Termină ce ai început. Lecții surprinzătoare care să te ajute să eviți tentațiile și procrastinarea
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
„Books for Curious Minds” e o rubrică săptămânală, în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți pe care le-a citit în luna precedentă. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare.
Termină ce ai început*, Ayelet Fishbach
Ayelet Fishbach este un cercetător în știința motivației. Curiozitatea mea a fost legată mai ales de motivul pentru care, uneori, pare că ceea ce mă motiva ieri, azi mă lasă rece. De ce, cu alte cuvinte, îmi pierd elanul și entuziasmul pentru propriile mele idei și proiecte?
Am crezut că va fi simplu: voi găsi, fără îndoială, un capitol despre asta. Dar n-a funcționat așa, pentru că răspunsul la întrebarea mea are legătură cu felul în care îmi stabilesc obiectivele, cu identitatea mea, cu motivele pentru care le aleg, cu cât durează, cu partenerii împreună cu care lucrez. A trebuit, cu alte cuvinte, să citesc cartea cu totul, după ce am citit pe sărite idei din diferite capitole.
Și mă bucur că am făcut-o. În esență, problema mea este legată de entuziasm: mă entuziasmează rezultatul, dar mă enervează drumul. Aceasta este o rețetă pentru nefericire și procrastinare.
Partea cea mai interesantă a acestei cărți este că poate fi folosită ca ghid practic pentru viața de zi cu zi, odată ce știți unde se află fiecare lucru important în ea: de la cum să vă convingeți copiii, la cum să alegeți următorul proiect sau următoarea excursie. Am găsit deosebit de interesante capitolele legate de cum funcționăm când suntem parte a unui grup (când depunem efort și când ne sustragem de la el) și de învățarea din greșeală.
La finalul fiecărui capitol este o listă de întrebări importante, ceea ce pentru mine funcționează foarte bine: știu unde să mă uit când dau peste o problemă.
(*titlu original: Get it done: Surprising Lessons from the Science of Motivation)
Citește și:
FOMO: Epuizanta cursă a omului speriat să nu rateze ocaziile vieții tale
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- De la „războiul like-urilor” la cimitirul de piane și zgomotul care ne bruiază deciziile, șase cărți de citit până trece vara
- De la aroganță născută din succes și până la irelevanță, cele 5 greșeli fundamentale care distrug o organizație
- Războiul cipurilor. De ce lupta pentru controlul industriei de semiconductori ne va decide viitorul
- Despre tranziția de la deșteptăciune la înțelepciune în viață și un ghid practic pentru a îmbătrâni cu succes
- Așa arată fețele singurătății. Despre o societate de rivali și consumatori, obsedați să ia, nu să dea
- Capcanele ambiției în cultura succesului. Cum să înveți când trebuie să te dai bătut, la muncă sau în viață
- Respirăm de 25.000 de ori pe zi, dar nici nu ne dăm seama că o facem greșit. Despre noua știință a respirației