UPDATE. Recep Tayyip Erdogan câștigă un nou mandat de președinte al Turciei, după cum arată rezultatele parțiale ale votului de duminică. Cu 97% dintre voturi numărate, el are un avans de circa 4% în fața contracandidatului său. Alegerile au avut o prezență de peste 85% și nu au fost lipsite de incidente, cu multe raportări privind fraude și nereguli și cu episoade violente între susținătorii celor doi candidați sau contra observatorilor independenți care au surprins nereguli la vot.
După un scor extrem de strâns și după ce niciunul dintre candidați nu a obținut majoritatea absolută din primul tur, turcii se îndreaptă din nou la vot duminică, pentru a-și alege președintele. Poate fi un moment istoric pentru Turcia.
Pe de o parte, poate rămâne prinsă sub pumnul de fier cu care actualul președinte o conduce și cu moștenirea sa economică dezastruoasă, dar și cu poziția internațională ambiguă, de jucător la două capete – și cu Occidentul, și cu Rusia. Pe de altă parte, are șansa unei schimbări după 20 de ani, cu o figură neînsetată de a dicta și care promite restaurarea democrației în Turcia.
Abonează-te la newsletter, ca să nu uiți de noi!
Președintele Recep Tayyip Erdoğan, aflat la putere de 20 de ani, pornește ca favorit în cursa pentru un alt mandat de cinci ani în fruntea Turciei. Dar nimic nu este decis nici pentru turul al doilea, iar lupta se va da până în ultimul ceas la urne, căci pe cei doi candidați îi despart doar două procente, potrivit unor sondaje publicate de Politico.
Sunt așteptați să voteze 64 de milioane de turci, dintre care 3,4 milioane se află în afara țării. Votanții din străinătate reprezintă circa 5% din totalul alegătorilor, iar cea mai mare parte a lor se află în Germania. Din primele estimări, participarea la vot în diaspora va fi chiar mai mare decât în primul tur.
La primul tur de scrutin, care a avut loc pe 14 mai, scorul a fost strâns, dar nimeni nu a scos peste 50%, pentru a fi declarat câștigător. Actualul președinte, Recep Tayyip Erdoğan, a obținut 49,5%, iar contracandidatul său, Kemal Kılıçdaroğlu, s-a clasat pe locul al doilea, cu 44,89% din voturi.
Nimeni nu a fost prea mulțumit de rezultate. Pentru tabăra actualului președinte, a fost un semnal că au apărut fisuri în bastionul de putere construit timp de 20 de ani. Pe de altă parte, în tabăra Kılıçdaroğlu așteptările create înainte de alegeri au fost depășite de realitatea din teren.
În ultimele două săptămâni, ambii candidați au încercat să atragă în special din votanții candidatului Sinan Oğan, care s-a clasat pe locul al treilea, cu circa 5% din voturi. Considerat „surpriza” la primul tur al acestor alegeri și curtat intens de ambele tabere, naționalistul Oğan a spus, la începutul săptămânii, că îl susține în turul al doilea pe Erdoğan.
Totuși, Partidul Victoriei, formațiune naționalistă, anti-imigraționistă și principalul partid al alianței care l-a susținut pe Oğan la alegerile prezidențiale, s-a distanțat de alegerea acestuia, punctând că este, mai degrabă, una făcută în nume personal. Partidul s-a rupt de propriul candidat și a declarat susținerea pentru Kemal Kilicdaroglu.
În schimbul acestei susțineri, liderul Partidului Victoriei a spus că a ajuns la o înțelegere cu Kılıçdaroğlu, pentru a-i trimite pe imigranți înapoi acasă într-un an de la câștigarea alegerilor, cu respectarea dreptului internațional și a drepturilor omului.
Cartea imigranților este una importantă în aceste alegeri. Și este jucată și de Kılıçdaroğlu care, între cele două tururi prezidențiale, l-a acuzat pe contracandidatul său că a permis ca zece milioane de refugiați să intre în Turcia.
Tonul folosit între cele două tururi de către Kılıçdaroğlu s-a mai înăsprit față de discursurile incluzive dinainte turului I, ceea ce i-ar putea îndepărta pe votanții kurzi, care au oferit un sprijin important pe 14 mai.
Pe de altă parte, mesajele transmise de Kılıçdaroğlu ajung greu la populație, prin intermediul presei mainstream. După cum notează BBC, televiziunea publică i-a oferit președintelui Erdoğan 32 de ore și 42 de minute de spațiu de emisie în aprilie, față de doar 32 de minute pentru Kılıçdaroğlu.
De altfel, contracandidatul lui Erdoğan, la fel ca alți candidați, și-a făcut pentru această campanie și un cont de TikTok, pentru a putea să își transmită mesajele în special către tineri, activi pe platformele de socializare, mai ales că, datorită structurii demografice a țării, ei reprezintă unu din trei votanți.
Dar rămâne de văzut în ce măsură prezența pe rețelele de socializare poate compensa absența din presa mainstream.