Care sunt vacanțele cu plaje „instagramabile” și cât îi costă pe români
Încă din timpul pandemiei, au fost destinații care au reușit să se ridice mai repede decât altele în ceea ce privește numărul de turiști atrași, care implicit aduc venituri economiilor locale, în special celor care depind în mare măsură de turism.
Un exemplu în acest sens sunt insulele Maldive, unde turismul reprezintă aproape o treime din Produsul Intern Brut. Insulele exotice de lângă India au fost o destinație spre care românii au călătorit mai mult în pandemie, decât înainte. Asta și pentru că riscul de infectare la sosire era minim, dar și pentru că agențiile de turism au pus la dispoziție zboruri charter în pachetele oferite, adică zboruri cu plecare directă de la București.
Și anul acesta, Maldivele au rămas în topul preferințelor exotice ale turiștilor români care vor la plajă în mijlocul iernii.
„Cele mai solicitate destinații exotice pentru Crăciun și Revelion sunt Maldive, Oman, Republica Dominicană, Zanzibar, Mauritius, Jamaica. Destinații pe care în prezent putem să le numim tradiționale pentru românii care vor să fugă de frig în această perioadă sunt Dubai, Turcia și Egipt”, a spus pentru Panorama, Lucia Morariu, președintele Eximtur.
La acestea, Ioana Burcea, directorul de marketing al agenției Paralela 45, adaugă Indonezia și Thailanda.
„Sunt mulți românii care vor să petreacă sărbătorile de iarnă la soare și s-a văzut asta în vânzări, pentru că au cumpărat destinații cu temperaturi ridicate în decembrie și le-au cumpărat din timp”, completează Burcea.
Insulele unde se duc tot mai mulți români și prețurile-record plătite
După un vârf înregistrat în 2021, când peste 15.000 de români au fost în Maldive, numărul de turiști români de acolo a scăzut ușor în 2022. În 2023, e posibil ca recordul să fie doborât. 12.386 de români au fost deja în insule, în primele zece luni din acest an, potrivit datelor Ministerului de Turism din Insulele Maldive, extrase de Panorama.
Numărul românilor care au făcut turism în Maldive a crescut constant în ultimii ani.
Zboruri charter sunt și anul acesta spre Maldive, iar un Revelion acolo a costat de la 1.643 de euro/persoană, la Paralela 45, care a vândut pentru această destinație și cea mai scumpă vacanță, de 14.175 de euro, pentru patru persoane. Pachetul de Revelion include șapte nopți de cazare la un hotel de cinci stele.
La capitolul recorduri, agenția a mai vândut și bilete de avion pentru trei persoane, de 13.000 de euro, pentru o vacanță de 15 zile, de Crăciun și Revelion, în Indonezia.
De asemenea, un circuit de Revelion în Indonezia, pentru două persoane, s-a vândut cu 5.600 de euro.
La Eximtur, cea mai scumpă vacanță vândută pentru perioada de Sărbători a costat aproape 14.000 de euro, pentru o familie de doi adulți și doi copii. Pachetul include zborurile și cazare cu mic dejun, la un hotel de cinci stele din Mauritius.
Vacanțe la peste 10.000 de km depărtare, în Thailanda și Indonezia
O altă destinație exotică care-i atrage pe români este Thailanda. Peste 24.200 de turiști și-au făcut vacanțele acolo, în perioada ianuarie-octombrie 2023, potrivit datelor Ministerului Turismului și Sportului din Thailanda, care de anul acesta a inclus și România în țările pentru care prezintă date statistice.
Un zbor charter va fi efectuat anul acesta spre provincia Krabi, operat de singura aeronavă de lung curier înregistrată în România, un model Airbus A330 al companiei HiSky, care va zbura și spre Statele Unite ale Americii.
Cel mai mic preț pentru această destinație de vacanță a fost de 1.400 de euro/persoană și avea inclusă cazarea la un hotel de trei stele. Pentru cazarea la un hotel de cinci stele, vacanța a costat 2.900 de euro/persoană.
În oferta agențiilor se regăsesc și oferte spre Phuket sau Pattaya, tot în Thailanda, unde un Revelion costă de la 1.288 de euro/persoană, respectiv de la 1.373 de euro/persoană.
Ioana Burcea de la Paralela 45 spune că, față de anii trecuți, au fost adăugate mai multe variante de vacanțe în Phuket și Pattaya, dar și în India, pentru că sunt destinații unde turiștii se simt bine și sunt cerute. Oferta a crescut și cu circuite în alte zone îndepărtate, cum ar fi Sri Lanka, Kenya sau Indonezia.
„Pentru cea din urmă a fost un interes mai mare față de anii trecuți”, spune reprezentantul agenției de turism.
Foarte căutat, circuitul în Indonezia a costat 2.500 de euro pentru o singură persoană. Pachetul include, pe lângă transportul cu avionul cu escală la Doha, cazare șapte nopți, cu mic dejun la hoteluri de cinci stele în Nusa Dua și Ubud, din Bali, două prânzuri și o cină la restaurante locale, cina de Revelion, transferuri, dar și vizite la templele Taman Ayun, Tanah Lot, Uluwatu, participare la spectacolul dansului Kecak, dar și excursii la Pădurea Maimuțelor, Kintamani, lacul Batur și izvoarele termale Toya Bungkah.
Iar cu un avion care poate zbura fără opriri pentru alimentare, nu e exclus ca în viitor să apară cerere din partea agențiilor de turism și să fie utilizat pentru a ajunge direct în alte locuri îndepărtate.
Vacanțe cu iz de rom în Jamaica, adrenalină pe cea mai lungă tiroliană din lume, la arabi
Era firesc ca, odată cu dispariția restricțiilor din pandemie, oferta agențiilor de turism să se îmbogățească. Turiștii români au acum noi destinații spre care să se orienteze, în timp ce pentru altele a crescut numărul de zboruri charter. Chiar dacă drumul spre un paradis exotic poate dura între 11 și 15 ore, cam la fel cât face și trenul de la București la Satu Mare, dincolo de oboseala acumulată, pe turiști îi așteaptă vacanța mult visată.
„Dacă ne referim la ultimii doi ani, circuitele au revenit la putere. Și oferta noastră e mai bogată de la un an la altul, cu programe de călătorie complexe, care îmbină vizitele în locuri emblematice din fiecare zonă de pe traseu, cu timpul liber petrecut pentru a cunoaște viața localnicilor, tradițiile, cultura”, a spus pentru Panorama, Ioana Burcea, directorul de marketing al agenției de turism Paralela 45.
Turiștii care aleg sejururile individuale personalizate stau cel puțin opt sau nouă nopți și aleg hoteluri de cinci stele, cu plaje de vis și mese all-inclusive.
Pentru turiștii cu bani, vacanțele îndepărtate au devenit adevărate experiențe față de banalul stat la plajă.
„Experiențele unice precum snorkeling și scuba diving în paradisuri acvatice precum cel din Maldive, kitesurfing în Mauritius, safari în Serengeti, combinat cu plajă în Zanzibar sunt exemple de vacanțe preferate de turiștii români care iubesc activitățile în natură”, spune și Lucia Morariu, președintele agenției de turism Eximtur.
Românii se mai duc și în Jamaica, să testeze vestitul rom, iar cei care sunt în căutare de adrenalină aleg cea mai lungă tiroliană din lume, cea din Ras Al Khaimah, Jebel, cel mai înalt vârf din Emiratele Arabe, la aproape 2.000 de metri deasupra nivelului mării, completează Lucia Morariu.
Revelioane accesibile în destinațiile clasice – Turcia, Egipt, Dubai
Chiar dacă nu sunt destinațiile de invidiat din Asia, cele mai multe zboruri charter din România sunt spre locurile mai accesibile și mai apropiate de România, cu prețuri sub 1.000 de euro. Pentru Hurghada, Egipt și Antalya, Turcia, anul acesta sunt circa zece, respectiv șase curse charter de Revelion, potrivit datelor Agenției Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), furnizate la solicitarea Panorama.
Nordul Africii e la mare căutare. Tunisia a revenit și ea în ofertele agențiilor de turism, astfel că un pachet de șapte nopți de Revelion costă circa 1.300 de euro de persoană. Un Revelion în Maroc, cu nouă nopți de cazare, costă de la 1.700 de euro/persoană.
Revelioane sub 1.000 de euro pentru o persoană s-au vândut pentru Antalya, unde un pachet cu cinci nopți de cazare a costat de la 790 de euro, la Paralela 45.
Vacanțele în Dubai sunt pentru toate buzunarele. Un Crăciun sau Revelion costă de la 740 de euro/persoană pentru șapte nopți, dar poate să coste și 7.685 de euro la all-inclusive, pentru două persoane, potrivit datelor Paralela 45.
Acasă la Moș Crăciun, pe schiuri în zăpada din Finlanda
Cine nu și-a luat anul acesta vacanță pe plajele exotice, a mers la polul opus, la zăpada care de câțiva ani a devenit o raritate în România.
12 chartere sunt programate pentru Crăciun și Revelion în regiunea scandinavă Laponia, potrivit datelor ANAT. „Excursiile în Țara lui Moș Crăciun, în Laponia, sunt tot mai căutate, având în vedere că se pot admira și luminile aurorei boreale”, ne-a mai spus Lucia Morariu de la Eximtur.
Noutăți sunt și pentru această destinație. Paralela 45 a venit cu o propunere în premieră pentru turiști: Revelion la schi în Levi, cea mai populară stațiune de schi din Finlanda, acolo unde anual se țin etape ale Cupei Mondiale la schi. 2.000 de euro este prețul pentru o persoană pentru un Crăciun la schi aici.
„Hotelurile din resort sunt toate ski-to-door. Ieși din hotel prin camera de schiuri și ai ajuns direct pe pârtie. Amatorii de senzații tari se pot bucura de sporturi de iarnă, de traseele nocturne cu snow mobilul, de pescuitul la copcă, pe un lac înghețat. E o vacanță de șapte nopți, mai lungă decât cea dinainte de Crăciun sau din timpul sărbătorii, unde accentul se pune pe întâlnirea cu Moș Crăciun și pe activități cu Familia Crăciun și care durează patru nopți”, a mai spus pentru Panorama, Ioana Burcea de la Paralela 45.
Indiferent de locul unde ne petrecem Crăciunul și Revelionul, speranța tuturor este că vom păși în noul an alături de cei dragi, cu planuri noi. Și mai ales cu bateriile reîncărcate.
Turismul va continua să crească și anul viitor la nivel global, iar cheltuielile vor ajunge la două trilioane de dolari, potrivit datelor Euromonitor International.
Turiștii sunt dispuși să plătească din ce în ce mai mult pentru experiențe personalizate, care contează, ceea ce va face ca segmente din turismul de nișă, precum cel de wellness, lux, sport, aventură sau eco-turismul să înregistreze creșteri semnificative în 2024.