Lungul drum al călătoriei fără vize în SUA. Cât ne ajută Visa Waiver, dincolo de triumfalismul autorităților
Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici
Cu Statuia Libertății pe fundal, ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, a anunțat pe 1 octombrie, de la prima oră, că România îndeplinește criteriile tehnice pentru primirea în programul Visa Waiver (VWP). Cu alte cuvinte, românii se califică pentru a călători fără vize în scop turistic sau de afaceri, pe teritoriul american, pentru o perioadă de cel mult 90 de zile.
Sună bine, nu? Mai ales că din iunie au fost introduse și zboruri directe din România către Statele Unite.
Dar, ca de obicei, autoritățile române s-au grăbit să desfacă șampania. Poate și pentru că în an electoral dă bine să ai în palmares o realizare istorică, precum ridicarea vizelor pentru SUA.
Prezentă la Guvern, ambasadoarea Statelor Unite la București a temperat însă entuziasmul.
Așadar, deocamdată doar România consideră, cel puțin în mod public, că îndeplinește toate criteriile tehnice. Conform declarației oficialului american, statisticile legate de rata de refuz vor fi disponibile cel mai probabil abia în ianuarie 2025.
Călătorii fără vize
Ce este VWP: Programul Visa Waiver este o inițiativă a guvernului Statelor Unite, care dă posibilitatea cetățenilor din țările participante să călătorească în SUA, fără a mai avea nevoie de viză. VWP se aplică doar pentru călătoriile în scop turistic sau de afaceri care nu depășesc 90 de zile. Programul include în acest moment 42 de țări. Pentru a munci, pentru a studia sau pentru a imigra în Statele Unite, trebuie solicitată viză.
De ce contează: România așteaptă de multă vreme deschiderea porților programului Visa Waiver. Noi, bulgarii și ciprioții suntem singuri cetățeni ai Uniunii Europene care mai au nevoie de viză pentru a călători în SUA, în scop turistic sau de afaceri. Cetățenii americani nu au nevoie de viză pentru a călători în UE, deci nu au nevoie de viză nici pentru a intra pe teritoriul României. Această lipsă de reciprocitate a fost intens dezbătută la nivelul instituțiilor europene, fără rezultat.
De ce am așteptat atât: Programul Visa Waiver are cinci cerințe care trebuie îndeplinite fără excepție de fiecare țară care aspiră la eliminarea vizelor. Iată cum sunt ele formulate pe site-ul Departamentului de Stat american, echivalentul Ministerului Afacerilor Externe:
-
- intensificarea schimbului de date privind aplicarea legii și securitatea cu Statele Unite;
- emiterea de pașapoarte electronice;
- o rată de refuz a vizelor de vizitator (B) mai mică de 3%;
- raportarea la timp a pașapoartelor pierdute și furate, atât a celor în alb, cât și a celor eliberate;
- menținerea unor standarde ridicate de combatere a terorismului, de aplicare a legii, de control al frontierelor și de securitate a documentelor.
Dintre toate aceste cerințe, România nu se încadrase până acum doar la rata de refuz, care se calculează ca procent al numărului de solicitări refuzate din totalul de solicitări depuse pentru viză. În anii trecuți, în medie 10% din cererile de viză erau respinse.
De ce acum: Rata de refuz se calculează în decursul fiecărui an fiscal al SUA. Acest an s-a încheiat în ultima zi a lunii septembrie și Ambasada României în SUA susține că datele arată că rata a scăzut sub pragul impus de programul Visa Waiver. Acest rezultat se datorează și unui amplu impuls public prin care românii care aveau viza de tip B expirată au fost încurajați să o reînnoiască. Departamentul de Stat a facilitat procesul. De asemenea, potrivit unui articol din Europa Liberă, Guvernul României a decontat vize pentru SUA angajaților de la stat.
Ce urmează: Îndeplinirea cerințelor tehnice nu garantează includerea unei țări în programul de eliminare a vizelor. Decizia se ia de către administrația americană, deci este până la urmă una politică.
Anticipăm că vor avea loc consultări suplimentare între cele două guverne mai târziu în această toamnă, pentru a analiza respectarea de către România a unui număr de măsuri de securitate convenite anterior, a clarificat Kathleen Kavalec.
Sămânța de scandal: Printr-o rezoluție adoptată în 2020, Parlamentul European ceruse Comisiei Europene să aplice mecanismul reciprocității și să introducă vize pentru americanii care intră pe teritoriul Uniunii Europene, din moment ce unii cetățeni UE au nevoie de viză pentru a intra pe teritoriul american. Subiectul era discutat încă din 2014, pe vremea când Polonia și Croația erau în aceeași barcă alături de România, Bulgaria și Cipru. Cazul a ajuns până la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, care a decis în 2023 că Executivul European nu e obligat să aplice mecanismul reciprocității.
Dar și când vom intra în VWP: Includerea în VWP va presupune că planificarea unei călătorii în SUA se va simplifica, dar tot nu va fi comparabilă cu una în spațiul UE. Pentru a ajunge pe teritoriul american, cetățenii care nu mai au nevoie de viză vor fi obligați să obțină un permis de călătorie. Acesta se completează online pe site-ul instituției echivalente Poliției de Frontieră.
Permisul costă 21 de dolari și e valabil doi ani. Acesta nu garantează intrarea efectivă în SUA. Decizia finală va fi luată tot de ofițerul vamal american, când ajungeți pe aeroportul de destinație. Mai multe informații despre călătoriile prin programul Visa Waiver puteți citi aici.
Deci, când vor fi eliminate vizele? Potrivit Ambasadei României în SUA, turiștii și oamenii de afaceri români ar putea fi scutiți de vize din 2025. Ambasadoarea SUA a precizat că, într-adevăr, acest lucru s-ar putea întâmpla anul viitor, dar numai dacă pregătirile și condițiile VWP sunt îndeplinite cu succes. Cu alte cuvinte, din punctul de vedere al administrației americane, nu s-a schimbat nimic, criteriile de calificare pentru eliminarea vizelor nu sunt bifate integral.
Posibil decembrie 2025: Qatar e cea mai recentă adăugare în VWP. Îndeplinirea criteriilor a fost recunoscută oficial, pe 24 septembrie 2024, printr-o declarație comună a șefului diplomației americane și a secretarului american pentru Securitate Internă. Eliminarea vizelor se va aplica de la 1 decembrie. În mandatul lui Joe Biden, au mai fost incluse în Visa Waiver Croația (în 2021) și Israel (în 2023). De fiecare dată, anunțul a fost făcut înaintea încheierii anului fiscal în SUA, în ultimele zile ale lunii septembrie, cu aplicare din decembrie. În cazul României, acest anunț oficial și comun nu a venit încă.
Și totuși: E an electoral și în România, e an electoral și în SUA, iar imigrația e un subiect fierbinte al campaniei de peste ocean. Includerea României în programul Visa Waiver depinde exclusiv de decizia politică a Washingtonului. Actuala administrație condusă de președintele Joe Biden își încheie mandatul în ianuarie 2025.
Articol editat de Andrei Luca Popescu
Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.