Despre tranziția de la deșteptăciune la înțelepciune în viață și un ghid practic pentru a îmbătrâni cu succes
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
„Books for Curious Minds” e o rubrică săptămânală, în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți pe care le-a descoperit. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare.
From Strength to Strength* – Arthur Brooks
Această carte e, probabil, pentru cei care se îndreaptă către a doua parte a vieții. Dar nu numai.
Arthur Brooks este psiholog și profesor și scriitor și a scris această carte pentru a-și lămuri propriile dileme legate de viața profesională. Calitățile care ne-au dus către succes în prima parte a vieții tind să ne abandoneze și să ne încurce în partea a doua a vieții, scrie Brooks.
De la atleți, la muzicieni, la oamenii care-și folosesc mintea, pare că toți urmăm aceeași evoluție. E genul de gând care te trimite direct în anxietate și negare. Dar, spune Brooks, există alegeri mai productive decât aceasta: o tranziție înțeleaptă și plină de sens de la „inteligența fluidă” care ne-a asigurat succesul trecut, către „inteligența cristalizată” care poate aduce o a doua parte a vieții împlinită și de succes, în cu totul alte feluri. Este trecerea de la „deșteptăciune” la „înțelepciune”. Vârsta aduce cu ea mai multă fluență în limbaj, capacitatea de conecta idei, de a combina și folosi idei complexe și de a crea valoare în cu totul alte feluri pentru noi și oamenii din jur.
Brooks e un scriitor cu umor și cu o experiență personală în linie cu ceea ce scrie: a părăsit o carieră de lider al uneia dintre cele mai influente instiuții de politică publică din Statele Unite, pentru a scrie și a profesa. Cartea adună la un loc date, filozofie, istorie, psihologie și anecdote din viața lui și a cunoscuților lui, pentru a crea un ghid practic pentru succes în a doua parte a vieții.
Va trebui, printre altele, să abandonăm definiția actuală a succesului, să ne desprindem identitatea de job și carieră, să ne reconsiderăm apetitul insațiabil pentru „mai mult”, să înțelegem cu adevărat ce ne face fericiți și să ne regăsim motivația intrinsecă și motivația de a servi.
Pare un efort incredibil de reconstruire dar, dacă Brooks are dreptate, ceva miraculos se află în cealaltă parte.
(*titlu complet: From Strength to Strength. Finding Success, Happiness, and Deep Purpose in the Second Half of Life)
Citește și:
Capcanele ambiției în cultura succesului. Cum să înveți când trebuie să te dai bătut, la muncă sau în viață
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- De la „războiul like-urilor” la cimitirul de piane și zgomotul care ne bruiază deciziile, șase cărți de citit până trece vara
- De la aroganță născută din succes și până la irelevanță, cele 5 greșeli fundamentale care distrug o organizație
- Războiul cipurilor. De ce lupta pentru controlul industriei de semiconductori ne va decide viitorul
- Așa arată fețele singurătății. Despre o societate de rivali și consumatori, obsedați să ia, nu să dea
- Termină ce ai început. Lecții surprinzătoare care să te ajute să eviți tentațiile și procrastinarea
- Capcanele ambiției în cultura succesului. Cum să înveți când trebuie să te dai bătut, la muncă sau în viață
- Respirăm de 25.000 de ori pe zi, dar nici nu ne dăm seama că o facem greșit. Despre noua știință a respirației