În fiecare lună, un milion de românce sunt afectate de sărăcia menstruală – asta înseamnă că nu își permit să își cumpere absorbante sau nu știu cum să își gestioneze menstruația. Pentru că sărăcia menstruală și tot ce ține de acest subiect nu se află pe agenda statului român, estimările sunt făcute de un ONG, Pe Stop, prin coroborarea datelor Eurostat despre populația aflată la risc de sărăcie și numărul de femei aflate la vârstă reproductivă.
„Sărăcia menstruală înseamnă lipsa accesului la produsele și informațiile de care avem nevoie pentru a ne îngriji în siguranță și cu demnitate pe durata menstruației. Implicațiile ei au ramificații destul de largi, de la riscuri majore pentru sănătatea reproductivă și generală, la absenteism școlar și perpetuarea sărăciei și a izolării sociale a persoanelor afectate”, explică Irina Vasilescu, co-fondatoarea Pe Stop, pentru Panorama.
Înaltă, cu ochelari și păr ondulat, Irina Vasilescu a dus pentru prima oară absorbante în Gara de Nord în 2018, după ce s-a simțit inspirată un documentar din SUA. A distribuit atunci 9 pachete cu produse de igienă. De atunci lucrurile s-au schimbat: doar în 2024 numărul pachetelor distribuite a trecut de 11.000. Și eforturile ONG-ului nu s-au oprit aici.
Rușinea din politicile publice și lipsurile din viața reală
„Pe Stop abordează sărăcia menstruală pe toate palierele pe care se manifestă: distribuim pachete gratuite cu produse de igienă menstruală persoanelor care au nevoie de ele, organizăm cursuri despre igiena menstruală, corp și consimțământ și facem demersuri ca parlamentarii să înțeleagă gravitatea problemei și să susțină, în consecință, legi care facilitează accesul persoanelor vulnerabile la produsele de care au nevoie. Cel mai mare obstacol pare să fie indiferența sau neinformarea – opinia publică nu știe prea multe despre această problematică și implicațiile ei, prin urmare nici politicul nu o consideră prioritară”, spune Irina Vasilescu.
Și acum mai iese pe teren alături de o echipă formată din colegi și voluntari. Echipele se răspândesc în punctele nevralgice ale Capitalei, unde știu ca le așteaptă lunar femei care n-au bani de absorbante.
Liliana are o căciulă albă trasă bine peste urechi, poartă un hanorac bleumarin gros și are în spate un rucsac negru burdușit. O întâlnim în umbră coloanelor care deschid intrarea în Gara de Nord. La picioare ține o sacoșă plină în care înghesuie și pachetul cu produse de igienă care poartă ștampila Pe Stop.
Dacă ar trebui să plătească produsele de igienă feminină, ar trebui să muncească în medie de trei ori mai mult decât femeile din Vest, arată Monitorul Social, un proiect al Fundației Friedrich Ebert România.
La cei 46 de ani, Liliana nu are nici un domiciliu și nici un job stabil, la fel ca multe dintre cele 1.000 de beneficiare ale ONG-ului care asigură produse de igienă menstruală femeilor din zone defavorizate din Capitală, dar și din zonele rurale.
Cele mai multe trăiesc în condiții de sărăcie extremă, cu acces limitat la apă curentă și, în cele mai multe cazuri, fac parte din familii numeroase care au nevoie de hrană, așa că banii sunt alocați pentru cheltuieli mai urgente. În niciun caz nu și-ar permite să își cumpere conținutul din pachetul oferit de asociație: un pachet de absorbante, un gel igienizant, un pachet de șervețele umede, două de șervețele uscate și o pereche de lenjerie intimă.

Reprezentanții ONG-ului Pe Stop, în Zăbrăuți, unde oferă pachete pentru igiena intimă. Foto: Andreea Pietroșel
„Suntem fetele cu absorbantele, am ajuns” – dau sfoară-n cartier voluntarii și membrii ONG-ului când ajung cu produsele în două din cele mai sărace zone din Capitală. La 10 minute de mers cu mașina de centru, se află cartierul Zăbrăuți. În inima Ferentariului pachetele oferite de cei de la Pe Stop ajută femeile din zonă să facă economii de 35 de lei pe lună. O sumă care poate fi redirecționată pentru hrană.
În Rahova Doamna Bety e omul de legătură între Pe Stop și fetele și femeile din cartier. Ea le anunță când vine livrarea și tot ea este cea care păstrează toate pachetele pentru persoanele care sunt plecate în ziua respectivă. Locuiește alături de cei 6 copii într-o singură cameră la parterul unui bloc decrepit și e beneficiara Pe Stop încă de la început. „Ne ajută foarte mult că nu mai cheltuim niște bani. Mi-e și rușine să spun, dar înainte, când nu aveam bani, mai luam un pampers de la copii și îl foloseam. Celelalte fete își cumpărau, dar la bucată, niciodată nu își permiteau să ia un pachet din piață.”
Proiect de lege blocat
Lipsa de informație conduce la ignoranță și invizibilitate, contexte care perpetuează stigma legată de menstruație. Exemplele de bună practică arată că, odată ce subiectul iese din zona de tabu, și politicile publice privind sănătatea reproductivă se schimbă.
În România rolul de portavoce și l-au asumat două ONG-uri care încearcă din răsputeri să pună menstruația pe agenda publică: Pe Stop și Iele Sânziene. Implicarea lor a făcut-o și pe deputata USR Oana Țoiu să se alăture cauzei: așa a apărut în 2021 proiectul de lege „Împreună pentru fete”, care propune introducerea unor tichete sociale prin care fetele în situații vulnerabile, dar și femeile fără adăpost să își poată procura produsele de igienă de care au nevoie.