la ruși, atât în 2021, cât și în 2022. Arabia Saudită și Norvegia sunt ceilalți doi mari furnizori. În 2022, polonezii au început să importe petrol și din SUA, însă valoarea a fost de doar 326 milioane de euro, pe primele opt luni. Cifrele importurilor de gaze nu au fost raportate la Eurostat.

Apoi, vin captivii de serviciu ai hidrocarburilor din Rusia.

Bulgaria are importurile dominate de Rusia atât la gaze (1,88 miliarde euro în 2022), cât și la petrol (4 miliarde de euro în 2022, de patru ori mai mult ca întreg anul trecut). România e principalul furnizor de petrol din UE al bulgarilor, în acest an, cu importuri de la noi de 245 milioane euro.

Cehia e aproape la fel ca Bulgaria – petrol și gaze de import, pe linie, din Rusia. Kazahstan și Azerbaidjan completează topul la petrol. La gaze, Germania este principalul furnizor, cu importuri de 3,5 miliarde de euro (dar multe gaze germane provin tot din Rusia).

Slovacia își ia gazele din Rusia și din Ucraina preponderent, iar petrolul din Rusia și din Ungaria (deci tot Rusia, indirect). Letonia importă gaze din Rusia, dar și din Lituania și Estonia. Slovenia își ia gazul de import din Rusia, dar și din Austria și Italia.

Ungaria a plătit de 46 (!) de ori mai mulți bani pe petrolul din Rusia, în 2022, față de 2021: 1,9 miliarde de euro. La gaze, chiar dacă ordinul de mărime nu e la fel de ridicat, suma plătită e chiar mai mare. Ungurii au plătit 3,55 miliarde de euro pe gazele din Rusia, în opt luni din 2022, față de doar 124 de milioane raportate în 2021. Adică de vreo 28 de ori mai mult.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andrei Luca Popescu

Redactor-șef adjunct Panorama.ro

Unul dintre jurnaliștii seniori cu care a fost lansat proiectul Panorama.ro, Andrei Luca Popescu s-a apucat de presă crezând că prin scris poate schimba lucruri și oameni. În loc să se formeze la locul de muncă, a studiat jurnalismul la Universitatea București, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După aproape 20 de ani de realizat reportaje, investigații, analize, opinii, la publicații precum Cotidianul, România Liberă, Gândul, Europa Liberă sau Digi 24, nu mai e așa de convins, dar insistă.

Are un masterat în relații internaționale privind soluționarea conflictelor, dar a absolvit și cursurile unui masterat de scenariu de film. De-a lungul carierei, a primit pentru materialele sale distincția de „Tânărul jurnalist al anului” (Freedom House) și mai multe premii în cadrul Galelor Superscrieri.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    4
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x