Șase seriale de văzut vara asta
Am sunat mobilizarea în redacția Panorama și am cerut recomandări de seriale de la fiecare, pentru momentele în care ne învinge canicula și alegem să rămânem în casă, la răcoare. Avem de la povești de dragoste, la intrigi politice sau dramele scenei de stand-up comedy din SUA în anii ’50.
Dacă vreți să întoarceți favoarea, așteptăm și noi recomandări, pe care ni le puteți lăsa pe e-mail sau într-un mesaj, pe pagina noastră de Facebook, iar noi le vom da mai departe.
Grace and Frankie (2015-2022)
Un serial care a trecut, în mod ciudat, de radarul multor pasionați, este o comedie caldă, care tratează tot felul de situații care ne pot apărea în viață, unele mai bizare decât altele. Iar premisa pe care se construiește serialul e cât se poate de originală, cu protagoniști dintr-o categorie adesea ignorată în cinema – bătrânii.
Două femei care nu se suportă sunt anunțate la o cină în patru că soții lor nu au fost, de-a lungul anilor, doar parteneri de business, ci au și o relație romantică. Șocate de această veste, Grace și Frankie mai au parte de o surpriză: trebuie să se mute împreună. Ce urmează este o poveste în care se îmbină sentimentalul și comicul, despre cum se construiește și menține o prietenie, o relație de iubire, o relație părinte-copil. Iar dacă sunteți fani „Friends”, poate vă convinge faptul că serialul e scris de Marta Kauffman. (Dana Mischie)
The Marvelous Mrs. Maisel (2017-2023)
Personajul principal e Miriam sau Midge Maisel. Ea e ce s-ar fi întâmplat dacă Jerry Seinfeld era o casnică chic din anii ‘50, cu un simț fantastic al umorului și cu un microfon ajuns întâmplător în fața ei. Doar că ce are doamna Maisel în plus e Susie, impresara ei, un personaj care face din serial și o minunată poveste despre prietenia dintre două femei care nu puteau fi mai diferite, dar tot pot vorbi aceeași limbă.
E comedie, dar ai și multe alte emoții presărate pe acolo, după gust. Serialul e feminist. E elegant. E deștept. Și reface o istorie savuroasă a stand-up-ului, dar și a entertainment-ului, la modul general, cu toată tranziția lui de la teatralitatea cluburilor de noapte la emisiunile televizate din anii ‘50-’60.
Numai bine, că avem acum și ultimul sezon (din cinci) și se poate face un binging cinstit. Produs de Amazon, deci ți-ar trebui și un abonament la Prime. (Alina Mărculescu Matiș)
The Diplomat (2023)
E un fel de frate mai mic și mai prost dezvoltat al lui House of Cards, doar că pe politică externă. Dar tot te uiți cu plăcere la el, dacă îți plac dramele politice, piperate cu spionaj, dialoguri deștepte, umor și „afaceri internaționale”.
Acțiunea se învârte în jurul diplomatei americane Kate Wyler (jucată de Keri Russell, actriță pe care poate o știți dintr-un alt serial foarte bun, The Americans), care se trezește parașutată ca ambasadoare la Londra, în mijlocul unui scandal militar internațional cu Rusia, tocmai când se pregătea să preia postul din Kabul, mult mai potrivit pentru obișnuințele ei de om de acțiune, nu de combinații machiavelice pe la recepții scorțoase.
Puteți fi reticenți, dacă ați citit cum prietenii voștri mai snobi și puriști de pe social media au ținut să sublinieze că „lucrurile nu se întâmplă în realitate așa” și că serialul acesta e cam popcorn. Totuși, nici veteranii de război din Vietnam nu făceau lucrurile tocmai ca John Rambo, dar asta nu înseamnă că nu poți savura un film de acțiune bine făcut și ușor de digerat. (Andrei Luca Popescu)
Normal People (2020)
E genul de serial care le are pe toate. Bazat pe bestsellerul lui Sally Rooney, Normal People poate să fie ceva lejer de vară, o poveste de dragoste din Irlanda care începe în adolescență și continuă în anii de facultate.
Poate să fie despre o legătură între doi oameni, care pare impenetrabilă. Poate să fie despre cum apartenența la o clasă socială îți va influența inevitabil viața mai mult decât crezi. Sau poate să fie despre maturizare și cum trebuie să lași în urmă persoana care erai, ca să devii persoana care vrei să fii. (Vlad Dumitrescu)
The Devil Next Door (2019)
John Demjanjuk era un mecanic auto trecut mult de prima tinerețe, care repara mașini în Cleveland, Statele Unite. Poate că numele personajului nu vă spune nimic la prima vedere, iar existența lui pare una banală. Până când într-o zi, Demjanjuk este acuzat că este „Ivan cel Groaznic”, gardianul lagărului de exterminare nazist de la Treblinka, din Polonia.
O acuzație pe care ucraineanul, naturalizat în Statele Unite, a negat-o vehement, spunând că a fost, de fapt, un prizonier de război sovietic, căzut în mâinile naziștilor și forțat să lucreze ca gardian.
Cine își asumă rolul de apărător al acestuia și cu ce arme speră să îl scoată basma curată? Cine este procurorul și care sunt mărturiile supraviețuitorilor? Cum a trăit familia lui acele momente?
Documentarul este o miniserie de cinci episoade și pune reflectorul nu doar pe procesul acestuia din Israel, din anii ‘80, care a creat extrem de multă emoție în societatea israeliană, ci și pe ultimii ani din viața lui Demjanjuk. (Cristina Dobreanu)
The Bletchley Circle: San Francisco (2018)
Este o miniserie a cărei acțiune este plasată la mijlocul anilor 1950, când patru foste angajate ale Bletchley Circle, care obișnuiau să spargă coduri folosite de armata germană în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, se reunesc în SUA.
Cele patru femei care între timp au ieșit din activitate, dar și-au păstrat abilitățile dobândite în trecut, rezolvă mistere și crime pentru care poliția din San Francisco nu are rezolvare. Serialul e presărat cu mister și cu multe răsturnări de situație.
La finalul fiecărui episod, însă, puzzle-ul este rezolvat prin munca de echipă a celor patru veterane de război, care reușesc nu de puține ori să-i scoată din minți pe polițiștii cărora ajung să le facă treaba. (Claudia Spridon-Drăgodan)
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.