Books for Curious Minds

Termină ce ai început. Lecții surprinzătoare care să te ajute să eviți tentațiile și procrastinarea

Computer Hope Guy
Foto: Shutterstock

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

„Books for Curious Minds” e o rubrică săptămânală, în parteneriat cu Andreea Roșca, autoarea The Vast&The Curious, în care jurnalista scrie despre cele mai interesante cărți pe care le-a citit în luna precedentă. Sunt rezumate ale unor cărți despre întrebări importante ale vremurilor noastre, lecții de luat acasă sau de dus la muncă, menite să ne ajute să facem față mai bine unora dintre provocările cu care ne confruntăm într-o lume în continuă schimbare. 

Termină ce ai început*, Ayelet Fishbach

termina ce ai inceput
Sursa foto: Editura Publica

Ayelet Fishbach este un cercetător în știința motivației. Curiozitatea mea a fost legată mai ales de motivul pentru care, uneori, pare că ceea ce mă motiva ieri, azi mă lasă rece. De ce, cu alte cuvinte, îmi pierd elanul și entuziasmul pentru propriile mele idei și proiecte?

Am crezut că va fi simplu: voi găsi, fără îndoială, un capitol despre asta. Dar n-a funcționat așa, pentru că răspunsul la întrebarea mea are legătură cu felul în care îmi stabilesc obiectivele, cu identitatea mea, cu motivele pentru care le aleg, cu cât durează, cu partenerii împreună cu care lucrez. A trebuit, cu alte cuvinte, să citesc cartea cu totul, după ce am citit pe sărite idei din diferite capitole.

Și mă bucur că am făcut-o. În esență, problema mea este legată de entuziasm: mă entuziasmează rezultatul, dar mă enervează drumul. Aceasta este o rețetă pentru nefericire și procrastinare.

„Termină ce ai început” e mult mai mult decât o carte despre motivație: explică psihologia obiectivelor și felul în care ne simțim față de ele, deslușește secretul în a sta alături de obiectivele pe termen lung și a fi consecvenți, puterea grupurilor și secretele efortului de grup, cum să inventăm recompense inteligente, să măsurăm progresul și să învățăm din greșeală. Totul este ancorat în studii de psihologie și, pe alocuri, presărat cu exemple amuzante din viața reală a autoarei sau a cunoscuților ei.

Partea cea mai interesantă a acestei cărți este că poate fi folosită ca ghid practic pentru viața de zi cu zi, odată ce știți unde se află fiecare lucru important în ea: de la cum să vă convingeți copiii, la cum să alegeți următorul proiect sau următoarea excursie. Am găsit deosebit de interesante capitolele legate de cum funcționăm când suntem parte a unui grup (când depunem efort și când ne sustragem de la el) și de învățarea din greșeală.

La finalul fiecărui capitol este o listă de întrebări importante, ceea ce pentru mine funcționează foarte bine: știu unde să mă uit când dau peste o problemă.

„Dacă vrei să anticipezi cât de mult se va dedica o persoană – inclusiv tu – respectării unei decizii luate, întreabă-te mai degrabă cât de entuziasmată este persoana respectivă să se angajeze în activitatea aceea, nu cât de importantă pare a fi decizia în sine”.

(*titlu original: Get it done: Surprising Lessons from the Science of Motivation)


Citește și:

FOMO: Epuizanta cursă a omului speriat să nu rateze ocaziile vieții tale

Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Andreea Roșca

Realizatoarea „The Vast&The Curious”

Andreea Roșca are o experiență de aproape 20 de ani în jurnalism. A fost redactor-șef al revistei Capital și, apoi, director al publicațiilor de business ale trustului Realitatea Cațavencu.

Din 2010, lucrează pe cont propriu, iar din 2011 colaborează aproape exclusiv cu antreprenori. În tot acest timp, a intervievat persoane care au construit lucruri remarcabile sau care au idei interesante. Mai mult, din noiembrie 2017, a decis să îi aducă pe unii dintre ei pe scenă, în interviuri live, cu public, la Teatrul Apollo111, în proiectul The Vast&The Curious.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x