Spania a pierdut, în ultimii zece ani, până la o treime dintre românii care se duseseră acolo la muncă, potrivit unor date din presa iberică. Acest deficit de muncitori se simte acum chiar mai puternic, date fiind toate celelalte presiuni asupra lanțurilor globale de aprovizionare. Spania nu e, însă, singura țară care vede o plecare a migranților români, după cum Panorama a arătat și AICI.
Dincolo de speranțele de acasă că exodul se răstoarnă și diaspora vine și va și rămâne în țară, migrația românilor a fost dintotdeauna un fenomen dinamic, după cum o arată și infograficul de mai jos. Cu alte cuvinte, datele ne spun că românii care au plecat dintr-o țară europeană s-au dus în altă țară.
În special în perioade de crize (criza financiară din 2008-2009, de exemplu), diaspora care lucra în sudul Europei a decis să plece către țări mai bogate din nordul continentului. E ceva ce s-a întâmplat și în timpul pandemiei.
Tocmai pentru a avea un punct de reper pentru când vom putea să vedem efectele complete ale crizei sanitare asupra migrației externe românești, Panorama reface imaginea de ansamblu a exodului pre-Covid și prezintă evoluția numerelor efective de români din principalele destinații de migrație, de-a lungul ultimelor decenii:
Despre cum se vede migrația externă în casele migranților, Panorama a vorbit în acest material interactiv.
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.