Cum a ajuns transferul fotbalistului Mudryk la Chelsea să sprijine Ucraina
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Mihailo Mudryk este cel mai scump transfer din fotbalul mondial, în această iarnă. Tânărul ucrainean de 22 de ani a făcut pasul de la Șahtior Donețk către Premier League, la gigantul englez Chelsea Londra. Asta după ce britanicii au participat la o adevărată licitație pentru Mudryk, care a fost la un pas să semneze cu rivala Arsenal Londra.
În cele din urmă a avut câștig de cauză Chelsea, care a ajuns la un acord cu internaționalul ucrainean, pentru o sumă de transfer consistentă: 70 de milioane de euro. La aceasta se adaugă și bonusuri de performanță de 30 de milioane euro. Este o cifră importantă pentru un jucător cu mult potențial, care n-a avut însă până acum prea multe realizări în fotbalul mare.
Transferul a deschis multe discuții, în contextul în care Chelsea a fost cumpărată de un grup de investiții american, de la controversatul om de afaceri rus Roman Abramovici, care avea o legătură directă cu Kremlinul. La acest context, se adaugă și ajutorul acordat de Marea Britanie Ucrainei, în urma invaziei rusești.
Drumul lui Mihailo Mudryk la Chelsea Londra
Mudryk a crescut în apropiere de Harkov, și-a făcut junioratul la clubul local Metalist, dar și la Dnipro, și a ajuns la Șahtior Donețk la doar 15 ani. Recunoscut ca un adevărat „copil teribil” al fotbalului ucrainean, cu extrem de mult talent, dar și foarte capricios, Mihailo părea că riscă să se irosească. A fost împrumutat de două ori, la echipe din subsolul clasamentului, precum Desna Cernihiv sau Arsenal Kiev. Abia la al treilea descălecat la Șahtior, a început să își dea drumul la joc.
Totul ar fi pornit de la relația pe care „Mișa” a avut-o cu antrenorul italian Roberto de Zerbi. „Ori ajungi jucător cu mine, ori nu vei mai juca deloc”, i-ar fi zis tehnicianul care acum antrenează și el în Anglia, la Brighton. „Din acea zi, Mudryk s-a schimbat total”, amintește pentru The Athletic fostul internațional croat Darijo Srna, în prezent oficial la clubul ucrainean.
Ce-i drept, planul lui de Zerbi a funcționat. În ultimele două sezoane, Mudryk a marcat 9 goluri cu 13 pase decisive în prima ligă a Ucrainei. De asemenea, a marcat în acest sezon de Liga Campionilor 3 goluri și 2 pase decisive, încântând publicul din Varșovia, acolo unde Șahtior își desfășoară meciurile de acasă din Champions League, din pricina războiului. Datorită vitezei sale și a tehnicii în control de viteză, internaționalul ucrainean a fost comparat cu jucători precum Kylian Mbappe sau Vinicius Jr.
Însă, realizările sale de până acum pălesc în fața sumei de transfer imense pe care Chelsea a trimis-o în conturile lui Șahtior, în schimbul fotbalistului de 22 de ani.
Este vorba despre aceeași sumă de bani pe care Juventus a plătit-o în iarna anului trecut, pentru atacantul sârb Dușan Vlahovic. Și acesta avea tot 22 de ani când a făcut pasul de la Fiorentina la „Bătrâna Doamnă”. Însă Vlahovic o a fost transferat cu un CV mult mai generos. Era unul dintre cei mai prolifici marcatori în Serie A, cu 38 de goluri înscrise într-un an și jumătate pentru echipa din Florența.
Comparație la momentul transferului | Mihailo Mudryk | Dușan Vlahovic |
Valoare în momentul transferului* | 40 milioane euro | 70 milioane euro |
Suma de transfer | 70 milioane euro | 70 milioane euro |
Partide/goluri în competițiile interne** | 38 meciuri/ 9 goluri și 13 pase decisive în prima ligă din Ucraina | 98 meciuri/44 goluri și 7 pase decisive în Serie A |
Partide/goluri în competițiile continentale** | 13 meciuri/ 3 goluri și 3 pase decisive în Liga Campionilor | zero meciuri |
*cifra este una orientativă, oferită de site-ul de specialitate transfermarkt.com
**sursa statistici: transfermarkt.com
Au ajuns banii luați pe Mudryk și la armata ucraineană?
Trecerea ucraineanului în Premiership vine și cu un puternic factor simbolistic, în contextul războiului din Ucraina și a susținerii de care autoritățile de la Kiev s-au bucurat din partea Marii Britanii. Mihailo Mudryk a fost prezentat imediat după ce a semnat cu Chelsea, la pauza partidei cu Crystal Palace. Internaționalul ucrainean a purtat drapelul țării sale pe umeri și a fost aplaudat la scenă deschisă de fanii albaștrilor.
Pe lângă suma generoasă de bani primită de Șahtior, în afacerea Mudryk mai este inclusă și o clauză extrem de interesantă. Ucraineanul a semnat cu clubul englez un contract pe o perioadă de nu mai puțin de 7 ani și jumătate. La orice moment pe durata contractului lui Mudryk cu Chelsea, clubul englez s-a oferit să joace cu Șahtior într-un meci amical care se va desfășura acasă la ucraineni, pe Donbass Arena. Un stadion de 400 de milioane euro, renovat pentru Europeanul din 2012, pe care Ucraina l-a găzduit alături de Polonia, dar care nu a mai văzut niciun meci oficial din mai 2014, după anexarea Crimeei și războiul civil pornit de separatiștii pro-ruși în Donețk și Luhansk.
Potrivit directorului executiv al lui Șahtior, Serghei Palkin, meciul amical apare și în contractul semnat între ucraineni și Chelsea, pornind de la propunerea unuia dintre coproprietarii americani ai lui Chelsea, Behdad Eghbali.
„Behdad sprijină foarte mult Ucraina, fiind vorba de un american, dar și de un club britanic. El a propus meciul amical, pentru că a spus că vrea să ajute Ucraina, refugiații ucraineni și să sprijine poporul ucrainean. Pentru noi, acest meci în Donețk ar fi un miracol. Am juca acest meci în fiecare weekend, dacă am putea”, a explicat Palkin, pentru The Athletic.
Pe lângă acest sprijin moral, nici cel financiar nu e de neglijat. Suma importantă dată de Chelsea lui Șahtior reprezintă o infuzie importantă din punct de vedere financiar pentru clubul ucrainean, obligat să joace în pribegie încă din 2014.
La câteva zile după ce s-au semnat actele pentru trecerea lui Mudryk în capitala Angliei, patronul lui Șahtior, oligarhul Rinat Ahmetov, a anunțat un ajutor de 25 de milioane de euro pentru armata ucraineană, mai exact pentru recuperarea soldaților din uzina Azovstal și pentru ajutorarea familiilor celor care au apărat Mariupol, arată Forbes.
Așadar, în mai puțin de un an, clubul de fotbal Chelsea Londra a trecut de la conducerea unui oligarh rus cu legături strânse la Kremlin, la un transfer care are potențialul să ajute sute de vieți ale soldaților ucraineni și familiilor acestora, date peste cap iremediabil de invazia rusească din 2022.
Astfel, după toate controversele Campionatului Mondial recent încheiat în Qatar, fotbalul și afacerile din jurul acestui sport își arată și fața luminoasă. Iar dacă Mudryk va confirma pe Stamford Bridge și va arăta că merită întreaga sumă de bani pentru care a ajuns în Premiership, cu atât mai bine.
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.
- Cum au devenit tricourile de fotbal accesoriu de fashion: din tribune, pe podium la Balenciaga sau Versace
- INTERACTIV | Generația de Aur vs Generația de Suflet. Dincolo de emoții, cum arată performanțele reale ale fotbalului românesc
- De la Oscar la Nicu. Eșecul din Superliga Chinei și ce poate învăța Arabia Saudită din febra cumpărăturilor de fotbaliști
- Bătălia miliardarilor pe Manchester United. Cum arată cea mai mare afacere din lumea sportului
- Cum a transformat Ryan Reynolds un club sărac de liga a cincea din Anglia într-un fenomen global cu tot mai mulți bani
- Următorul superstar al sportului românesc probabil s-a născut deja peste hotare. De ce nu l-am găsit încă și cum dăm de el
- Cum se folosește Arabia Saudită de Messi și Ronaldo, să ajungă în aceeași ligă cu „vedetele” Orientului Mijlociu
- Fotbalul din Anglia caută să scape de dependența de pariuri. Ce se întâmplă la noi
- Câți bani înghit stadioanele din România și de ce nu știe statul să facă profit din ele
- Fetele care joacă fotbal profesionist. O lume încă ocolită de bani tocmai a ieșit din umbra anonimatului
- Cifrele din sport – la ce ne uităm, ce practicăm, ce aplaudăm