gen z generatia z freelancing

YOUNG MONEY

Libertate contra cost. Românii din Generația Z, față în față cu provocările economiei freelance

Powered by

Powered by

BRD Groupe Société Générale

13 februarie 2025

Generația Z pune preț pe flexibilitate și pe independența financiară. Poate, de aceea, pe nedrept, zoomerilor sau tinerilor născuți după 1997, li se mai spune „generația neloială”. Realitatea, ne-o arată discuțiile cu ei, e mai nuanțată de atât, iar freelancingul adaugă și el o tușă acestui tablou.

Această generație a intrat pe piața muncii într-un context economic instabil, cu anxietăți legate de viitor, joburi nesigure și costuri de trai în creștere. Fricile moștenite de la părinți, care au trăit crize politice și financiare, le modelează și ele percepțiile. Mai mult ca alte generații, zoomerii resping „cultul omului ocupat” și pun preț pe sisteme care le prioritizează sănătatea fizică și împlinirea emoțională. 

În acest context, pentru unii dintre dintre ei, freelancingul pare o opțiune atractivă: nu doar o sursă de venit, ci și o cale prin care să-și exercite autonomia și să-și construiască un drum profesional aliniat cu valorile proprii. Asta deși, ne-o arată inclusiv cele mai recente modificări fiscale, contextul politic din România este instabil, cu schimbări care vin aproape de la an la an și pun în dificultate micii antreprenori. 

În continuarea seriei Young Money, explorăm cum navighează tinerii din Generația Z lumea muncii independente, care sunt obstacolele de care se lovesc și ce strategii aplică pentru a-și crea succesul într-un peisaj economic în continuă schimbare. 

Pentru o mai mare claritate, am redactat, cu ajutorul experților, și trei ghiduri extrem de utile dacă vrei să lucrezi pe cont propriu: ce trebuie să știi despre un PFA, ce opțiuni de creditare există pentru freelanceri și, în cele din urmă, cum îți creezi un brand personal.

Campania Young Money e susținută de BRD Groupe Société Générale.


 
Citește din aceeași serie:
Relația tinerilor români cu banii: între traumele financiare ale părinților și propriile cheltuieli și datorii
Trăiește clipa vs. bani albi pentru zile negre: cât de bogată e, de fapt, Gen Z și ce face cu banii?
Visul independenței financiare, într-o Românie cu inflație mare și salarii mici

Ești pe grabă? Sari direct la cele trei ghiduri utile (click pe titlu):

Din întâmplare și din pasiune

La 27 de ani, Anitta vorbește răspicat despre avantajele și complicațiile vieții de freelancer. E principala formă de lucru pe care o cunoaște, deși a ajuns la ea din întâmplare. 

De profesie jurnalistă, a lucrat din facultate pe contracte de drepturi de autor, dar, la un moment dat, a trebuit să-și deschidă un PFA pentru o colaborare cu o instituție publică. Colaborarea nu a funcționat, însă PFA-ul a rămas, așa că Anitta a vrut să vadă încotro îl poate duce. 

„Mi se părea dinamic”, povestește ea. „Să pot să preiau proiecte la care să lucrez uneori dimineața, alteori după-amiaza, să merg și la universitate, dar să-mi fac și munca mea”. Așa a ajuns să ofere servicii de PR și social media management pentru asociații culturale din vestul țării, unde a și studiat. 

Anitta face parte dintr-o generație cu apetit sporit pentru independență și flexibilitate, care e dispusă să testeze oportunități diverse. Când am vorbit prima oară cu ea, în mai 2024, tocmai ajunsese în Spania, unde urma să facă câteva luni de voluntariat, să învețe limba și să înțeleagă cum se scriu proiectele europene. Simțea că așa ar putea oferi mai mult comunității din care provine. 

O dorință similară am întâlnit-o și printre alți tineri intervievați pentru această serie, cum a fost consultantul politic Cristian, cu care am făcut cunoștință în primul episod, sau jurnalista Dana, pe care am cunoscut-o în cel de-al doilea. Epuizată de relația cu superiorii din redacție, Dana visa să scrie în regim de freelancer pentru mai multă libertate în a alege ce povești să aducă în fața publicului. 

Anitta recunoaște că și-a permis să fie freelancer și pentru că s-a întors în orașul natal, unde nu a mai plătit chirie, iar cheltuielile de întreținere i-au scăzut. Prin comparație, mulți tineri de vârsta ei sunt apăsați de criza locuirii.

Flexibilitate cu spini

În România, freelancingul a explodat odată cu pandemia, dar asta nu înseamnă o schimbare mai puțin dificilă a unei societăți crescute sub norma rigidă a lucrului de la 9 la 5. 

Unde mai pui că problema deja cunoscută a lipsei de educație financiară e acutizată, în cazul antreprenorilor la început de drum, de lipsa unor rețele de sprijin și mentori. 

A simțit-o Anitta pe pielea ei: „Noroc că mi-am găsit un contabil care a avut răbdare și mi-a explicat în detaliu, fiindcă nu știam nimic la început”. Cum să facă o factură, cum să-și declare veniturile și să-și plătească taxele, care cheltuieli sunt deductibile și care nu. Și tarifele i-a luat o vreme să și le stabilească, fiindcă întreba în stânga și-n dreapta cum să le calculeze și se lovea doar de tăcere. 

Ar fi bine ca, înainte de a pune în practică o idee pe care o au, tinerii să facă mici demersuri ca să înțeleagă cadrul normativ de desfășurare a activităților economice în România, ce responsabilități au administratorii, cum funcționează contabilitatea și așa mai departe”.

Am încercat, mai jos, să le simplificăm munca celor care și-ar dori să lucreze pe cont propriu:

Mini-ghid pentru începători: ce trebuie să știi despre un PFA 

* realizat cu sprijinul lui Alexandru Moraru, contabil Gen Z, și al consultantului fiscal Adrian Bența

În România, legislația nu prevede conceptul de „freelancer”, explică Adrian Bența. Liber profesioniștii activează sub diferite forme juridice, ca PFA (persoană fizică autorizată), SRL (societate cu răspundere limitată), întreprindere individuală (II). 

PFA-ul este cel mai popular printre tinerii cu care am vorbit – și cel mai la îndemână, spune contabilul Alexandru Moraru, care recomandă această formă de organizare juridică celor la început de drum, cu venituri relativ mici și cel mult trei angajați.

(click pe fiecare căsuță de mai jos pentru a vedea sfaturile)

Pentru Anitta, flexibilitatea de freelancer a venit la pachet cu un grad serios de instabilitate. „În zona de ONG-uri depindem de finanțări care se dau cam de două ori pe an”, explică ea. Asta se traduce în perioade extrem de aglomerate, în care trebuie să muncească la cel puțin trei proiecte în paralel, urmate de perioade moarte, în care trebuie să trăiască din banii câștigați în lunile anterioare. Un dezechilibru greu de dus și financiar, și emoțional. 

Freelancer mai mult de nevoie

Dacă drumul Anittei către freelancing a apărut organic, pentru Robert, un programator în vârstă de 26 de ani, antreprenoriatul a reprezentat o alegere mai calculată, în acord cu oportunitățile industriei tech. Robert spune din capul locului că nu se poate numi freelancer, deși are un PFA, pentru că PFA-ul lui a avut mereu câte un singur client. 

„Practic, am lucrat la firme din afara României și, pentru că nu stăteam în țara respectivă și nu-mi puteau face contract obișnuit, rolul meu era de contractor. Dar eu eram, de fapt, ca un angajat”. Minus protecțiile sociale pe care le-ar fi avut ca angajat – un aspect adesea trecut cu vederea. De altfel, când unul dintre start-up-urile cu care a lucrat Robert a trecut printr-o perioadă dificilă, contractorii au fost primii care și-au pierdut joburile. 

Acum își spune șomer, ceea ce, în realitate, înseamnă că pune bazele propriului start-up. Împreună cu o prietenă, lucrează la o aplicație care ajută tinerii să dobândească abilități de comunicare și negociere și să-și dezvolte inteligența emoțională. 

„Șomerul” Robert programează și câte 10 ore pe zi. „Ieri am lucrat mai puțin”, ne-a povestit în toamna lui 2024, „dar noaptea n-am putut să dorm, așa că pe la 11 m-am întors la calculator și am continuat să mai lucrez până la 2”. 

Spune că iubește programarea, pentru că mereu îl pune în fața unei probleme pe care trebuie să o rezolve, dar „urăște industria IT” – una dintre cele mai de succes din România și printre principalele în care freelancingul capătă amploare. „E dezumanizantă”, explică Robert. „În general, interesul firmei e să nu fie nimeni de neînlocuit, așa că totul se simte robotic, ești doar o rotiță în angrenaj și trebuie să stai în pătrățica ta”. Cum să stea în pătrățica lui nu i-a plăcut, a strâns bani și a pornit pe drumul propriu. 

tineri români voia să-și deschidă o afacere proprie în 2022.
1 din 0

Dacă îl întrebi cum e să începi un start-up, însă, răspunsul nu lasă loc de interpretări: „cel puțin în România, groaznic”. 

Amintește de taxele mari, de digitalizarea greoaie – care a prins, totuși, viteză după pandemie –, chiar și de cât de neprietenos poate fi personalul din instituțiile publice. Cel mai mult îl împovărează lipsa investitorilor: „După multe încercări, am înțeles că nu se prea investește în produse B2C (business-to-customer, n.red.), ca al nostru, decât dacă deja au tracțiune, o masă de utilizatori și succes”.

Mini-ghid: Freelancerii și creditarea

Ce este de făcut atunci când, ca tânăr freelancer, ai nevoie de un credit pentru tine sau pentru afacerea ta? 

Există opțiuni de creditare, dar în aceeași măsură există și condiții, care nu țin doar de veniturile obținute. 

Anca Nuțiu, director executiv Retail Customers Value Management în cadrul BRD Groupe Société Générale, spune că băncile încep să fie tot mai deschise față de freelanceri și explică ce au de făcut dacă vor un împrumut.

(click pe fiecare căsuță de mai jos pentru a vedea informațiile)

Economisirea, și mai dificilă dacă ești freelancer

Robert se bazează deocamdată pe economiile adunate din joburile anterioare, în timp ce colega lui de afacere are un loc de muncă part-time, ca să se poată întreține cât își pun pe picioare noul business. De aici derivă definiția de moment a succesului: o fărâmă de predictibilitate. „Și dacă reușim să ne acoperim salarii de 1.000 de euro lunar, cât să plătim chiria, întreținerea, să avem ceva, tot e bine”. 

Sondajele arată că lipsa resurselor financiare este principala piedică resimțită de Gen Z atunci când decide să-și deschidă o afacere. 

Robert știe că e norocos: contractele anterioare ca programator i-au permis să economisească mai mult decât alți tineri din generația lui. La primul job, când câștiga sub 1.000 de euro, nici el nu avea de unde să pună deoparte. Ba chiar, într-o vară, și-a făcut credit de nevoi personale ca să-și cumpere un aer condiționat portabil. În schimb, când veniturile i-au crescut de patru-cinci ori, a economisit chiar și jumătate. 

dintre tineri spun că au dificultăți în a economisi.
0 %

Sursa: Portretul Gen Z – Insights PulseZ, ediția 2023-2024, RBL și MKOR

„Pentru un freelancer tânăr, economisirea poate părea greu de realizat, dar e cheia pentru a avea o stabilitate financiară pe termen lung”, spune Anca Nuțiu, director executiv Retail Customers Value Management în cadrul BRD. 

Ea recomandă contul de economii drept o soluție eficientă, căci generează și dobândă: „Cel mai important e să-ți separi banii pentru cheltuielile zilnice de cei economisiți”. Așa „îți va fi mult mai ușor să ții sub control banii pe care-i cheltui și să-ți formezi un obicei de a economisi”. 

Programatorul Robert are acest obicei. În plus, nu e adeptul achizițiilor care aduc „instant gratification” – antimodelul pe care l-a văzut acasă – și nu vrea să dețină mașini sau proprietăți. Incertitudinea start-up-ului îl apasă, însă. 

zoomeri români consideră stabilitatea financiară esențială.
1 din 0

Sursa: Insights PulseZ

Cum află lumea de tine dacă ești freelancer?

„M-am trezit că nu știu să mă promovez pe mine, să zic că ofer niște servicii”, ne-a mai povestit Anitta, trecând în revistă provocările de care a avut parte. 

E o piedică de care se lovesc mulți antreprenori, confirmă și experta în branding personal Elena Ungureanu, expertă în branding personal. „Trăim atât de mulți ani cu noi înșine, încât ne știm punctele forte, dar cel mai mult ne știm neajunsurile. Și stăm pe ele. Ce să spun eu despre mine?” 

Realitatea este că, între atâta competiție, nimeni nu o să-ți găsească punctele forte în locul tău, spune Ungureanu. Nici nu e imposibil să crești fără o imagine publică definită, dar, dacă o ai, „e ca și cum ai mări viteza la banda de alergare”, conchide experta. „Ajungi mai repede unde vrei.” 

Mini-ghid pentru începători: 5 pași despre cum îți construiești brandul personal

* realizat cu sprijinul Elenei Ungureanu, expertă în branding personal

(click pe fiecare căsuță de mai jos pentru a vedea sfaturile)

Calea spre freelancing nu e un drum cu sens unic 

După experiența din Spania, Anitta se gândește însă să-și închidă PFA-ul (dacă te gândești să faci același lucru, pașii sunt enumerați aici). Ar vrea să se angajeze o vreme la asociația la care a făcut voluntariat. 

„Mi-e greu să-mi organizez business-ul – fiindcă, până la urmă, și ce fac eu e un business – și să mă vând suficient de bine încât să pot să spun că sunt mulțumită”, explică ea. „Simt că am obosit și că vreau să fiu și eu calmă. Să pot să câștig constant, să-mi calculez vacanțele, să știu când îmi iau zile libere”.

Dacă ar lua-o de la capăt, spune că și-ar păstra dedicația pentru organizațiile în care crede, dar ar investi mai mult în ea însăși și ar avea grijă la echilibrul dintre viața profesională și cea personală. „Pentru că sunt freelancer, lumea crede că sunt free”, spune ea, „și am avut câteodată discuții despre proiecte la 11 noaptea. A mers o vreme, dar acum nu mai merge”. 

Robert își dă încă timp ca să atingă acea definiție provizorie a succesului. „Sunt pur și simplu genul de om căruia îi place să do things my own way”. 


 

Campania Young Money e susținută de BRD Groupe Société Générale și face parte din inițiativa BRD HUBs. Studenții din România au nevoie să-și găsească tribul. HUB-urile BRD sunt locurile în care studiul este mai confortabil și timpul liber este petrecut cu rost. Dar și spațiul în care întâlnesc oameni cu aceleași valori și interese și în care își vor putea cultiva pasiunile. Totodată, reprezintă locul perfect în care tinerii își pot începe sau completa educația financiară. BRD HUBs consolidează investiția în educație a BRD Groupe Société Générale, prin construcția unei infrastructuri educaționale naționale pentru azi și pentru mâine, în colaborare cu instituțiile de învățământ și actori privați cu o tradiție în inovarea educației din România.

Campania Young Money e susținută de BRD Groupe Société Générale și face parte din inițiativa BRD HUBs.

Studenții din România au nevoie să-și găsească tribul. HUB-urile BRD sunt locurile în care studiul este mai confortabil și timpul liber este petrecut cu rost. Dar și spațiul în care întâlnesc oameni cu aceleași valori și interese și în care își vor putea cultiva pasiunile. Totodată, reprezintă locul perfect în care tinerii își pot începe sau completa educația financiară. BRD HUBs consolidează investiția în educație a BRD Groupe Société Générale, prin construcția unei infrastructuri educaționale naționale pentru azi și pentru mâine, în colaborare cu instituțiile de învățământ și actori privați cu o tradiție în inovarea educației din România.

Articol editat de Cristina Dobreanu și Alina Mărculescu Matiș

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x