Cât de stabil e blockchain-ul, fundația Web3
Web3 se bazează pe tehnologia blockchain, care ne-ar stoca datele în mod transparent și securizat. Ar fi ca o condică a internetului, în care fiecare calup de date ar fi legat de următorul, ceea ce ar însemna că datele ar fi dificil de modificat fără acordul utilizatorilor. Inclusiv de șters. Asta înseamnă și că un atac cibernetic ar fi mai dificil, pentru că hackerii nu ar putea prelua controlul, atacând doar într-un singur loc.
În ciuda entuziasmului față de blockchain și criptomonede, care a înflorit în ultimii ani, trebuie să ne reamintim însă că orice avantaj are și costuri asociate.
„Cel mai important lucru de reținut este că Web3 își propunea să creeze tot aplicații web, site-uri etc. Exact ce există deja pe internet, doar că nu folosește blockchain-uri. Ce s-a dovedit în toți acești ani e că tehnologia blockchain nu are nici un avantaj față de toate celelalte tehnologii folosite pentru a construi aplicații online și site-uri. Ca bază de date, tehnologia blockchain este extrem de lentă, costisitoare (în termeni de putere de calcul), ineficientă și nu poate fi folosită pentru stocarea de date ale utilizatorilor (pentru că imposibilitatea de a șterge date contravine GDPR). Web3 nu a oferit nici o tehnologie care să fie mai performantă pentru construirea de aplicații web”, ne mai explică Alexandra Ștefănescu.
Descentralizarea promisă de Web3 e o himeră
În Web 2-ul pe care îl navigăm astăzi, avem, în mod evident, o centralizare masivă. Dincolo de colectarea de date prin cookies, de pildă, chiar și când alegi o altă aplicație ca să te ferești de o alta, la bază s-ar putea să facă parte din aceeași familie.
De exemplu, folosim toți Google de dimineață până seara și strâmbăm din nas că ne colectează datele. Așa că, poate alegem să ne informăm cu privire la ceva dintr-un video de pe YouTube. Dar și el e deținut de compania-mamă a Google, Alphabet. De altfel, și aplicația care te ajută să eviți filtrele de poliție, Waze, este deținută de același conglomerat.
„Atunci când multe aplicații web depind de buna funcționare și de politicile de utilizare și moderare de conținut ale unei alte companii, putem spune că există o centralizare a puterii. Un exemplu clar sunt Amazon, Google și Microsoft, companii care oferă servicii de găzduire de conținut pe care se bazează foarte multe website-uri. Dacă unul dintre ele are probleme tehnice, multe site-uri online pot deveni de nefolosit”, completează Ștefănescu.
În practică, azi, Web3 înseamnă criptomonedele, NFT-urile și aplicațiile online din domeniul financiar. Și, după cum arăta Panorama în acest material, la 15 ani de la crearea Bitcoin, cea mai cunoscută și mai valoroasă dintre criptomonedele aflate azi în circulație, de la un vis promițător, s-a ajuns la o realitate care pe mulți i-a lovit financiar din plin.
Una dintre probleme este, după cum spune Alexandra Ștefănescu, că atunci când cineva vrea să construiască o nouă aplicație bazată pe blockchain, se lovește de lipsa de „API-uri mature din care poate alege”.
API-urile (Application Programming Interface/interfață de programare a aplicației) sunt seturi de reguli care permit diverselor programe să comunice între ele. Folosim API-uri cam în orice facem pe internet. De exemplu, când cumpărăm un bilet la teatru, când ne alegem locurile și mergem mai departe, această informație circulă în diverse medii. Trece din site-ul care vinde biletele, ajunge în baza de date a teatrului care ne rezervă locurile selectate, apoi ajunge la serverul platformei care ne procesează datele cardului cu care plătim și, în cele din urmă, ajunge la banca noastră, cea care dă acordul tranzacției. API este cel care se ocupă de integrarea acestor medii. Iar maturitatea unui API înseamnă cât de bine a fost creat și implementat, cât de intuitiv e de folosit.
Revenind însă la centralizare, cei care spun că Web3 va fi internetul care le va reda utilizatorilor controlul complet asupra internetului uită, totuși, cine sunt ei: tot fondatori ai unor companii tech. Mai mult, chiar și în Web3, nu pare că datele noastre ar scăpa de mâna hrăpăreață a vechilor mari companii. Google, de exemplu, își pavează deja drumul.
„ În 2023, o platformă care lista valoarea criptomonedelor a avut un defect
tehnic și a umflat prețurile unor criptomonede, iar valorile greșite s-au propagat mai departe în alte site-uri care se foloseau de API-ul CoinMarketCap, inclusiv exchange-ul Coinbase. Când utilizatorii vor să cumpere sau să vândă criptomonedele, se bazează pe exchange-uri, iar acestea sunt de obicei găzduite tot de una dintre marile companii (Google, Microsoft sau Amazon). În cazul NFT-urilor, blockchain-ul stochează de obicei un URL către sursa de date a NFT-ului în sine. Datele, surpriză!, sunt tot găzduite undeva pe serverele Google, Microsoft, Amazon, Dropbox”, mai explică programatoarea de la ApTI.
Web3 nu va aduce nici apoliticul, nici neutralitatea
Un alt vis propagat de „apostolii” Web3 este că va fi apolitic și neutru. Iar aici intrăm într-o zonă în care, mai mult decât financiarul, doare mai ales partea morală, care uneori se referă la o luptă pe viață și moarte.
Un exemplu dat de Ștefănescu este un moment din 2021, când exchange-ul Binance, care tranzacționează criptomonede, a acceptat să ofere guvernului de la Kremlin date privind identitățile reale ale tuturor celor care donaseră pentru campania anticorupție a lui Alexei Navalnîi.
Partea întunecată a Web3 s-ar putea, de altfel, să fie mai puternică. Dat fiind că în spate stă tehnologia blockchain, de unde nu poți șterge nicio tranzacție, ne dăm seama că lucrurile ar fi mai grave decât pe internetul de astăzi.
„
Ce s-ar întâmpla dacă cineva ar stoca pe blockchain imagini de pornografie infantilă? Cum cântărește ilegalitatea și lipsa totală de etică a acestui gest față de neutralitatea tehnologiei blockchain?
Mai ales în condițiie în care o tranzacție, o dată înregistrată pe blockchain, nu mai poate să fie ștearsă. Cercetători de la Universitatea RWTH Aachen din Germania au publicat
un articol de cercetare, în 2018, care indica faptul că blockchain-ul Bitcoin stoca cel puțin opt imagini cu conținut sexual, dintre care una care părea să înfățișeze o persoană minoră, respectiv
stoca și 274 de link-uri către conținut care înfățișează acțiuni abuzive împotriva copiilor”, a mai spus Alexandra Ștefănescu.
Când vine vorba de viitorul internetului, e bine este să ne uităm cu atenție la cine este persoana care ne oferă informații. De multe ori, vom găsi că fac parte din Big Tech sau că au legături cu persoane de acolo.
E necesar să avem informații factuale, care nu pot veni „de la companiile care dezvoltă aceste tehnologii, pentru că, prin definiție, acestea vor emite întotdeauna afirmații care să susțină tehnologia care le aduce un profit”, după cum mai punctează programatoarea. E bine să ne căutăm experți în care să putem avea încredere. O recomandare în acest sens din partea Alexandrei Ștefănescu este Molly White, o ingineră americană de software, editor Wikipedia care urmărește abaterile din Web3.