Books for Curious Minds

Despre tranziția de la deșteptăciune la înțelepciune în viață și un ghid practic pentru a îmbătrâni cu succes

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Books for Curious Minds” e o rubrică săptămânală, în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți pe care le-a descoperit. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare. 

From Strength to Strength* – Arthur Brooks

Această carte e, probabil, pentru cei care se îndreaptă către a doua parte a vieții. Dar nu numai.

Arthur Brooks este psiholog și profesor și scriitor și a scris această carte pentru a-și lămuri propriile dileme legate de viața profesională. Calitățile care ne-au dus către succes în prima parte a vieții tind să ne abandoneze și să ne încurce în partea a doua a vieții, scrie Brooks.

„Practic, în oricare profesie care cere abilități superioare, declinul începe la un anumit moment între finalul celei de-a treia decade și începutul celei de-a cincea. Și asta nu e totul: cu cât cineva este mai realizat atunci când se află la vârful carierei, cu atât declinul e mai abrupt atunci când are loc”.

De la atleți, la muzicieni, la oamenii care-și folosesc mintea, pare că toți urmăm aceeași evoluție. E genul de gând care te trimite direct în anxietate și negare. Dar, spune Brooks, există alegeri mai productive decât aceasta: o tranziție înțeleaptă și plină de sens de la „inteligența fluidă” care ne-a asigurat succesul trecut, către „inteligența cristalizată” care poate aduce o a doua parte a vieții împlinită și de succes, în cu totul alte feluri. Este trecerea de la „deșteptăciune” la „înțelepciune”. Vârsta aduce cu ea mai multă fluență în limbaj, capacitatea de conecta idei, de a combina și folosi idei complexe și de a crea valoare în cu totul alte feluri pentru noi și oamenii din jur.

Brooks e un scriitor cu umor și cu o experiență personală în linie cu ceea ce scrie: a părăsit o carieră de lider al uneia dintre cele mai influente instiuții de politică publică din Statele Unite, pentru a scrie și a profesa. Cartea adună la un loc date, filozofie, istorie, psihologie și anecdote din viața lui și a cunoscuților lui, pentru a crea un ghid practic pentru succes în a doua parte a vieții.

Va trebui, printre altele, să abandonăm definiția actuală a succesului, să ne desprindem identitatea de job și carieră, să ne reconsiderăm apetitul insațiabil pentru „mai mult”, să înțelegem cu adevărat ce ne face fericiți și să ne regăsim motivația intrinsecă și motivația de a servi.

Pare un efort incredibil de reconstruire dar, dacă Brooks are dreptate, ceva miraculos se află în cealaltă parte.

(*titlu complet: From Strength to Strength. Finding Success, Happiness, and Deep Purpose in the Second Half of Life)


Citește și:
Capcanele ambiției în cultura succesului. Cum să înveți când trebuie să te dai bătut, la muncă sau în viață

Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andreea Roșca

Realizatoarea „The Vast&The Curious”

Andreea Roșca are o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism. A fost redactor-șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea Cațavencu.

Din 2010, lucrează pe cont propriu, iar din 2011 colaborează aproape exclusiv cu antreprenori. În tot acest timp, a intervievat persoane care au construit lucruri remarcabile sau care au idei interesante. Mai mult, din noiembrie 2017, a decis să îi aducă pe unii dintre ei pe scenă, în interviuri live, cu public, la Teatrul Apollo111, în proiectul The Vast&The Curious.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    3
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x