Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Românii au început să fie tot mai interesați de vacanțele în țări exotice. Iar tendința a început chiar din 2021, când eram în plină pandemie. Condițiile mai puțin restrictive din state africane precum Kenya sau Tanzania i-au determinat pe românii care își permit astfel de vacanțe să prefere aceste destinații.
Doi ani mai târziu, trendul s-a păstrat, iar țările exotice sunt în continuare preferate, arăta în luna mai 2023 directorul unei agenții de turism, care oferă astfel de pachete personalizate în funcție de buget.
Ce este foarte important să iei în calcul, însă, dacă optezi pentru astfel de destinații de vacanță, este consultația din timp la un cabinet de medicină de călătorie. Pentru a preveni contractarea unor boli precum malaria sau febra galbenă, prin măsuri profilactice sau prin vaccinare, acolo unde se recomandă.
„Dacă am stabilit perioada în care plecăm într-o destinație exotică, este esențial să ne programăm la consultație cu două luni înainte”, explică într-un interviu acordat Panorama medicul Adrian Marinescu, director medical la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din Capitală.
În țară, sunt 85 de cabinete de vaccinologie publice și private, unde se face medicina călătorului, un domeniu aflat în plină expansiune, care vizează nu numai prevenirea sau tratarea bolilor tropicale, ci și un ansamblu de patologii care pot apărea sau care se pot agrava în cursul călătoriilor în țări exotice, incluse în categoria turismului de nișă.
Consultația la centrele de medicină de călătorie trebuie făcută cu două luni înainte de a pleca într-o țară exotică.
Riscul de a contracta boli precum malarie sau febra galbenă crește cu durata șederii într-o țară exotică.
Istoricul vaccinării pentru cei care au mai făcut astfel de imunizări se află în carnetul de vaccinare. Cei care se vaccinează trebuie să ceară acest document de la medicii vaccinatori.
Cele mai multe dintre vaccinuri sunt recomandate și nu obligatorii. Printre cele mai des administrate se numără vaccinul pentru febra galbenă.
Vaccinurile obligatorii sau recomandate pentru țările exotice nu se vând în farmaciile cu circuit deschis, sunt greu de găsit și se achită din propriul buzunar.
Panorama: Ce trebuie să facem în momentul în care decidem să mergem într-o destinație exotică?
Dr. Adrian Marinescu: În momentul în care ne gândim să mergem într-un loc exotic, aflat la o mare distanță de România și care nu ține de Europa, trebuie să facem un consult. Se numește medicină de călătorie. Și acest consult se poate face în câteva locuri în București. Acolo se va stabili ce trebuie să facem în raport cu destinația și se va alege, în funcție de locul ales, schema de vaccinare sau profilaxia necesară ori recomandată. Un alt aspect important este durata acelei vacanțe, pentru că una e să mergi o săptămână, până în 10 zile, alta e să stai mai mult.
Panorama: Crește riscul pentru călători?
Dr. Adrian Marinescu: Evident, riscul va fi unul mai mare. Toate aceste lucruri se contabilizează și la finalul consultației, călătorul va primi un raport în care i se spune ce anume trebuie să facă.
Panorama: Cu cât timp înainte de plecare trebuie mers la specialist?
Dr. Adrian Marinescu: Ca la orice vaccin, este foarte important să ne dăm suficient timp. Spre exemplu, dacă am stabilit perioada în care plecăm într-o destinație exotică, este esențial să ne programăm la consultație cu două luni înainte. În niciun caz mai târziu. De asemenea, trebuie menționat că cei care au mai fost în astfel de locații trebuie să aducă cu ei și un istoric al vaccinărilor. Astfel, putem vedea dacă o persoană a mai fost imunizată pentru anumite boli și dacă este sau nu necesar să repete un vaccin sau nu.
Vaccinul pentru febră galbenă, printre cele frecvente
Panorama: Putem vorbi de vaccinuri obligatorii atunci când mergem în destinații îndepărtate?
Dr. Adrian Marinescu: În principiu, sunt puține vaccinuri obligatorii. Obligatorie este profilaxia pentru malarie, ține de anumite zone și când spun obligatorie, mă refer la situația în care se cere la intrarea în țară respectivă. Dar medicii din centrele de medicina călătoriei sunt cei care vor stabili ce anume e obligatoriu și ce este recomandat.
Panorama: Care sunt cele mai frecvente patologii pentru care se face profilaxie?
Dr. Adrian Marinescu: Spre exemplu, vaccinul pentru hepatita A este recomandat, nu este obligatoriu, și recomandarea pentru călător vine tocmai din faptul că merge într-o zonă unde condițiile sunt precare și unde riscul de a face hepatita A categoric există. Eu, ca și călător, pot să mă protejez fără să mă vaccinez sau nu.
În zonele unde e malarie, unde riscul ca mușcătura de țânțar să transmită e mare, este obligatorie profilaxia de malarie, având în vedere că malaria e o boală severă, cu complicații mari. Profilaxia se face înainte, în perioada sejurului și după sejur. Dintre vaccinurile frecvente, care sunt și obligatorii, l-aș enumera pe cel pentru febra galbenă. Fiind destul de frecventă în multe zone exotice, el trebuie făcut. Există și vaccinul pentru difterie, care este des solicitat. Sunt destule vaccinuri, dar ele nu sunt neapărat obligatorii, cât recomandate.
Vaccinuri greu de găsit, cu bani din propriul buzunar
Panorama: Aminteați de un istoric al vaccinărilor din țări exotice. Există vreun registru unde sunt trecute?
Dr. Adrian Marinescu: Nu există un registru. Dacă tu ca și călător ai fost la același cabinet pentru vaccinări, există un istoric acolo. Altfel, călătorul care a mai mers anterior în astfel de țări ar trebui să aibă asupra lui un carnet de vaccinare. Cei care știu că au făcut vaccinuri de călătorie trebuie să ceară o dovadă de la medic. Nu există vaccin care să nu aibă etichetă și eticheta trebuie pusă pe ceva, de regulă pe un carnet de vaccinare.
În principiu, perioada de valabilitate, la cele mai multe dintre aceste vaccinuri este de cinci ani, ceea ce înseamnă că nu se face imunizare pentru febră galbenă, de pildă, dacă s-a făcut vaccinul în acest interval. În orice caz, discuția cu medicul trebuie să fie axată pe fiecare caz în parte și, așa cum am menționat deja, e foarte important să se meargă la consultație cu două luni înainte de o potențială plecare.
Panorama: Ce riscuri există pentru cei care nu își iau măsuri de precauție?
Dr. Adrian Marinescu: Toate aceste boli care au vaccin în spate, cum e malaria, spre exemplu, sunt patologii complicate. Sunt debilitante și pot pune, fără discuție, viața în pericol. Nu ai nevoie ca într-o țară cu un sector medical care oricum lasă de dorit să te duci și să faci o astfel de boală, mai ales că malaria oricum poate pune probleme și într-o țară europeană, unde sistemul medical este unul bine pus la punct.
Panorama: Cât de greu pot fi găsite aceste vaccinuri?
Dr. Adrian Marinescu: Din păcate, sunt dificil de găsit, pentru că aceste vaccinuri nu se dau în farmaciile cu circuit deschis, deci persoana interesată trebuie să se ducă la cabinetele specializate, care dispun de astfel de produse. Pe de altă parte, nu există o acoperire prin asigurare, astfel că cei care vor să se imunizeze trebuie să o facă cu bani din propriul buzunar sau, în cazul în care merg în interesul serviciului, cu bani de la angajator.
Despre Dr. Adrian Marinescu
Doctorul Adrian Marinescu este medic infecționist și directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, unde lucrează din 2003. A absolvit Universitatea de Medicina și Farmacie Carol Davila din București. Este membru al Societății Naționale de Boli Infecțioase și al Societății Române de Medicină Internă.
Beneficiară a unei burse Fulbright, Claudia are 14 ani de experiență în presa scrisă și online, fiind specializată în domeniul Sănătății. Înainte de a se alătura echipei Panorama, a făcut parte din redacția ziarului Adevărul și a scris pentru Ziare.com. A fost premiată de Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciștilor și de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice. În 2012, Claudia a co-fondat asociația Observatorul Român de Sănătate. Timp de șase ani a fost membru în juriul Galei Societății Civile, la secțiunea Sănătate. Este licențiată în jurnalism și are un masterat în management media.