INFOGRAFICE

Și totuși, de ce sunt ouăle atât de scumpe?

La sfârșitul anului trecut, ouăle ajungeau în România la cel mai ridicat preț din ultimii 16 ani, potrivit datelor Comisiei Europene. 208 euro costau 100 de kilograme de ouă, preț care nu a scăzut prea mult nici în primele luni ale acestui an, conform datelor europene.

Cu toate acestea, România stă bine în valul de scumpiri, fiind a treia cea mai ieftină piață pentru ouă din Europa, după Cipru și Letonia.

De scumpit, ouăle s-au scumpit serios peste tot. Nu doar Europa, ci și Statele Unite și alte părți ale lumii se confruntă, de o bună bucată de vreme, cu majorări serioase ale prețurilor pentru aceste produse.

Potrivit specialiștilor, prețul ouălor depinde de multe aspecte, două dintre cele mai importante fiind prețul cerealelor furajere și incidența gripei aviare.

Prețul cu care crescătorii de păsări cumpără cerealele necesare hranei păsărilor se resimte în costul produsului final. În contextul războiului, ultimul an a adus o creștere accelerată a prețului cerealelor în Europa, atingând un vârf pentru perioada recentă.

Suprapusă peste criza din Ucraina și pandemie este și o creștere a incidenței gripei aviare în statele europene. În anul epidemiologic 2021-2022, s-au înregistrat în Europa peste 6.600 de cazuri de gripă aviară la păsări, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor. Iar asta a contribuit, de asemenea, la prețurile mari pe care le plătim pentru ouă.

Facebook
LinkedIn
WhatsApp

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x