Panorama a discutat cu experți, pentru a analiza fenomenul și a înțelege dacă piesa virală „Macarena”, a Erikăi Isac – un răspuns la o societate misogină, marchează o nouă etapă în evoluția trapului românesc.
Cum a apărut trap-ul și cum diferă de rapul clasic
Inițial, în rap-ul american mainstream din anii ’80 se vorbea despre politică și societate, iar artiști precum Public Enemy sau Rakim luau teme grele și le puneau pe niște beat-uri repetitive inovatoare la acea vreme.
A urmat o transformare a genului în anii 90, când N.W.A sau Dr. Dre, printre alții, au creat „gangsta rap”, un subgen în care se vorbea despre stilul de viață violent din cartierele mărginașe ale orașelor americane. În următorii ani, s-a mai dezvoltat un subgen în lumea rapului: trapul.
Subgenul a luat amploare mai ales în cartierele cele mai sărace din Atlanta, cunoscute sub denumirea de „trap houses”. Acestea erau centre de producție și distribuție a drogurilor, iar cei care le frecventau se simțeau adesea captivi („trapped”). Consumatorii erau niște „outsideri” ai societății, cu propria lor lume și un vocabular distinct.
Trapul a fost o mutație a gangsta rapului și a devenit o cultură nouă cu totul, în care nume importante, precum Future sau Migos, au „luat ceva ce era negativ – traficul și consumul de cocaină din Atlanta – și au creat o formă de artă care spune povestea acestei ere”, explică A.R. Shaw, jurnalist cultural din Atlanta.
Deosebirea principală față de rap se reflectă în beat: se folosesc intens mașinile de tobe 808 și sintetizatoarele, iar ambele creează o atmosferă mai dark. De obicei, beat-ul include hi-hats accelerate și linii de bass puternice. Versurile, într-un flow specific, gravitează în jurul temelor precum viața de stradă, droguri, drumul spre succes și „hustle culture”.
„Trapul exprimă foarte rar nemulțumire sau revoltă față de clasa politică și status quo. În trap, reușita personală e mai importantă decât solidaritatea față de pături sociale sărace, defavorizate. De aceea, apelează mai des la posesia femeii (trapper-ii fac mult sex, sunt înconjurați de lucrătoare sexuale, le fură altora partenerele), pentru că în trap bravadoul e obsesiv”, explică Mihai Tița, critic de muzică la Scena9 și autorul newsletterului cultural NOTIȚA.
Fără homofobie și rasism, dar tot misogini
Trapul a ajuns cu adevărat prezent în cultura muzicală românească în 2016, odată cu trupele Șatra B.E.N.Z și Golani. Ulterior, pe scenă au apărut și alte nume importante, precum Ian, Azteca, Nane, Amuly, printre alții.
Artiștii autohtoni au preluat modelul american, iar sunetul și versurile sunt similare trapului din Atlanta. Ceea ce a provocat o ripostă a celor care nu agreează versurile problematice ale acestui gen muzical.
Este însă trap-ul românesc fundamental diferit de rapul old school din anii 2000? Depinde de unghiul din care privești, explică Tița.
Sunt diferențe mici când vine vorba de limbaj, „pentru că trapul apelează la aceleași cuvinte cu încărcătură misogină”. Și sunt puține diferențe notabile, dacă ne gândim la „fondul sociopolitic al ambelor subculturi: dorința, fantezia, fetișul ori presiunea socială sau nevoia de a domina, deține, consuma, de a se descurca și răzbate”, adaugă el.
Pe de altă parte, există câteva diferențe mari, cum ar fi „contextul economic (creșterea nivelului de trai/consumerismul), și ideologic (amploarea dezbaterilor cu fond progresist)”, spune jurnalistul.
„Trapul evită, cel puțin în cazurile populare, homofobia și rasismul”. Spre deosebire de rapul de la început de mileniu, când aceste comportamente „erau chiar deliberate, dacă ne gândim la obsesia celor de la Paraziții pentru minoritățile roma și LGBT; o trupă care, practic, și-a construit un fel de sectă rasistă și homofobă în jurul lor”, spune Tița.
Mariaj inexplicabil cu noua generație progresistă
Chiar dacă trapul e mai „curat” decât rapul old school, rămân destule elemente misogine în versuri. În trap, femeia nu este o persoană cu sentimente, dorințe și aspirații, ci un trofeu cu care trapper-ul se laudă sau pe care îl fură de la un rival pentru a-și stabili dominarea. Ea există doar în raport cu bărbatul. Singurul ei scop este să funcționeze ca un mecanism prin care bărbații își pot atinge anumite obiective.
„Femeia e mai degrabă obiectul cu care lovesc persoana cu care au un conflict”, spune Elena Trifan, doctor în sociologie.
Trapul continuă să se agațe de aceste tendințe misogine, într-o societate complet schimbată față de cea de la sfârșitul anilor ’90 și începutul anilor 2000. În prezent, dezbaterile despre drepturile femeilor și felul în care acestea sunt privite în societate sunt mult mai intense. Avem de-a face cu o generație interesată inclusiv de formele mai subtile de misoginism, cum ar fi, de exemplu, declarațiile lui George Buhnici de acum doi ani.
Trapul nu a rămas imun la schimbările din societate. Contextul progresist din ultimii 10-15 ani se reflectă și în acest gen muzical, prin „fantezie porno (Killa Fonic), joc de insulting rap (Ian și Amuly), vulnerabilitate (Amuly) sau introspecție (Killa Fonic)”, explică Tița.
În plus, la party-uri și concerte a dispărut machismul dominant: „Fetele nu doar că sunt prezente în număr mare și se simt confortabil, dar știu și versurile. În același timp, e tot mai mult loc pentru trapul feminin”, observă jurnalistul.
Așadar, atracția față de trap ar trebui văzută și în contextul de mai sus, spune el: „Progresiștii ascultă trap și pentru că poate fi, mai mult sau mai puțin, progresist”. Genul este o evoluție a rapului care a adus elemente noi, de care tinerii sunt atrași. Iar pachetul complet e unul mult mai complex decât versurile misogine.
„Și stângiștii anilor ’80 sau ’90 ascultau gangsta rap. În Statele Unite s-au făcut multe studii și s-au scris cărți întregi despre paradoxul misoginismului în hip-hop și a faptului că unele femei ascultă cu plăcere genul, ba chiar îl percep, uneori, ca empowerment. Alte femei, dimpotrivă, detestă genul și scena”, explică criticul.
Ce este însă cert, spune Mihai Tița, este că, pe plan local, piesa „După blocuri” lansată de B.U.G. Mafia în anul 2000, rămâne „un cântec foarte bun, în ciuda derapajelor amintite. E și asta o opțiune, să păstrezi doar lucrurile «pozitive» de la o trupă”.
Realitatea e că, dincolo de elementele de mai sus, mulți oameni ascultă muzică mai mult pentru „cum sună”, decât pentru versuri. Trapul a venit cu un sound nou, care a captivat noua generație.