POVESTEA ÎN DOUĂ MINUTE

Succession te ajută să înțelegi lumea mai bine. 5 moduri în care serialul pune oglinda în fața capitalismului american

Computer Hope Guy
Foto: Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

Când Game of Thrones s-a încheiat în 2019, multă lume s-a întrebat care va fi următorul hit marca HBO. Realitatea e că răspunsul era deja pe piață. Succession a început în 2018 și s-a terminat anul acesta, adunând pe parcurs 48 de nominalizări la premiile Emmy și 13 premii. 

Serialul e o dramă cu accente puternice de comedie, care se concentrează pe familia Roy și imperiul media controlat de aceasta (e o paralelă nu tocmai subtilă la familia Murdoch). În patru sezoane, explorăm dinamicile de putere veșnic în schimbare, între componenții familiei, și suntem martorii decăderii treptate a tuturor celor implicați. 

Succession e una dintre cele mai complexe opere cinematografice care au apărut pe micile ecrane în ultima vreme, iar temele și substraturile sale sunt dintre cele mai diverse. Până și stilul de actorie al lui Jeremy Strong, care presupune o dedicare extremă, a stârnit discuții și controverse. 

Dacă nu știi ce serial să alegi dintre variantele parcă infinite de pe serviciile de streaming, avem cinci motive pentru care credem că Succession te va ajuta să înțelegi mai bine lumea din jur.

1. O analiză realistă a marilor instituții de presă

Toate serialele considerate capodopere de-a lungul timpului, cum ar fi The Wire sau The Sopranos, au acordat o atenție deosebită detaliilor și au încercat să fie cât mai realiste. Succession nu e o excepție. Echipa din spatele serialului a vrut să portretizeze cât mai bine canalul TV fictiv ATN (o paralelă evidentă cu Fox News), așa că a angajat mai mulți consultanți din domeniu: de la Marissa Mayer, fost reporter specializat în mass media la Wall Street Journal, la Jon Klein, fost președinte la CBS News și CNN. 

Jurnalismul a fost în centrul atenției mai ales în ultimul sezon. Spre exemplu, într-unul dintre episoade, ATN ia decizia, în noaptea alegerilor prezidențiale, să anunțe că statul Wisconsin a fost câștigat de un candidat de extremă dreapta, chiar dacă multe voturi, care cel mai probabil ar fi mers în direcția candidatului liberal, au fost arse de suporterii săi. 

Bill Grueskin, profesor la Columbia Journalism School, a spus că acel moment i-a dat fiori: „S-a simțit ca acele filme la care e precizat la început că au fost inspirate din fapte reale”. Momentul evocă perioada în care jurnaliștii Fox News evitau să anunțe victoria în alegeri pentru Joe Biden, de frică să nu supere baza de alegători a lui Donald Trump. Unii se tem că ar putea chiar prezice viitorul.

2. O privire sumbră spre puterea tot mai mare a celor mai bogați oameni din lume

În Succession, cei mai bogați oameni de pe planetă trăiesc viața într-o lume paralelă, plină de privilegii și se implică fără să se gândească la consecințe, în politică și societate, pentru a-și servi propriile interese, fără strop de empatie sau considerare față de cei din clasele sociale inferioare. Serialul ne arată cât de ușor e, ca om bogat, să nu fii conștient de magnitudinea puterii tale și să te folosești de influența pe care o ai, pentru a scăpa de orice fel de consecințe ale propriilor acțiuni. 

Puterea e folosită lejer pentru orice scop – spre exemplu, în sezonul trei, vedem cum familia Roy merge la o conferință politică, unde mai mulți donatori bogați și lideri de business vor alege următorul candidat al Partidului Republican. Logan Roy, capul familiei, nici nu stă pe gânduri și îl susține pe cel care îi va aduce cele mai mari beneficii lui personal.

Succession ne arată cât de implicați sunt, de fapt, miliardarii în toate aspectele vieții americane, aruncând cu bani înspre candidații care susțin politicile avantajoase pentru ei. De altfel, ca să poți funcționa în stratosfera celor 1%, trebuie să fii un anumit tip de om. Mai exact, după cum îi spune Logan Roy fiului său: „You’re not a killer. You have to be a killer”. 

De ce Succession te ajută să înțelegi lumea mai bine
Brian Cox (Succession)

3. Un portret ridicol, amuzant, dar realist al felului în care trăiesc miliardarii

Producătorii Succession au angajat mai mulți consultanți care să se asigure că stilul de viață al miliardarilor e unul conform cu realitatea. Afli detalii interesante, precum faptul că nu poartă niciodată paltoane, pentru că mereu sunt transportați dintr-un punct în altul, deci n-au de ce să stea afară. Dar și lucruri la care te-ai aștepta: au ceasuri de peste 100.000 de dolari, merg constant cu elicopterul, mănâncă delicatețuri ilegale și n-au nici cea mai mică idee cât costă o cutie cu lapte.

Poate cel mai interesant aspect e cel legat de alegerile de îmbrăcăminte ale miliardarilor. Ei n-au nevoie să epateze cu haine la care să se vadă logo-ul, ci preferă lucrurile simple. Simple și scumpe mai exact, cum ar fi un tricou polo bleumarin fără nimic pe el de la Tom Ford. Doar 1.500 de dolari. Trendul se numește Quiet Luxury și îl regăsim și în realitate, la vedete precum Kendall Jenner sau Sofia Ritchie. 

4. Cum ne afectează și cum răspundem la abuz

Logan Roy, capul familiei, domnește peste toți copiii lui cu o putere și influență remarcabilă. Toți cei patru copii sunt constrânși să îi caute tot timpul aprobarea, deși toți au fost abuzați fizic și psihic de el. Dinamicile de abuz în familie reprezintă una dintre temele centrale ale serialului. 

Practic, tot ceea ce vedem pe parcursul serialului reprezintă felul în care cei patru frați aleg să răspundă la traumele la care au fost supuși. De altfel, Emily St. James de la Vox crede că fiecare frate corespunde unui tip de răspuns la traumă: flight, fight, freeze, fawn (fugă, luptă, încremenire, lingușeală).

Probabil că cel mai afectat e Kendall, cel care în ultimul sezon spune direct că, pentru că Logan i-a promis încă de când era mic că el va fi cel care va prelua compania, dacă asta nu se va întâmpla, viața lui nu are sens: „I think I might die”. 

5. Lumea miliardarilor e controlată tot de patriarhat

Universul miliardarilor e dur cu toată lumea și nimeni nu e iertat, dar totul vine cu un bonus, dacă ești femeie. Un bonus de misoginie. Femeilor nu le este permis să aibă succes de sine stătător – ele pot doar să fie ori un reprezentant, ori un ajutor al bărbaților. Asta reiese pe tot parcursul serialului, dar poate cel mai clar în momentele în care e implicată Shiv Roy, fiica magnatului media Logan Roy. În sezonul doi, când ea își întreabă tatăl dacă faptul că e femeie e un impediment pentru a fi luată în considerare ca CEO, răspunsul lui Logan vine implacabil: „Bineînțeles că e un minus”.

De altfel, în ultimul sezon, singurul moment în care ea e luată în serios pentru poziția de CEO apare doar în contextul în care ar ocupa funcția doar de fațadă, fiind controlată din spate de un miliardar suedez. Pentru ca cercul să fie complet, Shiv contribuie și ea la această lume misogină când încearcă să convingă victime ale abuzurilor sexuale să renunțe la acuzații față de niște angajați ai firmei tatălui ei.


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Vlad Dumitrescu

E jurnalist din 2016, când a început să scrie despre cultură pentru feeder.ro. Ulterior, a mai scris despre politică externă la News.ro, despre sport la Eurosport, Lead.ro și ThePlaymaker.ro, iar la DoR a ținut newsletterul zilnic Concentrat, unde făcea un rezumat al celor mai importante știri ale zilei. Fan Manchester United și Boston Celtics, pasionat de wrestling, content creator la @despre.ce.vorbim pe Instagram.


Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x