2023 este anul în care se înregistrează cel mai mare deficit de talente la nivel global, potrivit unui studiu realizat de Manpower Group în care au fost intervievați 39.000 de angajatori din 41 de state. Când spunem talent, ne referim la capacitatea unei persoane de a îmbina atât abilități tehnice, profesionale, cât și abilități interumane, de relaționare cu alții.
Este o combinație din ce în ce mai greu de găsit pe piața muncii din întreaga lume. Patru din cinci angajatori recunosc că întâmpină mari dificultăți în a găsi astfel de oameni.
Pe măsură ce economia globală se recuperează după pandemie, angajatorii sunt mai optimiști și cererea de angajare rămâne puternică. Este o situație paradoxală: deși recunosc că există un mare deficit de talente, angajatorii caută tot mai mulți oameni pe piața muncii. De aceea, peste jumătate (55%) dintre angajatori au ajuns să fie dispuși să angajeze specialiști chiar și din afara granițelor țării în care au afacerea.
România este pe locul 7, alături de Austria, China, Finlanda și Irlanda, la deficitul de talente. 81% dintre angajatorii români spun că întâmpină mari dificultăți în angajarea persoanelor potrivite pentru rolurile pe care le au neocupate.
O altă strategie pe care angajatorii o implementează mai mult ca oricând, pentru a acoperi acest deficit, este investirea în formarea continuă a propriilor angajați. 71% dintre angajatorii de pe glob investesc în angajații pe care îi au deja.
Cele mai căutate abilități tehnice sunt cele care țin de domeniul IT, în timp ce managementul și comunicarea au fost declarate în topul abilităților soft de Linkedin.
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.