POVESTEA ÎN DOUĂ MINUTE

(Im)posibila vizită a lui Putin în Turcia lui Erdogan. Ce leagă Ankara de Moscova?

Computer Hope Guy
Vladimir Putin, în timpul unei vizite în Turcia din noiembrie 2018 / Foto: Ramil Sitdikov / Sputnik / Profimedia

Abonează-te la canalul nostru de WhatsApp, pentru a primi materialul zilei din Panorama, direct pe telefon. Click aici


 

UPDATE: Vladimir Putin s-a întâlnit pe 4 septembrie cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Soci, pe malul Mării Negre, principalul subiect de discuție fiind acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră.

O vizită a președintelui rus Vladimir Putin în Turcia, scenariu discutat pe parcursul verii și tot mai intens în ultimele zile, se prefigura să fie prima deplasare a liderului de la Kremlin într-o țară membră NATO de la declanșarea războiului împotriva Ucrainei.

Într-o conversație telefonică oficială care a avut loc la începutul lui august – prima, se pare, după ce Rusia a decis să blocheze transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră -, liderii de la Ankara și de la Moscova au discutat despre posibilitatea unei întrevederi pe teritoriul Turciei, care să aibă drept principal subiect tocmai deblocarea transportului de cereale, astfel încât să se evite o criză alimentară la nivel mondial.

La mijlocul lui august, presa turcă anunța că vizita ar urma să aibă loc cât de curând.

Dacă invitația lansată de Recep Tayyip Erdogan se va materializa, călătoria va pune lupa pe balansul complicat pe care cei doi lideri l-au făcut în relația lor, de-a lungul anilor. Deși pe hârtie sunt în tabere opuse, ce le leagă totuși pe Rusia și Turcia și, în special, pe cei doi autocrați care conduc de atâta timp cele două puteri de la Marea Neagră?

Nu este pentru prima dată când Erdogan îl invită în Turcia pe liderul de la Kremlin. Șeful statului turc a mai lansat o invitație similară în aprilie, înaintea alegerilor prezidențiale din Turcia. Atunci, invitația era făcută pentru inaugurarea primului reactor nuclear pe care îl are Turcia, construit de compania energetică de stat rusă, Rosatom. 

„Rusia și Turcia au nevoie una de cealaltă în toate domeniile posibile”, spunea președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, în luna mai, cu puțin timp înainte de a fi reales în funcția de șef al statului.

Relațiile speciale politice și economice pe care Ankara le are cu Moscova i-au pus în dificultate pe partenerii occidentali ai Turciei, într-atât încât unii analiști au ajuns să pună la îndoială apartenența acestui stat la NATO. Erdogan a fost acuzat că profită de pe urma războiului și a embargourilor pentru a cârpi economia care șchioapătă a țării.

Cu toate acestea, Turcia, cu a doua cea mai mare armată din Alianța Nord-Atlantică și cu o poziție geografică strategică, joacă un rol deloc de neglijat pentru NATO, implicit în dosarul ucrainean.

Aceleași relații speciale au ajutat Ankara să fie un mediator între Rusia și Ucraina, poziție pe care a adoptat-o încă de la începutul războiului. Iar înțelegerea privind transportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră către piețele globale a fost mediat de ONU și Turcia.

Pe de-o parte, Turcia este unul dintre statele care s-au opus impunerii de sancțiuni pentru Rusia: nu a oprit zborurile spre și dinspre Moscova, iar sistemul bancar a adoptat metodele de plată în ruble. Pe de altă parte a acceptat – după multă rezistență – extinderea NATO cu Finlanda și Suedia, a livrat Ucrainei drone Bayraktar, care s-au dovedit extrem de utile pe câmpul de luptă, și a eliberat, în iulie, o serie de comandanți ucraineni de la uzina Azovstal din Mariupol, considerați eroi pentru modul în care au încercat să reziste ofensivei ruse asupra orașului. Anunțul Ankarei a venit la finalul unei vizite a lui Volodimir Zelenski la Istanbul. 

Pe cât de multă bucurie a stârnit în Ucraina, pe atât de dură a fost însă replica venită de la Moscova. Kremlinul, prin vocea purtătorului de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, a acuzat atât partea ucraineană, cât și partea turcă de o „încălcare directă a condițiilor înțelegerilor în vigoare”.  

Ulterior, după ce Rusia a anunțat că se retrage din acordul privind transportul cerealelor pe Marea Neagră, Erdogan l-a invitat din nou pe Vladimir Putin în Turcia. Rusia spune că s-ar alătura acordului dacă „Occidentul își respectă obligațiile față de Rusia” – Rusia are numeroase restricții legate de plăți

În aceste condiții se creionează întâlnirea Erdogan-Putin. Potrivit Kremlinului, locul nu a fost încă stabilit – cu alte cuvinte, Moscova lasă să se înțeleagă că nu se știe dacă Putin se va deplasa în Turcia sau întâlnirea va avea mai degrabă loc pe teritoriul Rusiei.

Putin, tot mai izolat

De când Rusia a invadat Ucraina, și vizitele externe ale președintelui rus s-au împuținat. Liderul de la Kremlin a devenit mai izolat și pe fondul sancțiunilor internaționale, dar și din cauza faptului că, în luna martie, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pentru crime de război în Ucraina pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul ucrainean în Federația Rusă. Este și motivul pentru care nu a fost prezent fizic la summit-ul BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) din luna iulie. 

În 2022, Vladimir Putin a mai fost în Iran, în luna iulie a anului trecut, și în statul-prieten, Belarus, în decembrie. Cu Recep Tayyip Erdogan s-a mai văzut la Astana, în octombrie 2022, în marja unui summit regional, și cu o lună înainte, în Uzbekistan, la summitul Shanghai Cooperation Organisation.

Caruselul relațiilor dintre Rusia și Turcia

Relațiile economice sunt principalul motiv pentru care Turcia nu și-a permis să rupă sau să altereze legăturile cu Rusia.

Cel mai tensionat moment al relației dintre cele două a avut loc în 2015, în timpul crizei siriene, când un avion rusesc care a violat spațiul aerian al Turciei a fost doborât de aviația turcă, un incident între un stat NATO și Rusia fără precedent în ultimii 60 de ani.

În timpul conflictului din Siria, cele două state s-au aflat, din nou, de părți opuse ale baricadei: în timp ce Rusia sprijinea regimul lui Bashar al-Assad, Turcia susținea îndepărtarea lui. Președintele turc i-a cerut ulterior scuze, iar puternicele legături economice au avut un rol determinant. Sub Vladimir Putin, Rusia, alături de Iran, au încercat recent să aducă la masă cele două state, Turcia și Siria, iar de această dată Moscova joacă rolul de broker al negocierilor între Damasc și Ankara.

Rusia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali ai Turciei, iar proiectele energetice joacă un rol-cheie: TurkStream și centrala nucleară de la Akkuyu sunt printre cele mai de seamă proiecte. Doar centrala nucleară de la Akkuyu, care presupune construirea a patru reactoare, cu o capacitate instalată de 4.800 MW, ce vor fi funcționale în anii următori și vor putea acoperi 10% din nevoia de energie electrică a Turciei, a însemnat o investiție de peste 20 de miliarde de dolari.


  • Puteți citi mai multe aici despre mega-proiectele lui Recep Tayyip Erdogan

Turcia este, într-o mare măsură, dependentă de importurile de petrol, gaze și cărbune, iar războiul din Ucraina nu a făcut decât să o apropie mai mult de Rusia, deși, la nivel european, trendul a fost contrar. 

Turismul, agricultura și construcțiile sunt și ele domenii care sunt strâns legate de Rusia. Exporturile către Rusia au crescut semnificativ de la începutul războiului, de la peste 417 milioane de dolari în iulie 2021 la 730 de milioane de dolari în iulie 2022, după cum arată Politico.eu. Rusia a devenit principala sursă pentru importuri, cu peste 58 de miliarde de dolari în 2022, depășind China, potrivit datelor statisticii oficiale turce.

Cu o inflație care a atins cote-record, cu alegeri prezidențiale care au avut loc în primăvara lui 2023 și cele locale care vor avea loc în 2024, Erdogan trebuie să își folosească toate atuurile pentru a ține Turcia pe linia de plutire economică.

Nu este de mirare că, în aceste condiții, Turcia este considerată ca unul dintre statele care profită de pe urma războiului, dar condițiile economice interne, dependența prea mare de importurile de energie și perspectiva unor alegeri locale cu miză aproape la fel de importantă ca cele prezidențiale fac din Turcia un actor regional care dansează pe o gheață subțire între Vest și Est.

Articol editat de Alina Mărculescu Matiș


Ca să fii mereu la curent cu ce publicăm, urmărește-ne și pe Facebook.


Cristina Dobreanu

Are o experiență de peste 15 ani în presa generalistă și economică. Îi place să pună informațiile în context, fiindcă o privire de ansamblu aduce mereu noi perspective. Scrie în special despre antreprenori, retail și start-up-uri, dar urmărește cu atenție tendințele care ne pot schimba viața de zi cu zi.
Crede în puterea exemplului și în lucrurile care nu sunt făcute cu superficialitate.


Urmărește subiectul
Abonează-te
Anunță-mă la
guest
0 Comentarii
Cele mai vechi
Cele mai noi Cele mai votate
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile

Abonează-te, ca să nu uiți de noi!

Îți dăm un semn pe e-mail, când publicăm ceva nou. Promitem să nu te sâcâim mai des de o dată pe zi.

    1
    0
    Ai un comentariu? Participă la conversație!x